X
 
 

Природозащитници отново протестираха в центъра на София

1465 8
Природозащитници отново протестираха в центъра на София
Снимка: БГНЕС
Протест на 20 природозащитни организации, обединени в група „Бетономорие“, блокира движението в централната част на София, предаде БГНЕС. 

Природозащитните се събраха по-рано днес на протест пред президентството с искане държавният глава да наложи вето на гласуваните промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Припомняме, че с поправките в закона депутатите решиха палатки, кемпери и каравани да могат да се разполагат само в изрично определени зони, а поставянето на плажни принадлежности върху пясъчните дюни да бъде забранено. Реално обаче по-големият проблем е, че т.нар. ембрионални дюни не попадат в обхвата на законопроекта и всъщност строителството върху тях де факто не е забранено, а от тези дюни "произлизат" всички останали.

Според протестиращите новите текстове ограничават правото на свободно къмпингуване и допускат продължаване на презастрояването край морето.

Протестиращите настояват за среща с президента. Към момента те заявиха, че в продължение на 3 дни ще опъват палатки пред шадравана на президентството.

Природозащитници от цяла Европа в акция за защита на Кресненския пролом

Международна група от най-голямата мрежа от природозащитни организации в света „Приятели на земята Европа“ (Friends of the ...

Мирослава Петрова, която е сред организаторите на протеста, заяви, че промените в закона вместо да се погрижат за сериозните проблеми на Черноморието – замърсяване и презастрояване, реши да удари по конституционните права на хората. "Една държава, която не си е прибрала дюните – 3272 дка от общо 4500 вече са частни. Кой защитава правата на държавата – ние или законотворците", пита природозащитникът.

Сред колоритните протестиращи беше мъж, който предпочете да се представи като Владимиров. Специално за протеста той си е ушил затворнически костюм. „Облечен съм така, защото съм потенциален престъпник, пътник за затвора. Обичам да си къмпингувам на открито. С тези наредби, ако паркирам на два километра и половина от бреговата ивица, подлежа на санкция 500 лева и стигна при повторно нарушение до 5000 лева. Понеже това са непосилни глоби, аз затова предварително съм си ушил един костюм да не натоварвам държавата, взимам си торбичката и отивам в затвора“, обясни мотивите за колоритния вид недоволният мъж.

Снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Мамба 7 Мамба преди 5 месеца Профил на трол?
  Авантаджиите искат да им чистят свинщината след тях безплатно. Еми няма как да стане! Контрол и глоби за всички нарушители, които оставят своите боклуци в природата.
 • Пак ли 6 Пак ли преди 5 месеца Профил на трол?
  Пореден платен протест на псевдо еколозите.
 • Галя 5 Галя преди 5 месеца Профил на трол?
  Тия пък не им писна! Явно добре им плащат за да викат по площадите.
 • Манол 4 Манол преди 5 месеца Профил на трол?
  Зелените у нас искат едно - те да диктуват навсякъде какво да става, и разбира се срещу съответната сума.
 • Ивана 3 Ивана преди 5 месеца Профил на трол?
  От всичките глупости , за които се изказват зелените в последно време,вече гласът им не може да се чуе за сериозните, важни неща
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  За мафията ГЕРБ Конституцията не важи !
 • Гилотината 2.1 Гилотината преди 5 месеца Профил на трол?
  БКП-мутро-милиционерската ШАЙКА с ДС-патриотарстващия българеещ се КАТУН вместо в затвора за доживотна трудова каторга е яхнала България и българите и ЛЪЖЕ, КРАДЕ, РАЗГЕПВА и МАЛТРЕТИРА данъкопладците!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Захар "Захира" - дефектната захар трябва да се рекламира, за да си ловне шарани .