X
 
 

Одобрила ли е концесия без точни изчисления Столична община, ощетила софиянци с десетки милиони?

2276 5
photo of Одобрила ли е концесия без точни изчисления Столична община, ощетила софиянци с десетки милиони?
Снимка: Демократична България
Столична община не разполага с никакви изчисления и разчита изцяло на честната дума на общински съветник по концесионна сделка. Това става ясно след отговор поискан по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от "Демократична България", разкриха на пресконференция от партията.

Става въпрос за концесията на автобусните линии от „МТК Гроуп“ в Северна София, одобрена през предходния мандат на Фандъкова с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и АТАКА.

Според нея, концесионерът трябва да обслужва 16, предимно крайградски автобусни линии на цена от 3 лв на километър и годишен пробег от 5 579 000 км.

Докладът за решението първо е внесен от Борислав Борисов (ГЕРБ), Калоян Паргов (БСП) и Борислав Бориславов (СДС), но впоследствие изчезва, като от ДБ предполагат, че е оттеглен. 

За втори път е внесен от Карлос Контрера (ВМРО). И в двата доклада липсва подробна разбивка как е формирана цената от 3 лв/км и дали тя отговаря на европейските и български правила за "разумна печалба" от 5 % при този вид дейност. Няма информация как е формиран този годишен пробег, който в първоначалния вариант на докладите им дори е с 300 000 км повече.

При подписването на договора с концесионера, г-жа Фандъкова не е защитила обществения интерес и не е поискала подробен разчет със съответните изчисления, разкри Виктор Чаушев.

Освен това, 7 от автобусите на концесионера са стари, 12-годишни, не отговарят на изискванията по договора (новопроизведени, климатизирани и ЕВРО VІ екологичен клас) и са без климатик, с екологичен клас ЕВРО ІV, дизелови. За да не се разпознават лесно, концесионерът е пребоядисал старите автобуси в цветовете на новите, твърдят демократите.

"От "Демократична България" направихме паралелно изчисление каква би трябвало да е реалната цена за обслужването на тези линии, съобразно европейските и български норми за печалба. Изчисленията показват, че в момента се плаща близо 50 ( 0.49 лв.) стотинки повече на километър, което за 8 години би надплатило на концесионера минимум 22 милиона лева", разкриват от партията.

Те представиха и презентация с конкретни данни как е направено паралелното изчисление. Можете да се запознаете с нея ТУК.

Настояваме незабавно кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да покаже всички документи и комуникация, какви санкции е наложила до момента на концесионера, включително и за използваните 7 броя стари 12-годишни автобуси. Ние ще сигнализираме компетентните органи за тези съмнения за нарушения при разходване на публични средства, декларираха още от партията.

На въпрос на репортер на Actualno.com защо от дясното движение правят разкритията едва сега, те посочиха, че паралелното изчисление е направено едва сега и именно това е причината.

Попитахме още на базата на какви фактори е направено паралелното изчисление. От "Демократична България" уточниха, че те са направени на база гориво, заплати, гаражни раходи и други.

Това, за съжаление, далеч не са единствените сключени в ущърб на обществения интерес договори и концесии, допълни от своя страна кандидатът за кмет на София на ДБ арх. Борислав Игнатов.

Подробности за концесията и кой стои зад "МТК Гроуп" - припомнете си в този материал!

Какви са отговорите на ГЕРБ и на Карлос Контрера - научете ТУК и ТУК!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Само арх. Игнатов може да спаси София!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Пеерасът от село Банкя лапа патки и ... МИЛИОНЧЕТА! Шайката му и тя не се наяде!!!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  пеераса от банкя прави свирки на путьо, каквото правят и радев и манолова
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Кубинско-пернишката мургавелка Карлита Педрос Контрера е интимна другарка на мАнгела Джанбаз МОМЕ-ДуПе-КТБанк-кайме-ДПС-менгян-калдаръм-мегафон-кокона! Без вазелин, но с по едно шише водка на калпак! Като всички "Влашко-Менгянските Рептили и Орки" ("ВМРО")!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Престъпничката Фандъкова в затвора!
Последно в Актуално