Критични дни за Пирогов: 60 пациенти с COVID-19, заразени в болницата

7117
Критични дни за Пирогов: 60 пациенти с COVID-19, заразени в болницата
Снимка: БГНЕС

За двете последни денонощия общо броят на заразените с коронавирус колеги и персонал в Пирогов е 61. Имаме и 60 пациенти, които, за съжаление, са заразени в средата. Това съобщи за BTV проф. Асен Балтов, директор на лечебното заведение.

Това няма нищо общо с другите пациетни, които за момента мога да кажа, че са 79 в отделението за COVID и отделно 5 в реанимация на апаратна вентилация, уточни шефът на Пирогов.

Как са се заразили медицинските служители

Правилата се спазват. За съжаление никой не е застрахован. Това не е венерическо заболяване, това е въздушно-капкова инфекция. Всеки може да се зарази. Някои от колегите са се заразили извън средата, извън болницата, а други - в средата. Помежду си са го предали, обясни той.

Директорът не може да посочи място в болницата, където е станала заразата: Всички работят през цялото време, и когато си безсимптомен и без оплаквания, ти не можеш да предположиш, че можеш да заразиш колегите си. Най-малкото невнимание може да доведе до разпространение на инфекцията, обясни той.

Освен това: На всеки влизащ за лечение в болницата правим PCR тест, но за съжаление в първоначалния, т.нар. скрит период, когато при приема тесетът им е отрицателен, а 2-3 дни след приема - пациентите започват да разкриват симптоми. И тогава с втория PCR се установява, че са положителни. Разбирате, че през тези два - три дни те могат да разпространяват и никой не може да гарантира какво ще стане с персонала на Пирогов, обясни още Балтов.

В Пирогов вратите са отворени за всички, ние не може да контролираме кой идва", каза той.

Добрата новина

Хванато е много навреме, защото изследванията им показвавт, че те са в началото на кривата на заболяването, подчерта още Балтов. Ще направим всичко необходимо, за да подтиснем разпространението в болницата, каза той.

Следващите два дни са критични

В момента по-важно е да преразпределим силите в болницата и да видим какви са щетите. След като вече има някаква яснота, което ще стане до ден - два, тогава може би ще се обърнем с апел за помощ от млади колеги, които в никакъв случай няма да пуснем в тежка среда. Те ще помагат в другите отделения, където има нужда, обясни той.

Когато не можем да подсигурим чиста среда ще бъде доста по - трудно... за самите пациенти е рисково.  Така че наистина в следващите 2 дни ще бъде много важно какви щебъдат нашите щети от заразени в Пирогов.

Математикът на НОЩ за коронавируса: Има числа, които не бива да се показват

Не знам дали ще мога да ви кажа песимистичната прогноза за ноември. Това заяви професорът-математик Николай Витанов, който преди време ...

Възможно е да намалим обема на работа, защото все пак трябва да има някой, който да лекува болните. В никой случай няма да спре дейността на болницата, категоричен беше той.

Реорганизация в болницата

От днес започва преразпределение на етажите, обясни той. Ще бъдат обособени два етажа за пациенти, които ще бъдат лекувани за техните основни заболявания. Но и ще бъдат активно наблюдавани денонощно заради коронавирусната инфекция.

Пирогов отделя и един етаж, който ще бъде само за персонала на болницата - сестри, санитари, лекари: Тези, които са безсимптомни ще се лекуват вкъщи с 14-дневна карантина, а другите ще бъдат приети в болницата и ще се лекуват на този етаж, каза още Балтов.

Затварят три клиники в Пирогов

Поредни рекорди: 2 243 нови случая и 42 починали след заразяване с коронавирус

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза абсолютен рекорд и абсолютно число, и като процент. За 26 октомври откритите случаи са 2...

Три клиники са затворени в момента: Клиниката по наносептична хирургия ще бъде затворена до 2 ноември. Клиниката по неврология, която също ще бъде затворена за две седмици. И едната клиника по травматология, която също ще бъде затворена, слава богу, другата работи на пълен капацитет, каза Балтов.

"Не знам какво ще последва през следващите два - три дена", призна директорът.

Разпределението на пациентите, за съжаление, вече става дифузно, не е клъстерно както беше до скоро, подчерта Балтов.

За оставката на директора на РЗИ София: "Аз казах, че карантината на президента трябва да е 10 дни, но в никакъв случай не обвинявам д-р Пенчев. Човекът си вършеше много добре работата и смятам, че тази оставка е много пресилена. Но виждате, че в момента в София разпространението е абсолютно дифузно. И смятам, че мерките, за които се смята, че са много тежки и строги, в никакъв случай- аз лично смятам,че са много слаби. Аз лично апелирам за затягане на мерките, защото ще стане така, че няма да можем да обслужваме никой. ", каза Балтов.

Директорът на "Пирогов" възропта, че не всички болници се включват в борбата с коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София