Отново мръсен въздух в София, има ли политическа воля за сериозни мерки

1563
Отново мръсен въздух в София, има ли политическа воля за сериозни мерки
Снимка: iStock/Guliver

Отново мръсен въздух в София отчитат станциите на Общината.

"За днес имаме превишения на средно денонощната норма на фини прахови частици от 10 към 3 от 5те градски станции – Хиподрума, Павлово и Надежда. В Дружба и Младост има съответствие", отчете пред btv Теодора Полимерова от Столичната община.

Изненадващо, трафикът и индустрията имат най-малък дял в замърсяването на София

Градският прах по улиците, запрашаването от строителни дейности и паркирането в зелените площи имат най-голям дял за мръсния въздух в С...

Безопасната норма на този показател е 50 микрограма на кубичен метър, и той не бива да бъде надвишаван 35 пъти в годината, обясни тя. "Това е показателят, с който Столична община все още има затруднения за постигане на нормата, затова вече имаме изготвена програма 2021 – 2026 г. Тя е на база анализ, който показва, че 60% от емисиите е от битово отопление, следва ерозията в града и прахът по улиците – около 30% и 11% дял има транспорта.", обясни Полимерова.

"Още през 2018г. направихме инвентаризация на т.нар. кални петна в София. Идентифицирахме 73 терена. И затова в програмата са включени над 1милион и 200 хиляди лева от бюджета на Столична община за 2021г. за облагородяването им. Тази година със спестените средства в бюджета започва пречистването на 7 такива кални точки. Първият обект е в район Овча купел и вчера беше завършен. Изградихме паркинг за над 100 автомобила, засадили сме 25 дръвчета, обособили сме зелена зона.", отчете свършеното и планираното общинският служител.

В Красна поляна е терен, върху който работим в момента, собствениците на автомобили паркираха върху зелена площ. На терен около 560 квадратни метра ще бъдат изградени паркоелементи за около 30 паркоместа. Ще бъдат засадени дръвчета и ще има зелен пояс от храсти, обясни още Полимерова.

Срещу нея се изправи обаче Стефан Димитров, гражданска платформа AIRBG.INFO, който е категоричен, че в Общината никой не иска да плати политическата цена преди избори и затова вече 2 години не се вземат най-важните мерки срещу замърсяването на въздуха:

Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в ЕС

Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския съюз, заяви председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пл...

"Моментните стойности показвавт превишение на най-опасните прахови частици – с 2,5. И разбира се въздухът, който дишаме е мръсен. Независимо, че умират по 15 000 души на година от мръсния въздух мерки няма. Ясно е, че проблемите са два: Единият е горенето на всичко, нещо което г-жа Фандъкова обеща да предприеме законодателна инициатива и да го инкриминира. И ето, 2 г. по-късно промяна няма. Липсва огромно желание за въвеждане на ефективни мерки: като зони с ниски емисии. За втора година имаме такъв проблем, за втори отопlителен сезон не се вземат сериозни мерки. Липсва воля по простата причина, че идват избори. Никой не иска да плати политическата цена, иначе проблемът е ясен.", каза той.

Вчера София е била на 13-то място по мръсен въздух в световен мащаб, отчетоха от btv.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com