Лют скандал в ефир - плащала ли си е сама неправомерно пари районна кметица за управление на европроект?

4226
Лют скандал в ефир - плащала ли си е сама неправомерно пари районна кметица за управление на европроект?
Снимка: БГНЕС

Имам право да питам като общински съветник как се разходват общински пари. Те не са общински, контролират се от Управляващ орган извън Столична община. Тези две тези се сблъскаха в сутрешния блок на БНТ – в лицето на общинския съветник от ГЕРБ Георги Георгиев и кмета на район "Красно село" Росина Станиславова заради неяснота с парите по проект с евросредства "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" за района.

Абсолютно шокиращо Станиславова каза, че е щяла да даде информация за проекта, ако Георгиев просто е поискал информация, а не се е позовал на жалба от гражданин. Преди това Георгиев заяви, че е писал 4 писма до Станиславова заради съмнението, че тя и нейни колеги са взели пари от проекта за себе си неправомерно и не е получил ясен отговор. Той обясни, че е попитал как са разходвани парите по проекта и Станиславова не е отговорила. По-важният въпрос е давала ли си е пари г-жа Станиславова, настоя Георгиев. Това е манипулация, отвърна тя.

Работата на "Софийска вода" скара жители на Красно село и районния кмет

Голям сутрешен скандал възникна между жители на район "Красно село" и кмета на района Росина Станиславова Скандалът стана факт заради ...

365 000 лева е общият бюджет на проекта, достигнали сме над 500 души при цел от малко над 200 души, поясни Станиславова. За нея въпросът е "въпрос на децентрализация". Ще дам отговор, когато се разбере причината да се стига до това питане, настоя тя.

Сключила ли е договор със себе си кмета на района? Ако г-н Георгиев разбираше, щеше да знае, че е заложен бюджет за управленски разход на проекта. Когато няма капацитет в администрацията да ръководи такъв проект, кметът трябва да поеме нещата, заяви Станиславова, след което сама призна, че в такива проекти няма опит, имала в друг вид европроекти. И обясни, че става въпрос за ръководен от нея екип общо 5 души-чиновници, включително самата тя, който взел за 9 месеца малко над 41 000 лева. Не са 9 месеца, от средата на май е, уточни Георгиев.

По думите на общинския съветник на ГЕРБ, Станиславова е имала и втори договор за работа по проекта, което тя реално потвърди. 2400 лева с осигуровките ми е заплатата, уточни тя, а 7500 лева бруто е взела по проекта, стана ясно. Кметът Фандъкова е разпоредила проверка по проекта, увери Георгиев, след като Станиславова уточни, че дала на нея информация преди питанията на Георгиев.

"До този момент не е постъпила информация друг районен кмет да е сключила договор сам със себе си", каза Георгиев. А Станиславова отвърна, че не съжалява за нищо: "Трябва да има гарантираност на разходите в условията на ЕС". След като кметът е върнала 500 000 лева за ремонти на улици поради неусвояване, защо не си е наложила санкция сама на себе си за несвършена работа, попита Георгиев, а Станиславова отвърна, че имало обжалвания срещу пусната обществена поръчка и съответно процесът е блокиран и районната администрация не може да направи нищо преди решението на КЗК и евентуално съдебно решение.

Екоминистърът: Европроектите са като тотото - не всички могат да спечелят

Така както не всички могат да спечелят от тотото, така и не всички могат да печелят европроекти. Може би проблемът не е в нас. Това ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София