Родители на протест: Място в градина или ваучер за всяко дете

3834
Родители на протест: Място в градина или ваучер за всяко дете
Снимка: БГНЕС

„Място или ваучер за всяко дете“, „От 10 години не строите! Детето ми иска ваучер, за да ходи на детска градина. Сега!!!“. Такива надписи се четяха на протеста на родители на деца, неприети в детски градини в София, предаде БГНЕС.

Диана Дамянова, която е един от организаторите на протеста е майка на едногодишно дете, за което нямало място в ясла. “Но това не е най-големият проблем, тъй като ако знаех, че догодина или след две години ще има място, нямаше да съм толкова решена да протестирам. Но това, което се получава е, че е възможно детето и до задължителната предучилищна да не бъде прието в детско заведение, тоест да трябва да посещава частно дотогава”, обясни тя.

Пилотна програма "Зелени улици" инициират столични общински съветници от ГЕРБ

Пилотна програма „Зелени улици“ се очаква да стартира в София от 17 юли. Инициативата е на общинските съветници от ГЕРБ Мал...

Тяхното искане е първо да се разкриват места, да се строят нови градини, но искат да видят реални резултати, тъй като за 10 години назад, по думите на жената, такива не се виждат. “И докато бъдат построени тези детски градини, искаме за всяко детенце, за което няма място, но желае да посещава общинско детско заведение, да се дава същата издръжка, която получава приетото детенце”, каза Дамянова.

Ива Йосифова-Такева е един от организаторите на протеста. Тя каза, че го правят, защото вече 15 години в столичните ясли и градини има огромен недостиг и при равни други условия едно дете влиза, друго не. “Теглят ги на томбола, на лотария, на чоп. Без абсолютно никаква друга причина едно дете влиза, друго дете не влиза. Едното получава ясла и градина за 30 или 60 лв. на месец. На другото държавата и общината му казват: Оправяйте се в частна ясла или където искате”, каза тя. Жената посочи, че искат всяко дете да получава това, което получават неговите наборчета. “Тоест, ако няма места по обективни, технически причини, защото няма достатъчно места в яслите, тези деца, които не са приети трябва да получат компенсация - под формата на ваучер или какъвто и да е друг вид компенсация. Но в момента, когато държавата и общината не им дават компенсация, те спестяват от неприетите деца”, посочи тя.

Днес е третият протест, който казват, че ще се проведе мирно.

“Протестът не е политически, нашите искания не са леви или десни. Ако някоя партия или няколко партии ни подкрепят, ги молим да го правят ненатрапчиво, защото ние искаме просто справедливост и равенство за всяко дете, което се ражда в града в София”, каза Ива. Тя е майка на две деца - на 2 и 4 години. В момента те вече са приети, но по-малкото една година не било прието. “Плащах много дълго време такса от 650 лв. на месец, трябваше да го возя през три квартала, защото в нашия частни ясли почти няма и това ми излезе близо 5000 лв. В момента плащам 30 лв. за същото това дете за яслата му, разликата е огромна“, заяви майката.

Промени в движението в София заради велошествие

Въвежда се временна организация на движението за провеждане на традиционното велошествие в София днес (28.06.20 г.), съобщава "Фокус". ...

След среща в президентството с Валентина Танева, която е съветник по образование, наука и иновации на президента. Те обявиха, че им казали, че президентството с всички правомощия, с които разполага, ги подкрепя и ще ги подкрепи. „Те готвят вече писма до Министерството на образованието, до Столична община, до Министерството на здравеопазването“, каза Кристина Касабова. „До трите институции, които всъщност са компетентни да решат въпроса, защото ние знаем какви са правомощията на президента, но тук сме майките на нацията и искаме президентът в качеството си на баща на нацията да ни подкрепи. Той не може да реши проблема, но тези три институции могат, в техните правомощия е“, добави Саня Конакчиева. Те казаха, че неведнъж досега са им писали на тези институции. „Но тъй като ние не получихме отговор от премиера, затова се насочихме към Президентството за подкрепа и помощ“, каза Кристина Касабова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Шефът на СОС: Във всеки един момент могат да ме свалят от поста

Транспортът и чистотата - най-голямото перо на СО през февруари (СНИМКА)

Първа стъпка: Промяна в цените на картите за столичния градски транспорт

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...