Манолова и Фандъкова се препънаха взаимно в злободневни въпроси

6786
Манолова и Фандъкова се препънаха взаимно в злободневни въпроси
Снимка: колаж на Actualno.com

С взаимни прекъсвания и надговаряне премина дебата по Нова телевизия между основните претендентки за кметския стол в София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ и СДС) и Мая Манолова (издигната от инициативен комитет, подкрепена от БСП). Конкретен пример - Фандъкова така и не отговори в какъв мащаб е обезщетението на собственици на терени на невралгични места, а Манолова не обясни как хем ще обезщетява такива собственици, например от "Обеля" и "Надежда", с имоти в Северна София, и хем ще гради жилища за млади семейства там.

Най-напред двете се похвалиха с най-важното сторено досега от тях: "Гордея се, че за 14 години в политиката не съм сменила приятелите си. Не се гордея с организацията на ремонта на "Графа", каза кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Тя беше категорична, че никога не се е стремила към власт и позиции и на изборите след 10 дни ще се бори за доверието на софиянци.

Кандидат-кметове в сблъсък как София да се справи с транспортните проблеми (ВИДЕО)

Петима основни кандидати за кмет на София се включиха в дебат за проблемите в транспорта в столицата. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Мая М...

"Гордея се с това, което направих като омбудсман за разрешаване на проблемите на хората. Гордея се с това, че сама взимам решенията си, нямам ментор, отговарям пред съвестта си и пред гражданите. Срамувам се от това, че понякога закъснявам", каза Манолова.

Двете коментираха и темата за замърсяването на въздуха. "Общината няма нито една станция за измерване на замърсяването на въздуха. Скоро ще се налага да плащаме три пъти за чист въздух. Първо – заради имуществените санкции, които Еврокомисията ще наложи на България. Второ - за мерки за подобряване качеството на въздуха. И трето - за лекарства за нашите деца", коментира Манолова. Според нея трябва да се предприемат мерки срещу горенето на отпадъци, да се сменят инсталациите, които замърсяват околната среда и редовно да се мият улиците. "Енергийните помощи не трябва да се дават в дърва и въглища. Трябва да се въведе и бял билет – безплатен градски транспорт в дните с най-мръсен въздух", каза още Манолова. Фандъкова пък смята, че градският транспорт трябва да стане още по-привлекателен, за да се използва от повече хора. "Относно отоплението на битово гориво – по мое настояване беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища, от МОСВ подготвят документацията", заяви настоящият кмет.

Манолова нападна Фандъкова за обществените поръчки, обвини я, че се печелят от приятелски кръгове и че сама е подменила екипа си, който уж бил най-добрият, като визираше смяната на заместник-кметове и по-конкретно обвинения за ремонта на "Граф Игнатиев" Евгени Крусев. "Вие работите с икономически силните", каза още тя. Фандъкова я контрира, като попита колко сигнала е внесла Манолова по въпроса в прокуратурата, а бившият омбудсман не отговори, но почна да вади документи за чистенето на Община Искър, които, по думите ѝ, Фандъкова прикрила.

Манолова атакува още за безплатните паркоместа за роднини, приятели и бизнесмени, като каза, че са стотици и попита Фандъкова дали ще ги премахне. Кметицата отговори, че е лъжа, че са стотици и каза, че такива карти с разрешения се получават само от организации и ведомства. Двете съобщиха, че кампаниите им се финансират, съответно на Фандъкова – от партийните субсидии на ГЕРБ и СДС, а Манолова – с граждански средства и дарения. Според Манолова управлението на столицата в момента не е дясно, а според Фандъкова – зад досегашния омбудсман има много сенки. Манолова не отговори на Фандъкова за коя листа с общински съветници ще гласува.

Предизборно: Фандъкова обеща да не участва в политическо инженерство

Кандидатът за кмеет на София Йорданка Фандъкова откри предизборната си кампания и участва в политическо инженерство, а да води открита ...

В дискусията преобладаваха въпросите без отговор и липсата на чуваемост, защото опонентките говореха предимно една върху друга. Проследилите дебата вероятно са се почувствали ощетени откъм конкретни отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София