Приходите в Столична община намалели, но ще купуват нови луксозни коли

9856
Приходите в Столична община намалели, но ще купуват нови луксозни коли
Снимка: БГНЕС

Докато медиите са заети с отразяването на новините за коронавируса, Столичната община се готви да се сдобие с лъскави нови автомобили. Става въпрос за луксозни превозни средства на обща стойност над половин милион лева с ДДС ще бъдат купени от дирекция “Транспорт” към Столична община.

Същевременно, днес столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че градският транспорт в София е претърпял огромни загуби за изминалия месец заради епидемията от COVID-19 у нас. По думите ѝ, за месец март Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е събрал 6 млн. лева по-малко. "Обмисляме удължаване на стикера за паркиране на живущите в центъра, както и на служебния абонамент, заради затварянето на зоните за платено паркиране", предупреди столичният кмет, като каза и, че се готви актуализация на общинския бюджет .6,5 млн. лв. по-малко били приходите на "Метрополитен", Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт.

Фандъкова била готова с мерките за помощ за бизнеса в София, но няма уточнения

Първият пакет от мерки, с които Столична община да помогне на малкия и среден бизнес заради коронавируса, вече е готов. С това се похва...

Но Столичната община ще купи нови коли, след обявена поръчка от зам.-кметът по транспорта в столицата Кристиан Кръстев. Кръстев е на поста си от декември миналата година, след като Евгени Крусев беше принуден да напусне заради стартиралото дело срещу него - заради ремонта на "Граф Игнатиев".

В първия етап от процедурата е предвидено закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лв. без ДДС. Три от тях трябва да са тип "Седан" или "Лимузина" и да струват до 150 000 лв. без ДДС или 180 000 с ДДС. Останалите трябва да са "Седан" или "Хечбек" за общо 75 000 лв. без ДДС или 90 000 с данъка.

Във втория етап дирекция "Транспорт" възнамерява да си купи още толкова леки коли при същите ценови показатели. Срокът за изпълнение на първата доставка е до 90 дни след сключването на договора, а за втората - до 60 дни. "Възложителят не поставя изисквания за икономическо и финансово състояние на участниците", се казва в заданието. Крайният срок за подаване на оферти е 28 април.

ЦГМ обаче отчита загуби и то големи. Значителен спад има и в приходите от местни данъци и такси. Най-сериозно е намалението при такса смет – с 14 млн. лв. по-малко спрямо март миналата година. При данъка върху сградите спадът е с 7.5 млн. лв. в сравнение със същия период на 2019 г.

Законът за извънредното положение блокира обществените поръчки

С 2 неясни члена в Закона за мерките при извънредно положение парализират бизнес за милиони. Това са член 3 и член 4 от текстовете, кои...

Макар и само за месец, данните вече показват, че Столичната община ще се нуждае от сериозно преосмисляне на приоритетите и по-ефективно изразходване на наличните ресурси от това в този момент да се купуват нови автомобили.

Фандъкова обяви в края на март, че се създава допълнителен фонд към Общинския гаранционен фонд. Той ще е в размер на 1 млн. лв., които ще се заделят за предоставяне на банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми (до 10 000 лв. на дружество), засегнати от кризата. С други думи, в подкрепа на дребния бизнес Столичната община се готви даде около два пъти повече от това, което зам.-кметът по транспорта смята да изхарчи за коли. Първоначално общински съветници от ГЕРБ и заместникът на Фандъкова - Владимир Данаилов, твърдяха, че фондът ще покрива до 80 на сто от заемите, които закъсалите фирми вземат. След това обаче Фандъкова съобщи във Facebook, че новият фонд ще гарантира до 50 на сто от изтеглените заеми, припомня в. "Сега".

При обсъждането на текстовете на Закона за извънредното положение в Народното събрание депутати от ГЕРБ предложиха да не се провеждат обществени поръчки за срока на ограниченията освен такива, свързани с неотложни дейности около кризата с коронавируса. В крайна сметка този текст не бе приет, но на 1 април Комисията за защита на конкуренцията, пред която може да се обжалва и обявената общинска процедура, съобщи, че спира сроковете за обжалване на обществени поръчки, концесии, както и жалби за нередности в компетенциите на КЗК и откази на комисията за образуване на производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София