Мнение на база документи: Заради Витоша Фандъкова да подаде оставка (ВИДЕО)

5148
Мнение на база документи: Заради Витоша Фандъкова да подаде оставка (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Инвеститорът (бел. ред. - "Витоша ски" АД) иска нещата на Витоша да се случват само така, както той ги иска и това е основата на проблема с планината. Другият голям проблем е отношението на Столична община. Такава теза изказа юристът Любомир Костадинов по време на кръглата маса "Да върнем Витоша на гражданите", организирана от ДСБ и "Да, БЪлгария".

Според Костадинов, има редица митологеми покрай Витоша. Юристът посочи като пример уверенията на инвеститора, че подмяна на лифтове ще се прави само по вече съществуващи стъпки на съоръженията, след като имало планове на "Витоша ски" за изцяло нови лифтове, прокарани през нови просеки. Костадинов наблегна и на чл. 54, ал. 1, т. 6 от от действащия Закон за горите: (Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години), който, по думите му, явно доказва, че няма законови пречки пред "Витоша ски" за модернизация на съоръжения. Тезата на адвоката на "Витоша ски" Петър Петров от тази сутрин е, че договорът на дружеството бил за 25 години, а срокът по Закона за горите за модернизация бил 20 години и трябвало да има прехвърляния на собственост.

„Витоша ски”: Нормативни пречки спират модернизирането на Витоша

"Ако зависеше от нас, отдавна Витоша щеше да бъде модерна планина. Нашето желание е спънато от нормативни пречки. От 10 години не можем...

Друга митологема, която Костадинов изтъкна, е, че ски писта не е само "Витошко лале", но и територията от Калпакливец до т.нар. Лавина, ако обаче там има сняг. Юристът посочи, че в тази територия много трудно може да се „прави“ изкуствен сняг заради специфичните природни условия.

Пример за отношението на "Витоша ски" и колко надежден инвестор е дружеството беше припомняне от страна на Костадинов на акция отпреди години, при която имаше „взривяване“ на уникалните каменни реки на планината, защото се търсела връзка между "Витошко лале" и "Синя писта".

Ролята на Столична община

Още през 2012 година Йорданка Фандъкова обясни, че трябвали законодателни промени, след промяната в Закона за горите и това няма да го забравя, каза Костадинов. И даде друг конкретен пример – как пак през 2012 година Столична община не увеличи броят на рейсовете по линия 66, след като предишната година „Витоша ски“ обяви, че не може да оперира лифтовете. Вместо това Общината пусна линия 66А от Симеоновския лифт, който не работеше, каза Любомир Костадинов.

Далеч по-силни думи обаче отправи лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Той заяви, че има документи, които показват, че Фандъкова трябва да си подаде оставката като кмет. Причината - тя била назначена като част от квота на столичния кмет в Надзорния съвет на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) през 2006 година, когато кмет на София е Бойко Борисов. Фандъкова, заедно с настощия председател на КЗК Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, е в съвета, когато се подготовя и одобрява договора с "Витоша ски", обясни Атанасов, според когото това е явен пример за несвършена работа предвид последвалите проблеми със стопанисването на планината.

Нено Димов увери, че няма да пипа 10-те декара от Витоша, докато не мине проверка

"В жалбата относно отделянето на 10 декара от парк "Витоша", която получих от сдружение "Коалиция за да остане природа в България", се ...

Политически поглед

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева определи дружеството като "недобросъвестно" и добави, че "очевидно“ основната дейност на дружеството е "рекетът и изнудването на цялата общност, от която е отнело планината". Не виждам някаква причина зоната да се развива от "Витоша ски“, след като притежават не територията, а "железата", които представляват лифтовете, добави Георгиева. И посочи "истинският виновник" - Столична община и ГЕРБ, "които при 10 години пълно мнозинство в Столичния общински съвет не успяха да накарат "Витоша ски" да се погрижат за планината. Столична община и СОС направиха Витоша "призрачна планина", заяви тя.

От ДСБ сме предлагали да се даде планината на друг инвеститор за тези 10 години, но това не се е случвало, каза още Георгиева. И видя като добър знак първото събрание на Комисия към СОС за проблемите на Витоша, където вече имало конкретни предложения.

Същевременно Георгиева изрази притеснение, че новият План за управление на Витоша се вижда от Йордан Фандъкова и Елен Герджиков като панацея. Как ще стане това, след като Общината не може да накара инвеститора да се погрижи за съоръженята – с нов план това не се оправя, беше гледната точка на тъмносиния общински съветник. Новият план се подготвя специално за "Витоша ски" и тяхната ски зона, убедено каза Георгиева. Ще настояваме новият план за Витоша да няма зони, в които да се допуска строителство, а да има конкретно посочено в коя зона какви разширения на съоръжения ще има, добави общинският съветник.

Основно заключение на модератора на дискусията Боряна Мусева беше, че "има една компания, контролирана от друга, офшорна компания, която води до Кипър" т.е. до кипърския безработен Георгиус Георгиу, свързан и с казуса с парк "Пирин".

Димов се изплаши от нов скандал и се отказа да изключва земи от парк "Витоша"

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се отказа да отписва 10 дка от парк "Витоша", въпреки че има окончателно решение на Въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София