Пилотна програма "Зелени улици" инициират столични общински съветници от ГЕРБ

5334
Пилотна програма "Зелени улици" инициират  столични общински съветници от ГЕРБ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Пилотна програма „Зелени улици“ се очаква да стартира в София от 17 юли. Инициативата е на общинските съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Зафир Зарков и Симеон Колев, които ще внесат предложението в Столичния общински съвет с доклад от групата на ГЕРБ-СДС. Идеята на проекта е през следващите летни уикенди части от улици в града да бъдат освободени от автомобили и да станат пешеходни. Новите уикенд пешеходни маршрути ще са свързани с основните паркове и градини в центъра на София.

Започваме с три улици от историческия център на София – ул. „Сан Стефано“ – от бул. „Цариградско шосе“ до бул. „Янко Сакъзов“, втората е ул. „Шишман“ - от ул. „Юрий Венелин“ до ул. „Граф Игнатиев“ и третата е ул. „Ангел Кънчев“ – от пл. „Гарибалди“ до ул. „Гладстон“, съобщи Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) при представянето на проекта пред журналисти. Идеята е за 10 зелени уикенда от 17 юли до 22 септември 2020 г., когато завършва и Седмицата на мобилността.

Тя представи подробности от заложеното в предложението до СОС с колегите й общински съветници Зафир Зарков и Симеон Колев.

Локациите показват 70 – 80% пешеходно движение. Важни са за свързаността между градините и парковете, в случая - от парка „Заимов“, през Докторска градина до Борисова градина и от там по ул. Граф Игнатиев - до градинката при „Седмочисленици“.

„Зелените улици“ са стъпка, която София прави към отворен град за хората и пешеходен град за хората, изтъкна Едрева и отбеляза, че тази идея е продължение на фестивала „София Диша“, който затваряше различни локации от града за глътка въздух. Тя отбеляза, че в резултат на санитарната криза, хората имат нужда от повече открити пространства и че такава стъпка не е възможна без хората, които работят най-близо до живущите и търговците в районите - ,Трайчо Трайков кмет на район „Средец“ и кмета на район „Оборище“ Николай Александров. Едрева не пропусна да отбележи и оказаното съдействие от страна на Центъра за градска мобилност, както и от Инициативата „Зелена София“.

„Целим освен да осигурим пространствата за пешеходно движение и възможност да подкрепим бизнеса в този момент. Важното е намаляването на вредните емисии. Видяхме по време на пандемията, че с физическата изолация се намали автомобилния поток и въглеродните емисии намаляха значително“, посочи Едрева.

Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ, зам.-председател на Постоянна комисия по транспорт и туризъм в СОС уточни, че основна цел на проекта е тези улици да се превърнат в места, които генерират допълнително пространства с необходимото съобразяване на социална дистанция, което не бива да пренебрегваме и да осигурят възможност за релаксация и разходки на живущите в централните градски части и не само.

Той отбеляза, че в „зелените уикенди“ ще бъде дадена възможност на локалните магазинчета и заведения по затворените за автомобили улици да разполагат с допълнително пространство.

Осигурена е организация на движението, която гарантира адекватно придвижване на всички живущи в тези зони, както и възможност за паркиране на техните автомобили извън пешеходните пространства, които ще бъдат освободени от петък до неделя, увери Зарков. Той уточни, че ще бъде осигурено освен място за паркиране в съседни улици, също и на паркинга на Центъра за градска мобилност „Васил левски“, който е срещу БНР.

Трайчо Трайков, кметът на район „Средец“ отбеляза, че основното му настояване, като кмет, винаги е било тези инициативи да не нарушават качеството на живот на живущите в района и уточни, че е изискал мерки в три посоки.

„Първата е спазване на часовете за нощна почивка. Имаме разбиране и ангажимент от бизнеса, освен това ще се контролира стриктно работното време на заведенията и спазването на нивата на шум вечер. Второто е чистотата – решението е почистване на тези улици всяка събота вечер. Третото е специални условия за паркиране за пряко засегнатите и решенията са две – възможност за паркиране в съседни зони и в буферния паркинг“, посочи Трайков.

