Организаторите: Луковмарш ще има

6753
Организаторите: Луковмарш ще има
Снимка: БГНЕС

Луковмарш все пак ще има.

Това стана ясно на нарочна пресконференция в БТА, на която организаторите на мероприятието от "Български национален съюз" казаха, че са се уточнили с представители на МВР шествието да се проведе тази събота (17 февруари) от 17:30 ч. Сборният пункт ще бъде пред сградата на бившия партиен дом в столицата, като организаторите обаче не пожелаха да уточнят маршрута.

БСП поиска от Борисов да спре Луковмарш

БСП призова премиера Бойко Борисов да ограничи шествието Луковмарш. Според социалистите това е "редовна февруарска политическа провокац...

По думите им на събитието се очаква да присъстват между 1500 и 2000 души. От "Български национален съюз" уточниха, че нямат информация да се подготвя контрашествие.

Организаторите се оплакаха от лоша комуникация по отношение на провеждането на мероприятието със Столична община, като казаха, че кметът Йорданка Фандъкова е правила опити да промени характера на шествието и то да премине под формата на поклонение, а не като манифестация.

Организаторите подчертаха, че през последните седмици по адрес на Луковмарш и срещу самите тях се трупат купища откровени лъжи. По думите им обаче онези, които отправят тези обвинения, никога не посочват конкретни факти, с които да подкрепят твърденията си.

"По наши правила абсолютно недопустимо е да се пропагандират послания, забранени от българското законодателство. Винаги е имало държавни органи, които следят какво се говори и прави по време на самото шествие. За 15 години няма за какво да се хванат", поясниха още от "Български национален съюз".

Реакции

Световният еврейски конгрес призова за предотвратяването на "Луков марш" в България

Вицепредседателят на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер предаде петиция, подписана от повече от 175 000 души на българския минист...

Надявам се в събота да не станем свидетели на това срамно събитие Луковмарш.

Тази позиция и на правителството заяви днес на брифинг в Министерския съвет Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи и в качеството си на национален координатор за борба срещу антисемитизма, предаде БГНЕС.

Според Георгиев българският народ в годините е показал, че неговата толерантност и възможност да живеят заедно на една територия хиляди години на раси, народи и етноси, е непоколебима и не би толерирал каквото и да е изместване на етническия модел.

Георгиев определи за тревожно и срамно събитието, което е планирано за тази събота – Луков марш. Той изрази надежда, че българският народ не би се поддал на подобна провокация да се връщаме в мрачните времена с почит към хора, които са били съпричастни към един от най-мракобесните режими в човешката история.

„Бих се радвал този марш на омразата да не се проведе, и то в такъв сериозен момент, в който би застрашил репутацията на страната ни пред нашите европейски партньори“, каза той.

Недоволство от цял свят срещу "Луковмарш" в София

Подписка против провеждането на "Луковмарш" в София през февруари следващата година стартираха организацията на евреите в България &bdq...

По-рано БСП призова премиера Бойко Борисов да ограничи шествието Луковмарш. Според социалистите това е "редовна февруарска политическа провокация".

Кой е ген. Луков?

Христо Николов Луков е български офицер (генерал-лейтенант), преподавател по военно дело и политик. Министър на войната на Царство България в периода 1935 – 1938 г. и ръководител на ултранационалистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) (1942 – 1943), убит от комунистическа терористична група.

Поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки.

В памет на Луков от 2003 г. насам крайнодесни активисти провеждат факелно шествие, известно като Луковмарш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com