Манипулиран вот на общинската програма "София избира" - да или не?

2852
Манипулиран вот на общинската програма "София избира" - да или не?
Снимка: Facebook/Спаси София

Градските активисти от "Спаси София" показаха данни, които пораждат сериозни съмнения за честността и легитимността на вота в общинската програма за граждански проекти „София избира“. На онлайн пресконференция те съобщиха за пробив в системата чрез фалшифициране на гласове и необичайни отклонения в последния ден на гласуването.

"Категорично не можем да говорим за злонамереност от страна на гражданите и гражданските организации, участвали в тази програма. Проектите са страхотни и трябва да бъдат реализирани. Но би било много жалко, ако гражданския бюджет на столицата – "София избира", стане жертва на обичайните заподозрени от управляващото мнозинство", това заяви общинският съветник Борис Бонев по време на живо включване във Фейсбук страницата на "Спаси София"

От неправителствена гражданска организация заявиха, че на десетия ден от гласуването са засекли контролирано и автоматизирано гласуване в полза на един от проектите.

"Веднага сигнализирахме отговорните в Столичната община в лицето на зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов. След нашия сигнал над 1 400 гласа в анкетата бяха квалифицирани като фалшиви и бяха премахнати. Това са цели 11% от гласовете в полза на само един проект, което е огромно вмешателство и сериозно изкривяване на вота на столичани", допълни Бонев.

Градските активисти показаха таблици от гласуването, от които става ясно, че нормалното гласуване е продължило до последните два дни, когато е започнало видимо концентрирано гласуване само за един проект.

"Управляващите са длъжни да кажат защо сайтът бе свален, а гласуването – спряно за период от 8 часа през последния ден. Веднага след пускането му наблюдаваме над десетократно увеличение на гласуването, отново само за един проект. Стигаме до абсурдната и нереалистична ситуация, в която над 2 000 гласа се изсипват в полза на един проект за само 14 часа. Това са повече гласове, отколкото проектът е получил през последните 25 дни от гласуването, само в рамките на часове", разказва Андрей Зографски, който е съосновател на "Спаси София".

Борис Бонев постави няколко ключови въпроса пред Столична община

Взимането на заем от 60 млн. евро за инфраструктура е голяма новина за София. Винаги съм бил поддръжник на инвестиционните заеми, а не ...

Според активистите това концентрирано гласуване за един проект в последния ден поражда сериозни съмнения за контролиран и даже автоматизиран вот.

"Не наблюдаваме подобна мобилизация за нито един от останалите 38 проекта. В последния ден конкретният проект има повече гласове от всички останали взети заедно, което силно противоречи на разпределението на гласовете през всички останали дни от гласуването. При положение, че ние получавахме десетки сигнали, че системата не работи добре и гласуването е затруднено, чудим се как тези над 2 000 гласа са успели да гласуват безпроблемно за проекта?", пита Ралица Бехар от организацията.

"Успяхме да предотвратим първата фалшификация на гласове, но данните показват, че в последния ден от гласуването се случи още една. "София избира" бе израз на надеждата на софиянци, че управляващите са готови да споделят част от общите ни пари и да ги предоставят в ръцете на гражданите. Случиха се недопустими опити за фалшификации, с което доверието в намеренията на управляващите изчезна. Съмняваме се, че това се прави организирано, за да се предпази кмета, г-жа Йорданка Фандъкова, от срама, че трябва да реализира проекта за Патриарха. Припомням, че тя първо го подкрепи, но след това се скри. Мотив за фалшификация имат онези, които искат да спестят срама на кмета, да реализира проект, който е избран от гражданите", уверен е Андрей Зографски.

Резултатите от гласуването вижте тук, a анализът от "Спаси София" тук.

От Спаси София негодуват: СОС не прие идеята ни за реформа в паркирането

Столичният общински съвет днес не подкрепи всеобхватната реформа на паркирането в София, предложена от независимия съветник Борис Бонев...

"Не разбирам защо г-жа Фандъкова изпитва такъв ужас да реализира този проект, след като само преди няколко месеца тя застана пред обществото да го промотира заедно със зам.-кмета по транспорта, главния архитект и общински съветници?" – реторично пита Борис Бонев.

"Не става въпрос за това кой проект е първи или последен, а за честен и прозрачен избор, който да отрази волята на софиянци, а не на управляващите. И ние ще се борим да защитим това тяхно право", завършва аргументацията си независимият общински съветник.

От ПП ГЕРБ обаче категорично отхвърлиха твърденията за манипулиран вот.

Борис Бонев: Не може мутри и олигарси да определят бъдещето на България (ВИДЕО)

„Всеки ден повече ГЕРБ на власт ерозира тяхната електорална подкрепа на изборите.“ Това заяви независимият общински съветни...

"Кметът на София Йорданка Фандъкова създаде програмата "София избира", за да даде още една възможност на гражданите да се включат в управлението на града като предлагат проекти, събират подкрепа за тях и гласуват директно", това заяви Малина Едрева, председател на политическата група ГЕРБ в Столичния общински съвет.

"Идеята, че ГЕРБ би манипулирала резултатите, е смехотворна. Никой не ни задължава да стартираме такива инициативи. Нашето виждане, че са необходими инструменти, с които директно да финансираме проектите на граждани и организации е облечено в последователна работа по създаване и развитие на такива програми. От години граждански организации имат достъп до финансиране през програми "Европа", "Култура", "Социални иновации", "Зелена София". Вчера обявихме и одобрените проекти по пилотната програма "Кризата като възможност". Освен създаването на всички тези програми, можем да се похвалим с прозрачността и ефективността, с която се управляват те. В голяма част от тях привличаме външни оценители, които базирано на своята експертиза решават кой да получи финансиране с публичните средства", допълва още Едрева.

"Колегите в общинския съвет имат правото на свои предпочитания към подадените проекти, както и всеки друг гражданин. Не мисля, че призоваването за гласуване за един или друг проект противоречи на демократичните принципи. Някои, като д-р Койчев, го направиха открито, чрез статус в социалните мрежи до своите приятели. Други, като г-н Бонев, чрез лични съобщения до случайни хора в мрежата."

"Спекулациите и предположенията, без каквито и да било доказателства за пробив в системата за гласуване, са груб опит за опорочаване на резултатите от това допитване до гражданите на София. Продиктувано от политическо твърдоглавие и отказ на г-н Бонев и сътрудниците му да се помирят с простия факт, че те нямат монопол върху мнението на софиянци. Че тяхното мнение и виждане по определени въпроси е само едно от многото възможни, и те нямат повече права от всички останали. Поздравления за гражданската ангажираност и енергия на всички, които предложиха проекти и участваха в процеса", завършва официалното опровержение на Малина Едрева относно нападките за фалшифицирани резултати.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...