Община Елин Пелин със сериозен финансов стимул за млади семейства

12943
Община Елин Пелин със сериозен финансов стимул за млади семейства
Снимка: iStock/Guliver

България е страната с най-бързо топящо се население в света, като до 2050 година то ще наброява едва 5,4 милиона души. Една от основните причини за това, разбира се, е ниската раждаемост.

Преди 3 години в Елин Пелин решават да направят нещо, с което реално да помогнат за борбата с демографската криза. Тогава общината приема Правилник за отпускане на финансова помощ за новородено дете.

През януари 2020 г. е приет нов Правилник за отпускане на еднократна помощ за новородени, като сумите отпускани за трето и следващо дете, са сериозно увеличени, родителите са улеснени при подаването на необходимите документи и срокът е удължен. До тези средства имат достъп всички жители, които отговарят на няколко критерии – поне един от родителите да има постоянен адрес в общината, да нямат данъчни задължения и да имат завършено средно образование. Помощта не е обвързана с доходите на родителите. Това не са средства, осигурени от държавата. Държавната помощ се отпуска на основание Закона за семейните помощи за деца, а това са целеви средства от платени местни данъци и такси, с които се подпомагат всички родители в общината, които имат отговорно отношение към себе си, децата си и общия им дом - Елин Пелин.

При двама родители със средно образование финансовият стимул е 3000 лв - 1400 след раждането, 800 след постъпване в детско заведение и 800 при постъпване в училище.

При един родител със средно образование и един родител с висше образование сумата е 3500 лв, а при двама родители с висше образование сумата е 4000 лв.

Защо от община Елин Пелин считат, че наличието на средно образование е задължителен критерий?

Според екипа, съставил новия правилник, най-добрият пример за едно дете са неговите родители, а в 21 век е съвсем постижимо придобиването на средно образование. От общината се аргументират, че то е безплатно и достъпно за всички.

Община Елин Пелин е подпомогнала местните футболни клубове с над 350 000 лв за 2 години

За последните две години (2017 и 2018 г.) футболните клубове на територията на община Елин Пелин са получили субсидии в размер на 154 8...

"Държавата прави максималното за задържането на децата в училище, ние също се присъединяваме към тези усилия, защото работейки заедно, на общинско и държавно ниво, ще успеем", категорични са от общината.

Защо платените данъци са критерий?

В община Елин Пелин са на мнение, че чрез данъците всеки един гражданин, освен че спазва законите, показва и своето отношение към средата, в която живее, защото тези средства се ползват за нови градинки, детски площадки, спортни съоръжения и т. н. – пак отиват за жителите и децата.

В заключение от община Елин Пелин посочват, че новият правилник е основополагащ за публичната политика за справяне с тежкия демографски проблем в България, а насоките и политиките, които обикновено са „на хартия”, не вършат работа и целенасочената работа върху реалните проблеми, с които се сблъсква всяка една община, изискват мерки, които да дават истински резултати".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София