Ловува ли Вълка под властови чадър в софийските полета?

27641
Ловува ли Вълка под властови чадър в софийските полета?

Не е журналистическо разследване, когато едни политици дадат едни папки в ръцете на едни журналисти. Това е по-скоро проблем. Ето защо, когато към края на предизборната кампания от щаба на Мая Манолова раздадоха на няколко медии папките за "Чистота Искър" и безобразията в община "Младост", екипът на Actualno.com реши да задържи публикацията - за да няма спекулации за предизборни цели и за да може прокуратурата да си свърши работата, тъй като докладът за състоянието на "Чистота Искър" е изготвен по поръчана вътрешна проверка от Столична община и е предаден на държавното обвинение още това лято. Отделно, Йорданка Фандъкова каза, че вече е сменила ръководителя на дружеството.

До днес обаче няма публична индикация от прокуратурата какво точно става по случая. А папките с материалите не са ексклузивно дадени само на Actualno.com - вчера, 11 декември, Mediapool също обърна внимание на "Чистота Искър" в обширен материал, базиран на дадените от Манолова и екипа ѝ данни и със съответните проверки.

Огромният дълг на Кърджали към фирма на Вълка не попречи в избора ѝ за още 5 години

Огромният дълг на община Кърджали за сметосъбиране, натрупан към досегашния изпълнител, не попречи на община Кърджали да го избере отно...

Всички констатации от вътрешната (възложена от Фандъкова) проверка изглеждат шокираща истина. Въпросът е защо положението, освен смяната на началника, остава де факто непроменено? И дали общинското дружество се източва в момента? И дали прокуратурата не бърза с обвиненията заради едно име – това на Румен Гайтански, наричан Вълка? Нямаше да бързаме (сигурно на прокурорите им е нужно време, кой знае?!), но през отиващата си 2019 година ставаме свидетели на странни съвпадения, които подсказват добри отношения на Гайтански с държавата - специално заради един кредит от 150 млн. лева за фирма "Роудуей кънстракшънс", заради който "Демократична България" поиска държавна реакция и оставка.

Малко по-рано, през юни, се изясни, че Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка, все още е значима фигура що се отнася до боклука в София. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Милка Христова. Оказа се, че фирма "Грийн партнърс" АД предоставя техниката за поддържане на чистотата в жк "Люлин", "Красно село" и "Красна поляна". 97% от парите по това перо, които Столична община дава на софийското общинско предприятие "Чистота-Искър" АД, отиват за фирмата на Вълка".

Остава въпросът познат ли ни е отнякъде сценарият, в който едно лице става най-големият клиент на една по произхода си държавна финансова институция? И отново се натрапва другият въпрос - защо прокуратурата не намира за интересни за бързо разследване и повдигане на обвинение следните факти: Едно общинско дружество дава договори на частни фирми, без да се спазват законовите изисквания и при съмнения за конфликт на интереси. Извършват се плащания по неясна методика и за несвършена работа.

"Демократична България" иска оставката на Мавродиев от ББР заради голям заем, свързан с Вълка

Искане за оставката на директора на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев отправи "Демократична България". А причината е ...

В споменатата папка черно на бяло се казва, че общинската фирма "Чистота Искър", която получава от общинския бюджет средства за почистването на столичните райони "Люлин", "Красно село" и "Красна поляна", превъзлага голяма част от тази дейност на частната фирма "Грийн партнърс", собственост на Румен Гайтански-Вълка. Това става с договор за наемане на техника, от която общинското дружество имало нужда, за да си върши работата. В доклада се констатира, че на "Грийн партнърс" за 2017 и 2018 г. са платени над 18 млн. лева, без да е извършено нищо. Фиктивно е наемана тяхна техника, при все че общината разполага със своя. Снегорини са отчитали почистване на сняг в дни, в които не е падала нито една снежинка. За всяка машина има посочена единична цена на наемане. Плаща се и цена на километър - 7.80 лева без ДДС. "Не е конкретизирано дали се заплаща на пълен или празен курс", пише в доклада.

Прокуратурата може би ще обърне внимание например на "протокол от 10.12.2018 г., отчитащ дейността на наетата техника за месец ноември". Ето накратко и схемата, детайлно описана в доклада: Начинът, по които общината плаща на "Чистота Искър", а те на "Грийн партнърс" - частната фирма получава почти цялата сума, която общината дава на собственото си дружество. Първо, общината плаща на "Чистота Искър" на базата на свършената от нея работата по чистене в трите района (на тон отпадък и кв. метър почистени площи, както беше посочено по-горе): "Впоследствие се изготвя двустранен протокол с "Грийн Партнърс" АД за разплащане, като преведената сума от Столична община се трансформира с договорените мерни единици (изминати километри), които не съответстват с тези по договора със Столична община. Параметрите в този протокол се определят от сумата за получаване и единичната цена, заплатена за изминат километър, съгласно договора. Видът и броят на използваната наета техника са функция на преведената сума", се казва в доклада.

В края на доклада остава привкусът за "пито - платено": "Считано от 11.04.2019г., “Чистота-Искър“ бе преобразувано в еднолично акционерно дружество. С решение №49 от 31.01.2019г., по смисъла на чл.264 от Търговския закон, Столичен общински съвет преобразува чрез промяна на правната фирма "Чистота Искър" ЕООД в еднолично акционерно дружество, а именно "Чистота Искър" ЕАД. Новоучреденото дружество "Чистота Искър" ЕАД става универсален правоприемник на преобразуващото се дружество "Чистота Искър" ЕООД, което се прекратява без ликвидация. Органи на акционерното дружество са: Изпълнителният директор и Съвет на директорите. Столичният общински съвет упражнява правата на едноличен собственик на капитала на дружеството. Настоящото решение е прието на заседание на Столичния общински съвет, проведено на 31.01.2019г., Протокол №69 точка 18 от дневния ред, по доклад № СОА19-ВК66-676/24.01.2019г., и е подпечатано с официалния печат на Столичния общински съвет. Управителят на дружеството Юлиян Михайлов Михайлов е освободен от длъжност по собствено желание.“

Стои въпросът и при "новото дружество" ли остават в сила договорите с фирмата на Гайтански и достатъчно убедително ли е обяснението, че за прекратяване се дължат големи неустойки? И ако един договор е сключен неправомерно, няма ли правни механизми да се разтрогне, след като служи за източване на публични средства?

БСП пита Фандъкова за нарушения на ЗОП и злоупотреби в общинско дружество

Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе официално питане към кметът Йорданка Фандъкова, свързан...

Завършваме с точен цитат на изводите от доклада за вече "несъществуващото" "Чистота-Искър" ЕООД, който изглежда като почти пълен списък на административните престъпления: "Некомпетентно ръководство и счетоводство; Злоупотреба с власт от страна на управителя на дружеството; Конфликт на интереси; Назначения с родствени връзки на ръководни длъжности; Неефективен контрол от одитор и контрольор; Съставяне сокументи с невярно съдържание; Манипулирано счетоводство; Възлагане поръчки на подизпълнители БЕЗ ПРАВНО ОСНОВАНИЕ, БЕЗ КОНКУРС И С ФАЛШИВИ ДОГОВОРИ ЗА НАЕМ; Закупуване СМЦ без конкурс и резрешение от СОС; Неспазване ЗОП и ЗУТ, закон за счетоводството и др. вътрешно ведомствени нормативни документи; Сключване неправомерни граждански договори; Изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на приближен кръг служители; Назначаване на „мъртви души“ на трудови договори; Незаконосъобразно източване на финансови средства с цел облагодетелстване".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София