По думите на Елица Панайотова, координатор на инициатива „Зелена София“, инициативата за зелените улици дава възможност на хората, живеещи в тези участъци да се чувстват много по-комфортно защото техните деца ще играят и пресичат улицата необезпокоявани. „За живеещите на ул. „Сан Стефано“, например, Докторската градина става техният двор, където директно могат да влезнат, могат да отидат и до парка Заимов, имат и безопасна връзка до Борисова градина“, изтъкна тя.

Малина Едрева: ГЕРБ ще работи за по-ниски заплатите от бордове на общински съветници в София

ГЕРБ работи за намаляване на заплатите на 31 общински съветници, които те вземат като участващи в надзорни и управителни съвети на общи...

„Искаме да покажем позитивите не само за гостите на центъра на София, но и на живущите в центъра от това да има намален трафик“, поясни Панайотова. Тя подчерта, че подобни инициативи правят града ни по-зелен, по-чист и приятен за живеене.

„Много градове правят сезонни затваряния на улици. Ще се радваме ако районните кметовете се включат с предложения за други участъци извън центъра, които могат да бъдат направени пешеходни в топлите летни уикенди и по този начин дадат възможност на хората за повече пространство за игра на техните деца или разходка“, добави координаторът на „Зелена София“.

Панайотова отбеляза, че 22 септември е последният ден от Седмицата на мобилността, която е европейска инициатива и по нея от 3 поредни години затваряме голяма част от центъра на София като Ден - свободен от автомобили. „Това ще е последният ден от тази лятна инициатива. Надяваме се тази година да добавим и допълнителни улици. Обсъжда се и включване на бул. „Мария Луиза“, но това ще бъде допълнително решено“, добави Панайотова.

Тя не пропуснаха да отбележи, че тази година мотото на Седмицата на мобилността е „Нулеви емисии“ и коментира, че проектът за зелени улици много логично се връзва с това, което Европа и много градове в света в момента искат да промотират и покрай ситуацията с COVID-19. „Смятам, че трябва да обединим усилия и да намерим позитивите от това и да ги превърнем в нещо устойчиво и постоянно“, заяви Панайотова.

От Центъра за градска мобилност увериха, че ще осигурят нужната организация. Предвижда се ул. „Ангел Кънчев“ да бъде изцяло освободен от автомобили, а паркираните на ул. „Сан Стефано“ от живущите там да не бъдат принудително вдигани.

Подадени са 265 проектни предложения по програма "Зелена София"

Подадени за оценка в районните администрации са 265 проектни предложения по програма „Зелена София“. Това съобщиха от пресц...

Румяна Милова, член на Съвет на директорите на ЦМГ поясни, че на ул. „Ангел Кънчев“ има значителен брой служебен абонамент и малко над 15 места, предназначени за паркиране. Затова идеята е на тази улица да има пълно освобождаване от автомобили, за разлика от другите места.

„От ул. „Сан Стефано“ няма да се вдигат паркиралите автомобили. Собствениците им ще имат възможност да паркират и да излязат от улицата, но няма да бъдат пускани да се връщат в рамките на зеления уикенд. Ще могат да се върнат чак след 18 ч. в неделя, като в това време могат да паркират в съседни улици и на паркинга на ЦГМ“, съобщи тя.

Милова увери, че само в краен случай ще бъдат местени автомобилите и че при вдигане с паяк, автомобилите ще бъдат изместени в близост с улиците, на които са били паркирани, а гражданите ще могат да получават информация на тел.: 070013233 къде се намира точно техния автомобил, за да си го приберат. „Ще съдействаме на районните кметове в комуникацията с гражданите“, увери още тя и добави, че ще има известяване на собствениците на автомобили.

„Ако са живущи в район и имат винетни стикери, със сигурност ще получат СМС къде се намира автомобила им“, уточни Милова. „Не само, че няма да бъдат глобявани, паркирането в паркинга „Васил Левски“, който е срещу БНР, ще е напълно безплатно“, увери представителят на ръководството на ЦГМ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com