Кметът на кв. Лозенец: Строителят на огромния комплекс на бул. "Черни връх" все още няма разрешително

22400
Кметът на кв. Лозенец: Строителят на огромния комплекс на бул. "Черни връх" все още няма разрешително
Снимка: Ана Валентино/Facebook

Пореден случай на проект със сериозно застрояване във височина и плътност в София предизвика петиция на граждани, която вече е внесена в Столичния общински съвет (СОС), както и призиви за експертна помощ. Според публикация във Facebook, сградата ще се разпростре от ъгъла на бул. "Черни връх" 89 и продължава 55 метра по бул. "Черни връх" посока "Фантастико" и 120 метра по бъдещия бул. "Д-р Борис Вълчев". ДЕТАЙЛИТЕ ЩЕ НАМЕРИТЕ ТУК.

Actualno.com потърси кмета на район Лозенец Константин Павлов за коментар правил ли е проверка и какво може да предприеме по казуса:

Г-н Павлов, запознат ли сте с протестната петиция на граждани на кв. Лозенец за нов строеж в София? Става въпрос за огромен мастодонт, който ще се яви от ъгъла на бул. "Черни връх" 89 и продължава 55 метра по бул. "Черни връх" посока "Фантастико" и 120 метра по бъдещия бул. "Д-р Борис Вълчев". Какво знаете за проекта?

Да, запознат съм с общите намерения. Проектът наистина е внушителен, както се вижда на визуализациите. Строителството все още не е започнало, но вече предизвиква вълнения в квартала, тъй като улиците и инфраструктурата наоколо не са изградени, а околността определено ще бъде доминирана от тази голяма сграда. Видимо е нарушена общата структура на застрояването по бул. „Черни връх“. Трябва да бъдат разрешавани и проблеми с достъпа на местните жители до къщите им, както с инженерната инфраструктура.

Има ли разрешителни предприемачът да застрои въпросните 38 000 кв.м?

Предприемачът все още няма разрешение за строеж. Има неприключени дела във връзка с работния устройствен план и визата за проектиране. В районната администрация ще изискваме спазването на процедурите и на закона според правомощията, с които разполагаме, както и адекватна реакция от главния архитект на Столична община, който е компетентен да разреши строежа.

Разговаряхте ли и с двете страни? Срещнахте ли се с протестиращите срещу проекта?

Нов случай на сериозно застрояване в кв. "Лозенец" - и ново недоволство спрямо главния архитект

Пореден случай на проект със сериозно застрояване във височина и плътност в София предизвиква внимание. Всъщност вече има и петиция сре...

Да, разговарях и с двете страни. При мен дойдоха както протестиращите с подписката, така и самият строителен предприемач.

Имате ли забележки към главния архитект Здравко Здравков за някои от документите по разрешението или дори за всичките?

Както обикновено, имам забележки към Общия устройствен план на София и заложените в него коефициенти на застрояване. По мое мнение, те са чудовищни, що се отнася до застрояването около големите булеварди, но също така формално са съвсем законни. Това непрекъснато ни поставя в трудни ситуации между чука и наковалнята. В конкретния случай обаче, е приложен по особено превратен начин отменения чл. 27, ал. 3 от ЗУТ за застрояване в ъгловите парцели. По общо мнение, са отворени всички възможни врати и прозорци в закона, за да се получи това застрояване. Надявам се това да може да се ревизира, за да се постигне целесъобразно застрояване и хармоничен облик на квартала.

Не съм имал разговор с главния архитект точно по този проект, въпреки че се виждаме на работни срещи на практика всяка седмица. Искам да обърна внимание, че в подписката са посочени претенции към работата му и се надявам спорът да бъде разрешен както в рамките на закона, така и при максимална защита на обществения интерес. Подкрепям протестиращите в „Кръстова вада“ в борбата им за законност и за по-високо качество на живот.

Още едно много спорно застрояване минава в "Дианабад"

Силно ограничените възможности на отделни граждани да се противопоставят на строителни проекти бяха потвърдени с поредно решение на пос...

Вие като районен кмет какво можете да предприемете по случая?

Районната администрация играе известна роля в процесите, съпътстващи строителството – достъп на строителната техника, безопасност, озеленяване и др.

В момента изследваме одобрения от главния архитект на Столична община подробен устройствен план. Тъй като съдът не се е произнесъл по неговата законосъобразност, в зависимост от изводите, които ще направим, бих могъл да поискам изменение на плана в интерес на всички собственици от квартала, а не само на конкретния инвеститор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com