„Напоителни системи“ ЕАД започна почистване на речните корита на територията на община Елин Пелин

3202
„Напоителни системи“ ЕАД започна почистване на речните корита на територията на община Елин Пелин
Снимка: Община Елин Пелин

На 26 юли 2021 г. „Напоителни системи“ ЕАД започна почистване на коритото на река Матица от моста на с. Григорево. Почистването на речните корита на територията на общината е вследствие на изпратено официално писмо с искане от кмета на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов с изх. №16957(1)/23.07.2021 г.  

Коритото на река Матица първо ще бъде почистено от излишните дървета и храсти в най-тежките участъци с висока растителност, като дейностите са разделени на два етапа. Корекциите на коритото на река Матица ще са две - в участъка от моста преди село Мусачево до пресичането на Григоревско шосе, и втората от моста на Григоревско шосе до Подбалканския път и 40 м след него посока с. Столник. Проблемите, довели до това почистване, включват високи и изсъхнали дървета, средна и висока речна растителност, водещи до образуване на речни наноси и предпоставка за преливане при евентуални обилни валежи. Реката не е чистена повече от 10 години, като на места ще се направи корекция на речното дъно. Дигата откъм село Григорево ще бъде подсилена на местата, в които има обрушване и свличания, с цел превенция на наводнения.  

При започване на дейностите по почистване на речното корито в района на моста преди село Григорево присъстваха Веселка Нинова – управител на Клон София от „Напоителни системи“ ЕАД, Мариан Венков, кмет на с. Григорево и Богомил Бранков, общински съветник от ОбС – Елин Пелин. 

С оглед на дългогодишната добра съвместна работа с Община Елин Пелин държавното дружество "Напоителни системи“ ЕАД предвижда до края на лятото да бъдат почистени и други затлачени речни корита на територията на общината от излишната растителност. 

Втори обект за почистване ще бъде устието на река Липец, в участъка, който граничи със село Лесново, като почистването ще се извърши превантивно, отново за безопасността на жителите на селото. Река Липец е важна за местните арендатори и е сред основните притоци на р. Лесновска.

Трети обект за почистване ще бъде коритото на река Лесновска, в нейното начало при с. Огняново до достигане урбанизираната зона на село Доганово. Ще бъдат почистени обраслите във висока храстовидна растителност брегове и шавар, който на места стеснява притеснително речния поток. Възстановява се състоянието на реката и дигите в участъка при село Доганово.

Планувани са още няколко обекта за почистване през тази година, като конкретните зони ще се установят вследствие на работата и съобразно атмосферните условия.  

Благодарим за професионализма на служителите на "Напоителни системи“ ЕАД Клон София, както и на техния багерист, който дълги години работи по реките в Софийска област, като съвестно и безкомпромисно изпълнява възложените му задачи. Община Елин Пелин си партнира успешно с дружеството, което поддържа и експлоатира държавния хидромелиоративен фонд за улавяне, съхранение, разпределение и реализация на вода за напояване на земеделски площи, както и отговаря за поддръжката на язовири, изравнители, напоителни и отводнителни канали и други хидромелиоративни и хидротехнически съоръжения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София