"ЛИК": Няма уран, тежки метали и радиация във водата на София

1925
"ЛИК": Няма уран, тежки метали и радиация във водата на София
Снимка: Pixabay

Уран в питейната вода на София не се наблюдава. Това каза пред медии в Пречиствателна станция за питейни води „Бистрица" старши мениджър в Лабораторно-изпитвателния комплекс (ЛИК) Весела Стефанова.

„Лабораторията има инструментална апаратура. Използваме и класическа апаратура, различни нагревателни уреди, автомобилни и лабораторни хладилници. В лабораторията работят общо 36 служители. Имаме 4 зони на водоснабдяване. На месец взимаме 700 проби и провеждаме около 12 000 анализа само за контрол на качеството на водите за питейно-битови цели. Минимално се изискват 1300 проби, но ние взимаме между 1700 и 2000, за да бъдем сигурни в качеството на питейната вода“, обясни Стефанова.

Димов: През 2018 г. 4 пъти сме проверявали водата в язовир "Панчарево"

През последните 2 години анализите на качеството на водата в язовир „Панчарево“ показват, че няма замърсяване. „Съ...

Тя уточни, че имат разработена процедура за изпълнение на коригиращи действия. „Годишно се провеждат над 18 000 полеви измервания. Използваме най-различни съдове, транспортираме пробите със специализирани автомобили, снабдени с автомобилни хладилници. Уран в питейната вода не се наблюдава. За да покрием напълно мониторинга на питейната вода, анализите които не правим, ги възлагаме на външна акредитирана лаборатория“, допълни тя.

„Един резултат, едно число – зад него стои много труд, работа и доказателство, че то е точното. Методите ни са проверени, прилагаме най-новите такива. Провеждаме непрекъснат аналитичен контрол на качеството. Нашите резултати са прецизни и достоверни“, подчерта Стефанова и уточни, че „Софийска вода“ е започнала да работи по темата за оценка и управление на риска. „Оценяваме риска на много нива“, посочи тя, цитирана от Фокус.

Стефанова обясни защо да пием вода от чешмата, като посочи, че водата е мека и не оставя почти никакви остатъци от минерални наслагвания по електроуреди.

„Не е задължителна употребата на соли. Магнезият е много важен елемент за борбата със стреса. Калций и магнезий се съдържат в точна комбинация във водата, която тече от чешмата ни“, обясни тя. По думите ѝ хлоридите са 20 пъти под нормата.

КЕВР: Водата в София е една от най-добрите в целия ЕС

Питейната вода в София е една от най-качествените питейни води не само в България, но и измежду столиците на ЕС. Това каза председателя...

„Няма опасност малките деца да пият вода от чешмата. Не се откриват уран, тежки метали и радиоактивни вещества. Водата е обеззаразена. Когато видим, че водата е бяла, не означава, че е хлорирана, а че има мехурчета, които след секунди излитат. Питейната вода в София има ниско солево съдържание“, каза още Весела Стефанова и добави, че в рамките на 15 дни могат да отговорят на клиент дали вода на определено място е годна за пиене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com