Пореден протест пред СМГ, родители настояват за оставка на директора Антони Стоянов

4486
Пореден протест пред СМГ, родители настояват за оставка на директора Антони Стоянов
Снимка: Actualno.com

Пореден родителски протест в Софийската математическа гимназия (СМГ) се проведе тази сутрин. Родители се събраха в защита на уволнени учители, като директно поискаха училището да смени директора си Антони Стоянов.

Пред камерата на Нова телевизия един от родителите обяви, че действията на директора Стоянов вероятно са ръководени от „много пари”. Видяхме документи за дейността на СМГ, подадохме сигнал до прокуратурата, каза родителят.

Учител от СМГ обвини зам.-министър на образованието в натиск

Учителят от Софийската математическа гимназия "Пайсий Хилендарски" Величка Велкова, която в момента е и.д. директор, обвини в натиск за...

По думите им днес е трябвало да се видят с директора на гимназията, но са отказали такава, след като е станало ясно, че при влизането в училището са били помолени да попълнят списък, в който да уточнят своите имена и тези на детето, което учи в училището.

"Искаме институциите да си свършат работата, имахме срещи с НС, МОН, РУО, всички разбраха нашите искания, извършени са необходимите действия, но няма реален резултат. Не искаме да ни се налага граждански протест, така че да пострада имиджа на СМГ. Това училище е такова заради учителите, които преподават в него. Не може с лека ръка да губим тези хора.", каза друг родител на ученик от гимназията пред bTV.

"Децата са достатъчно мотивирани, защото имат доверие на доказалите се професионалисти, затова ходим по институции. Месец и половина никъде не ни беше отказана среща. Ние искаме една спокойна обстановка на 15 септември", категорични са родителите.

Припомняме, че до напрежението се стигна, след като учителят от Софийската математическа гимназия Петя Тодорова бе уволнена дисциплинарно от директора Антони Стоянов в началото на лятната ваканция с мотив уронване престижа на гимназията. Стоянов обясни, че причината да отстрани Тодорова е, че нито един ученик от СМГ не е бил класиран за националния кръг на международното състезание "Европейско кенгуру" от комисията, в чиито състав е била учителката.

Омбудсманът се заема с казус, свързан с уволнен учител от Софийската математическа гимназия

Учители от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се обърнаха за съдействие към омбудсмана Мая Манолова по ...

Тодорова от своя страна разказа, че в националния кръг има класирани деца от СМГ. Проблем обаче се появил временно, защото тази година организаторите на престижното математическо състезание са били двама – Сдружение "Европейско кенгуру" и Асоциация "Европейско кенгуру", която е към Съюза на математиците. Първоначално комисията, в която е била Тодорова е подписала протокол с класираните участници в състезанието, но само при организатора Сдружение "Европейско кенгуру".

"Те (учениците от СМГ) са се явили, но при другия организатор", обясни преподавателката. Тя обясни, че малко след подписването на протокола директорът на СМГ ѝ е поискал обяснение. В деня, в който тя му е дала отговора си, в комисията е пристигнал и втория протокол – от класираните участници при втория организатор. Така реално проблем не е имало и всички участници, получили високи резултати, са били класирани за следващия кръг на състезанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование