Малина Едрева: Скоро театър "София" може да посреща артисти от европейската сцена

2846
Малина Едрева: Скоро театър "София" може да посреща артисти от европейската сцена
Снимка: Actualno.com

Работим за стандарти, при които трупи от европейската сцена да могат да представят своите спектакли тук. Това са много важни задачи, които сме си поставили като цел след цялостния ремонт на театър „София“.

Това заяви по време на предаването „Култура.бг“ на БНР Малина Едрева – председател на постоянната комисия по култура и образование в Столичния общински съвет. 

По думите й театър „София“ е един от много важните културни институти на Столична община и в годините са търсени решения за неговия цялостен ремонт и обновление.

„Естествено, сгради, които са строени десетки години назад във времето, имат нужда и от модернизация. Освен това като условия трябва да отговарят на най-високите стандарти за сценични изкуства“, подчерта Едрева.

Преди около 2 месеца в комисията по култура и образование на СОС имали изслушване на зам.-кмета Борислов Боршош за ремонта и етапите му.

Този план беше представен пред общинските съветници. И днес разбирам, че слуховете намират място. Искам ясно да кажа, че това, което се случва с ремонта на театър "София", е свързано с осигуряването на технологии, които ще дадат максимално оползотворяване на ресурсите. Само ще дам за пример, че между 11 и 12 хиляди лева месечно, ме увери директорът на театъра, струва отоплението му. В същото време залите не са отоплени и условията, при които работи трупата, не са добри, за публиката - също. Ето защо едно от основните действия в този ремонт е екологичното изолиране на стените, заради което се налага да се свалят тези варовиковите плочи. Имаме уверението и за това ще наблюдаваме, че се търси технология, която да осигури връщането на плочите, тъй като те са били залепвани навремето. Ще се търсят технологии, чрез които да бъдат възстановени и окачени обратно“, каза председателят на комисията по култура и образование на СОС.

Тя бе категорична, че абсолютно всички пластики на фасадата се запазват и ще се работи така, че да се съхрани това архитектурно и културно наследство.

По думите й това, което ни показа пандемията, е, че дигиталното представяне на културните продукти е само временно решение.

„То беше важно от самото начало. Оттук-нататък всички решения, които трябва да търсим и намираме заедно със сектора, са свързани с представянето на живо. Ето защо в настоящата година ние определено забавихме обявяването на столична програма "Култура" именно заради това, за да можем да сме сигурни как се развива пандемията, при какви условия и обстоятелства ще работи културния сектор, за да можем да отговорим в най-адекватен план на потребностите на творческия сектор“, заяви Едрева.

На първо място това са сцените на открито - няма по-сигурно и безопасно място от това да се играе на открито.

„Идва зима, но има технологии, които дават възможност в лоши метеорологични условия публики и трупи да се адаптират към сценичните изкуства. На последната сесия на СОС гласувахме сцените, наречени летни сцени досега, които функционираха от май до октомври, да бъдат целогодишни. Така ще дадем възможност всеки през мениджмънта да направи нужното да организира и осигури условия за културния сектор. Разширяваме и сцените на открито. Тази година има и една нова сцена - в Борисовата градина, освен традиционните София Съмър Фест, във Военна академия, Панчарево, опера на открито. Така че това е тенденция, която искаме да развиваме и задълбочаваме, за да може трупите и артистите да се чувстват добре“, допълни тя.

Една от целите на програма „Култура“ е да стигне до младите таланти, защото според Едреватази група хора остава все още недостатъчно видима.

„Ще направим всичко възможно да насърчим вече утвърдените организатори на културни събития в нашия град да работят с младите таланти и да дават сцена за техните изяви.

Образователният елемент е изключително важен за нас, защото публиката, която касае тийнейджърската възраст, остава някак си все още извън театъра. Ето защо много искаме заедно с МОН да направим нужното и София като столичен град да покаже как може ефективно да работи този културен пас, който бе разработен и въведен преди около година и половина от МОН, но сега на практика общината да подпомогне свързването на културните с образователните институции“, обобщи Малина Едрева.

Малина Едрева: БСП възхваляват с патос престъпния комунистически режим, избил цвета на нацията

Днес, 9 септември 2021 г, от трибуната на Столичния общински съвет, групата на БСП си позволи да заяви за пореден път, че празнува този...

На 14 октомври се очаква да бъде гласуван планът по програма „Култура“ и на практика от 20 октомври до 20 ноември да бъде отворена поканата за кандидатстване с проекти. По нея има две отворени опции вече. Едната е програма "Навън". Тя касае изграждането на временни инсталации в градска среда. Срокът за кандидатстване е до края на този месец, а финансирането е в рамките на 80 000 лева.

В началото на октомври отварят ново направление на програмата, наречено "Открито".

То дава възможност за изграждане на още две инсталации в градска среда. Като локация е определено езерото „Дружба“, а всяка от инсталациите е в рамките на 7 000 лева.

„Сега се подготвяме и да покажем онлайн на голям екран на площад Славейков опаковането на Триумфалната арка“, подчерта Едрева.

Според нея културата трябва да бъде най-големият вдъхновител, а докосването до големите артисти дава големи вдъхновение на младите. „За нас е важно да вдъхновим младите и да им дадем сцена за изява“, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена