На първа инстанция: Съдът спря знаков строеж на висока сграда в София

8923
На първа инстанция: Съдът спря знаков строеж на висока сграда в София
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Един от знаковите напоследък проекти за строеж на високи сгради в София се сблъска с неочаквани за инвеститора трудности. Причината – жалба от жители на квартал "Борово" относно строежа беше уважена от Софийския административен съд.

За строежа на въпросната сграда, която се намира на бул. "България" и е предвидена при магазин "Мартинели", разрешение има от главния архитект на София Здравко Здравков, както и от Столичния общински съвет (СОС). Административен съд-София обаче счита, че даденото от СОС позволение на "България билдинг" ЕООД да строи е незаконосъобразно. Парцелът на "България билдинг" се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово", в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра съгласно действащия Общ устройствен план на София. Ограничението обаче бива заобиколено по познат начин – по чл. 27, ал. 3 от Закона за устройството на територията (ЗУТ). Имотът бива "нарязан" на три от инвеститора и така има част, която се явява ъглова, а съгласно тълкуването на ЗУТ в такава част практически може да се строи неограничено.

Трима общински съветници няма да помагат на Здравков да плаща глоба, считат инициативата за цирк

Общинските съветници от АБВ, Български социалдемократи, "Нормална държава" няма да се включат в инициативата на Столичния общински съве...

В крайна сметка обаче живущи в кв. "Борово" се обръщат към съда и посочват мотиви защо не трябва да бъде реализиран проектът. Например – инвеститорът не е запознал живущите в района с проектите за Подробния устройствен план (ПУП) на имота, не е била спазена процедурата за изработване и одобряване на план за преструктуриране на жилищен комплекс, нямало е справка за картотекираната растителност в имота – т.е. дали има дървета, както и какви са, надвишени са допустимите показатели за застрояване. Интересен факт е, че Софийската градска прокуратура не изпраща представител на делото и не изразява становище. Друг интересен факт е, че РИОСВ-София решава да не извършва екооценка на ПУП-а и да не заснема дървесната растителност.

В крайна сметка Административен съд-София постановява, че решението на СОС да позволи реализация на проекта е издадено "при наличие на съществени нарушения на административнопроизводствените правила", с което е нарушен материалният закон.

Собственик на "България билдинг" е Георги Василев, който е един от тримата акционери в строителната "Джи Пи груп". Според в. "Капитал", с "Джи Пи груп" е свързван генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, но той отрича тези твърдения.

Снимка: Архив

Зам.-регионален министър противозаконно е разрешил гигантски строеж в "Лозенец"?

Сигнал срещу зам.-регионалния министър Валентин Йовев беше подаден от Инициативен комитет "Лозенец". Причината – строежът на 120-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София