Продължава делото срещу завода за боклук в София

2140
Продължава делото срещу завода за боклук в София
Снимка: Pixabay

На 20 април ще се състои трето заседание по делото, инициирано по жалба на загрижени жители на квартал ТЕЦ-София срещу новия подробен устройствен план на район „Сердика“, който включва изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на метри от техните домове.

Обжалваният ПУП предвижда обособяването на нов квартал, който формално няма да граничи с площадката на Топлофикация, като по този начин се цели живущите да не могат да обжалват като заинтересовани лица евентуално разрешение за строеж на инсталацията.

Граждански сигнали: Община Свищов ползва депо за отпадъци, което би трябвало да е затворено

Община Свищов продължава да транспортира и изхвърля отпадъци в сметище, което закрито от Регионалната инспеция по околната среда и води...

Въпреки уверенията на Столична община, че изгарянето на балирани отпадъци (т.нар. RDF) в центъра на София е напълно безопасно, в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в рамките на целия град, а се оценява единствено рискът за работещите на площадката на ТЕЦ-София около 2000 души, заявяват от екосдружение „За земята”. От сдружението смятат, че това е повод за сериозни притеснения, тъй като поради липсата на работеща система за разделно събиране в столицата, може с голяма сигурност да се очаква, че постъпващите за изгаряне RDF отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в многократно по-токсични вещества.

Решението за подробен устройствен план на инсталацията бе прието през 2016 г. и обжалвано, а иначе сагата с боклука на София върви повече от 10 години. Междувременно България бе осъдена от ЕК за замърсяването на въздуха като се очаква инсталацията да бълва нови количества фини прахови частици в небето над София, припомня БГНЕС.

От „За земята” напомнят още, че преди почти една година жители на район „Сердика” събраха близо 2000 подписа за спиране на проекта за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци, с искане към общината да направи ново широко обществено обсъждане. Столична община не удовлетвори искането им, и така всички подробности около проекта – здравните, екологични и финансови последствия, все още са обвити в мъгла. Липсата на какъвто и да е отговор отново нагорещява недоволството, заявяват от екосдружението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София