Нови доказателства срещу задържаните полицаи разширяват обвиненията им

3001
Нови доказателства срещу задържаните полицаи разширяват обвиненията им
Снимка: ПЦ на МВР

Нови доказателства срещу задържаните за изнудване разследващи полицаи от "Гранична полиция", Калотина, разширяват обвиненията им. Вчера съдът е пуснал тримата задържани по случая с мярка "подписка". Прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Това стана ясно от съвместна пресконференция на старши комисар Стефчо Банков, директор на дирекция “Вътрешна сигурност” и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Кои са те?

Задържаните са разследващи гранични полицаи с дългогодишен стаж в МВР, а единият и в ДАНС и в ГДБОБ. Разследвали основно незаконен трафик на мигранти – каналджийство и подпомагане на нелегално пребиваване в страната. Акцията миналия петък е била под прякото наблюдение на главния прокурор и министърът на вътрешните работи. Срещу задържаните е образувано досъдебно производство за поискан подкуп от двама цивилни граждани с цел да се спрат действия от страна на държавата срещу тях. В разследването са използвани и специални разузнавателни средства.

Освен, че полицаите били отдавна под наблюдение от "Вътрешна сигурност", за разкриване на схемата принос имат и изнудваните, които подали сигнал.

Осъдиха разследващи полицаи от Добрич

Четирима полицейски служители от Добрич бяха съдени от Варненския окръжен съд (ВОС) в качеството си на длъжностни лица, които не са изп...

Изнудването било за 4000 лв. В процеса на преговорите с изнудваните обаче сумата паднала до 2000 лв и била предадена на 2 транша от по 1000 лв.

Първоначалната идея била посредник в предаването на парите да е позната на един от полицаите, работеща в заведение в София. Тя трябвало да „вкара“ парите в оборота на заведението, а след това да ги даде на полицаите. Така те щели да се „изчистят“, ако са белязани.

„Подкупите с посредник се доказват трудно, но в последния момент те се полакомиха и предпочетоха да вземат сами парите, а не през посредник“, подчерта Банков и така нарушителите били хванати.

Парите били взети на два транша – тези от първият били описани от разследващите, а тези от вторият били маркирани и открити в заловените полицаи.

Подробности по действията на изнудвачите

Васил Божков е с нови 7 обвинения за престъпления

Днес (27 май 2019 г.) Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бизнесмена Васил Божков за ръководене на о...

Операцията е изцяло по информация на дирекция Вътрешна сигурност от техни информатори. Подкупът бил искан многократно от един от полицаите, който се оказва вътрешна сигурност в МВР е наблюдавала от много време, защото имало и други свидетелства за подобни действия срещу други хора от такъв тип.

Двамата са дългогодишни служители, като един е разследващ от 10 години, а другият от 2 години в разследването на гранична полиция. Дирекция вътрешна сигурност е имала множество сигнали срещу по-дълго служещия полицай, те били разследвани, но не довели до нищо. Затова лицето било наблюдавано. Вторият полицай пък бил много опитен от гледна точка на Наказателният процес. Той подпомагал с действия, мимики и жестове и давал сигнали на по-опитния полицай, обясни Банков.

Полицаите били „много гъвкави в своите действия и намерения“. Тактиката на полицаите била да постигнат близки отношения с изнудваните, като им внушат, че са техни приятели и им помагат. Обяснявали им, че самите те са притискани от магистрати да искат парите от тяхно име. Създавали усещането, че ще оправят делата на изнудваните, като за респект използвали имената на магистрати от София-област, които дори не познавали. Изнудвачите не се интересували дали потърпевшите имат или не пари, и няколкократно ги приканвали да осигурят необходимата сума.

Двамата полицаи действаха в сговор, винаги бяха заедно при поискване и приемане на парите, подчерта Банков.

След акцията

Спецпрокуратурата променя обвиненията на Лилана

Специализираната прокуратурата променя обвиненията на Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана. Тя беше обвинена заедно със съдружника си и...

В момента с обвинение са трима души – двамата полицаи и познатата жена, работеща в заведение в София, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Първоначално всички са били с обвинение за престъпна група с участието на държавни служители. От днес има и нови обвинения за вторична престъпна дейност и искане на подкупи.

Вчера съдът е разгледал мярката им за неотклонение и е решил, че няма вероятност да бъде извършено друго престъпление, затова е наложил мярка „подписка“, а не задържане под стража.

Прокуратурата обаче след новите доказателства ще обжалва мярката, съобщи Кънев. Според обвинението полицаите могат да повлияят на свидетелите, а и на все още неоткритите такива. В рамките на производството се изследва цялостната им дейност, а не само конкретния подкуп, защото се смята, че това е системна дейност на двамата.

Категорично е установено, че в престъпната схема участие на магистрат няма, подчерта прокурора.

В момента се работи и с други свидетели, разширява се кръгът на престъпната дейност на арестуваните. Има вероятност да им бъдат повдигнати нови обвинения, обяви Кънев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com