Протест на таксиметровите водачи в София, предлагат мерки при локдаун

3185
Протест на таксиметровите водачи в София, предлагат мерки при локдаун
Снимка: БГНЕС

Протест-шествие на такситата в София днес, това съобщават от Федерация на на таксиметровите водачи и превозвачи в България.

Вчера заедно с автобусните превозвачи бе първото им протестно шествие. Причината да продължат е, че в сряда "бяхме агресивно провокирани и атакувани от провокатори от антиправителствения протест в триъгълника на властта, което ни попречи да направим своето изложение и да обявим исканията си.", посочват от там.

Шествието ще започне от три лъча в 10:30ч.: от Седми километър – „Блиц Изот“, от бул. „Вл. Вазов“ и ул. „Станислав Доспевски“ (църквата) и от последна спирка на трамвай 10, Западен парк.

Сборният пункт отново е площад „Княз Александър Батенберг“ в 11:00 ч.

Част от исканията на таксиметровите водачи са – приравняване към обществения градски транспорт; премахване на фирма „МАКСИМ“; ГТП да важи за срок от 12 месеца; обезопасяване от страна на държавата с „паник бутон“.

По време на демонстрацията колегите – таксиметрови водачи ще бъдат призовани да дарят кръв, а преболедувалите COVID-19 да дарят кръвна плазма, съобщават от Федерацията.

От бранша са разработили план за включване на таксиметровия бранш в борбата срещу COVID-19 и обезпечаване на няколко обществени сфери и сектори от бизнеса при частичен или пълен локдаун.

Ето какво съдържа той:

Локдаунът - вече под формата на заповед. Ето какви са ограниченията

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов подписа днес заповедта, с която се регламентира въвеждането на ограничителни мерки зара...

• Таксиметровите шофьори возят от дома до местоработата лекари, медицински сестри, обслужващ персонал в болници и училища, както и педагози и персонал в детски градини и ясли, и учители от присъствена форма на обучение безплатно срещу легитимация от страна на заявилия транспорт през централните диспечерски пунктове на компаниите превозвачи от 1.12.2020 г.

• Компаниите превозвачи, лизингодатели на таксиметрова услуга правят отстъпка от лизинговите схеми и вътрешнофирмените такси, в размер на 50% за срок от 3 месеца, считано от 1 декември 2020 г.

• Търговските банки правят отстъпка по кредитите на таксиметровите компании превозвачи, в същия размер и срок – 50% от 1 декември 2020 до 1 март 2021 г.

• ББР, от своя страна, компенсира търговските банки с размера на пропуснатите ползи на търговските банки за същия период – 01.12.2020 – 01.03.2021 г., като се спазва нормативната рамка на Европейската комисия, за да се избегне санкция за нерегламентирана държавна помощ.

Ползи от настоящата разработка:

Отровното трио с въпроси към премиера Борисов за локдауна

Решението на Министерския съвет за налагане на локдаун е поредното неадекватно действие на Бойко Борисов и компания, се казва в текст, ...

1. Защита на експертен медицински персонал (лекари, медицински сестри, санитари); стажанти и доброволци на 95% по време на придвижване в защитена среда от дома до месторабота и обратно. Това ще съхрани специализирания персонал в болниците, в условия на концентрация на COVID-19 заболели в студените месеци.

2. Защита на образователен сегмент (учители, педагози в детски градини, помощен персонал) на 95% по време на придвижване в защитена среда от дома до месторабота и обратно. Намаляване на възможността да се създаде веригата заболял учител в градския транспорт/разболял класа/децата – заразили целите си семейства.

3. Намаляване на претоварването в системата за интензивно лечение, поради концентрацията на заболели, в кратки срокове, при падане на температурите в студените месеци и разширяване на диапазона на болестите, нуждаещи се от болнично лечение. Паритетно разпределение на натовареността на участниците в доболничната и болнична помощ с еднаква логистична подкрепа от страна на професионалисти.

4. Косвено намаляване на натиска върху НОИ, заради потенцилно по-малкия брой болнични.

5. Косвено намаляване на натиска върху бизнеса, заради карантинирани служители и страх (опасност от корпоративна заразимост).

Деница Сачева обясни какво предлага държавата на родители и бизнес по време на локдауна

Това беше едно много трудно решение с много компромиси и притеснения от страна на всички колеги. Със сигурност ще се постараем през сле...

6. Косвено намаляване на натиска върху аптечната мрежа, заради по-малкия брой заразени.

7. Съхранение на няколко сегмента от икономическия живот при частичен или пълен Lock Down – всички в кръговрата.

8. Морален, социален, икономически и психологически ефект, поради симбиоза между държавни институции, бизнес, здравеопазване и образование, в условията на втората вълна на пандемията от COVID-19.

До момента са предприети стъпки в следните посоки:

• Кръгла маса в браншовите структури на таксиметровия бранш.

Решено: Локдаун без вечерен час

Епидемичната ситуация се удължава с 2 месеца от 1 декември 2020 до 31 януари 2021 година. От 27 ноември 2020 до 21 декември 2020 преди ...

• Постоянна комуникация между мениджърските екипи на таксиметровите компании.

• Поставени са условия от страна на търговските банки, изложени по-горе.

• Готовност за обществено заявяване на предложенията и исканията пред компетентните институции.

• Съгласие на таксиметровите шофьори от горепосочените компании да изпълняват професионалните си задължения по настоящата разработка, при затваряне на цикъла, с участието на всички, в името на националната сигурност, физическото и икономическо здраве на нацията, морала и етиката, на които са възпитани, в обществото, от което са част.

Планът на Федерация на на таксиметровите водачи и превозвачи в България е разработен от икономисти, юрист, лекари, педагог и експерт по Национална сигурност и отбрана. Според тях, той е приложим както в концентрирани урбанизирани територии (големите градове, в частност и модел София), така и в по-малки общински центрове с промяна на принципала от лизинговата компания на общината, издаваща лицензията и разрешителното за отчетния период. "Екипът не търси личностна изява и ползи, а разчита на авторитет и експертност, базирани на разработки и математически, статистически икономически и социални модели, проиграни в стерилна среда на хипотези при рационални и асиметрични схеми на мултипликация на база експертиза на консенсуса при безкористно участие в групата.", посочват от Федерацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София