Паметник на културата в София пред събаряне, Киро Японеца ще го прави гараж

4479
Паметник на културата в София пред събаряне, Киро Японеца ще го прави гараж
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Къща в центъра на София, която доскоро е била паметник на културата, е пред събаряне. Това става възможно, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата премахва защитения й статут.

„Двойната къща” е построена преди 110 години от архитект Георги Тодоров на така наречения рингов булевард в София, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора. През 1976 г. къщата придобива статут на паметник на културата „за сведение”. И така получава защита от институциите - до 11 ноември миналата година, когато Министерството на културата неочаквано премахва статута между двата тура на президентските избори.

Стрелялият по сина на Киро Японеца остава в ареста

Съдът остави в ареста обвиненият за стрелбата по сина на Кирил Киров-Японеца Марин Петров, предаде БГНЕС. Според съдебния състав от съ...

„Някой мастит бизнесмен купува имота, иска да построи нещо голямо, сградата е защитена. Почват процедури, които никой не знае къде отиват, къде стигат. Накрая сградата или губи статута си, или се събаря, въпреки че е със статут”, коментира Борис Бонев от „Спаси София”.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, оцелял след няколко опита за покушения срещу него. Едно от тях пред бизнес сградата до „Двойната къща”, която също е негова собственост.

"Той е супер арогантен. Тази сграда принадлежи на други хора, изнуди ги чрез много сериозен физически натиск да му я продадат за смешни пари”, каза пред bTV жител от района, пожелал да остане анонимен.

През годините ценният имот преживява няколко пожара. Според живеещите в района става дума за умишлени палежи, за да се предизвика нов строеж.

„Втория път, като се случи, аз минавах оттук. Качвайки се, беше към 12 през нощта, 2 минути по-късно цялото гореше. За 2 минути, за да стане, е залято с нещо”, допълни анонимният жител на района.

В Пловдив отново рушат сграда-паметник на културата, започва проверка

Във връзка с подаден днес сигнал, че в Пловдив се разрушава къща – паметник на културата, министърът на културата Вежди Рашидов...

Плановете на Киро Японеца са на това място да се изгради подземен гараж. Събарянето на сградата ще започне до няколко дни.

При появата на екипа на bTV охраната на Киров опъна полицейска лента, за да не снимаме, а Киро Японеца ни повика на разговор, за да ни убеди, че няма смисъл да работим по темата.

„Тази къща не е паметник на културата и репортажът ви ще е излишен. Била е, сега не е паметник на културата. Има решение на МС”, заяви Киров.

„Яворов ли е живял, или Иван Вазов? Кой е живял тук? Моята гледна точка ще я чуете след репортажа, който правите, и няма да ви е добре. Гарантирам ви го”, допълни той.

От Министерството на културата отговориха, че режимът е променен, след като е установено, че „сградата стои чуждо и нехармонично в средата около нея и че липсва частен интерес за нейното запазване”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София