Промени в критериите за прием в детска градина в София - засега още само като предложения

8336
Промени в критериите за прием в детска градина в София - засега още само като предложения
Снимка: БГНЕС

Адресът на детето ще е сред най-важните критерии при кандидатстване за прием в детска градина или подготвителна в София. Това ще важи за по-големите деца - над 4-годишна възраст, а за по-малките водещ ще е адресът на един от родителите при кандидатстване в ясла или в първа градинска група. Това предвижда проектът за нова наредба за прием на деца в общинските ясли, градини и в подготвителните групи в София, внесен от зам.-кметовете доц. Тодор Чобанов и Дончо Барбалов и председателя на комисията по култура и образование в Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева, пише в. "24 часа".

Постоянен адрес на един от родителите или настойниците в София през последните над 3 г. ще носи 4 точки при кандидатстване. Ако адресът е от последните от 1 до 3 г., точките ще са 3, а ако е само от година - 2. Настоящ адрес над 3 г. в столицата ще дава 3 т., през последните от 1 до 3 г. - 2 т., а в последната 1 г. - 1 т. Същите са и точките, които ще носят съответно постоянен и настоящ адрес на детето, когато то кандидатства за втора, трета и подготвителна група.

В детските градини и училищата не бива да отиват болни деца или със симптоми

" Трябва всички да сме много отговорни. Към родителите на учениците, на малките деца: Щом има някакви симптоми не се чувстваш добре, л...

Според проекта няма да се счита за промяна на постоянния или настоящ адрес, ако тя е в рамките на територията на София - например става дума за местене от един квартал в друг.

Родителите ще бъдат облекчени и с по-малко документи, които ще трябва да представят, тъй като част от нужната информация ще се получава по служебен път.

По 2 точки бонус ще се получават, когато постоянният или настоящ адрес на родителя или на детето е в същия район, в който е желаното детско заведение. 2 точки ще бъдат давани, ако един от родителите работи или е в отпуск за отглеждане на дете. Толкова ще се дават и на майка или баща редовен студент. Не може обаче и двете условия да влизат в сила - хем да си редовен студент, хем да работиш или да си в отпуск за отглеждане на дете. По 1 точка ще се дава за близнаци, за деца, родени с разлика до 2 г., или за брат или сестра, които посещават същата ясла, градина или училище.

По социални критерии пълните сирачета ще получават 7 т., тези с един починал родител - 6, дете на родител с над 70% трайно намалена работоспособност - 4 т. По 4 т. ще получава дете с един неизвестен родител или такъв с отнети родителски права, по 3 т. - за настанено в приемно семейство или при роднини, осиновено или такова в риск. За многодетните семейства бонусът ще е 2 т.

Борис Бонев предлага да се следи в реално време недостигът на места в градините

Общинският съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет, адресиращ острия недостиг на места в яслените и градинските гр...

7 точки ще получават децата със специални образователни потребности. Такива ще могат да се приемат до 3 в група. Предимство от 3 т. имат деца с хронични заболявания, които също могат да са до 3 в група.

Бонус ще се дава за посоченото като първо, второ и трето желание детско заведение - съответно по 3, 2 и 1 т. Отпада бонусът от 1 точка, който сега получават посещавалите ясла деца.

Поради постъпили много заявления за прием на деца в риск, жертви на насилие или такива, чийто родител изтърпява наказание лишаване от свобода, са разработени специални правила за подобни случаи. Такива ще се приемат над определения лимит в групите - до 2 деца в група. Освен различните случаи, които са описани в правилата, по този ред ще се приемат и деца на работещи в общинските ясли, градини и училища. Тук изискването е за поне 6 месеца стаж.

Предложението е новите правила да влязат в сила от 1 март, 2021 година. До 17 октомври се приемат становища по проекта за нова наредба. След това тя ще влезе за обсъждане в СОС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com