Кметът на Самоков твърдо настоява в Боровец да има противопожарна служба

2159
Кметът на Самоков твърдо настоява в Боровец да има противопожарна служба
Снимка: БГНЕС

Категорично казвам, че в Боровец, който е национален курорт, задължително трябва да има противопожарна служба и ще отстоявам това.

Това каза кметът на Община Самоков Владимир Георгиев във връзка с идеята за прегрупиране на пожарни служби в страната, от което ще бъде засегнат и курортът Боровец.

С нов автомобил ще се похвали асеновградската пожарна

С нова кола ще се похвали асеновградската пожарна съвсем скоро, съобщи Щелиан Гочев – началник група „Пожарогасене и спасит...

„Чух това от медиите и според мен е абсурдно, още повече, когато се касае за Боровец. Преди няколко години имахме много сериозен инцидент, при който изгоря хотел. Имаше и жертви. От тогава се направи така, че да има противопожарна служба в курорта“, отбеляза Владимир Георгиев.

„Наистина останах втрещен - първо, защото като територия Самоков е доста голяма община, с доста населени места. Освен това по никакъв начин Боровец не може да се сравнява с много по-малки общини, защото легловата база е над 10 000. Да не говоря за височина на строителство и това, че става въпрос за територия, обхващаща над 350 000 декара гори“, посочи още той.

Кметът на Самоков даде за пример случай от последната седмица, при който е възникнал пожар в землището на Горни Окол. „Бе обхваната и гората и всички служби от пожарната бяха там. В същото време се получи сигнал, че и в едно от селата гори къща, при което нямаше как да се реагира. Аз се питам, ако в такива случаи нещо стане и на Боровец, какво ще се случва?“, запита Владимир Георгиев, цитиран от Фокус.

„Много съм притеснен, защото, оставете въпроса дали има държавническо мислене, но става въпрос за туроператори и международни компании, които се интересуват преди всичко от обезпечаването на сигурността на туристите“, подчерта той.

Складовете с взривове в Смолян са изрядни

Към настоящия момент нямаме констатирани нарушения на противопожарните правила в складовете, в които има взривни материали. Това каза...

„Министерството в България с най-голям бюджет е МВР, към което реално са и пожарните служби. Правим срещи преди зимния сезон, в които ние - общината, заедно с хотелиерите, поемаме командировачните разходи на полицаите, за да могат да охраняват курортния комплекс Боровец“, отбеляза Владимир Георгиев.

Той бе категоричен, че ще настоява да не се закрива пожарната служба в Боровец. „Тези хора от пожарната не изпълняват задачи само при критични ситуации, но те имат и превантивна дейност. Обикалят хотелите, почивните бази, инспектират, наблюдават. Не вярвам, че закриване на 2 или 3 противопожарни служби ще реши проблема като цяло на пожарната, на министерството, на държавата“, коментира още кметът на Самоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com