Сагата "Златен век" стигна до прокуратурата и ВСС

4466
Сагата "Златен век" стигна до прокуратурата и ВСС
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова

Сигнали до прокуратурата и до Инспектората на ВСС внасят от Инициативен комитет "Лозенец", които от години се противопоставят на строителството на небостъргача "Златен век". Единият сигнал е за неизпълнение на задължения от страна на ДНСК, а другият за надхвърляне на правомощията от страна на съдия.

В писмо до медиите те напомнят, че още през април, след среща при премиера с всички отговорни институции, регионалният министър Петя Аврамова, заедно с началника на ДНСК, кметът и главният архитект на София, бе обявено, че разрешението за строеж на 120-метровата сграда на лозенския хълм е изтекло през 2017 г. и не може да бъде подновено. Началникът на ДНСК трябваше да подготви заповед, с която окончателно да прекрати това строителство. Такава заповед обаче не e издадена и до момента.

ДНСК съобщи, че е внесла жалба срещу пускането на "Златен век"

ДНСК потвърди, че е внесла жалба пред втора съдебна инстанция заради небостъргача "Златен век". Припомняме, че на първа инстанция съдът...

"Отказът на отговорната по закон институция да се произнесе за валидността на разрешението за строеж на тази сграда от 2017г. представлява престъпно неизпълнение на служебните задължения. Поради тази причина сигнализирахме прокуратурата с искане да провери дали е налично виновно поведение от страна на началника на ДНСК", пишат още от ИК "Лозенец".

Инициативният комитет продължава с това, че заповедта, която е издадена от Дирекция "Национален строителен контрол" е била за временно спиране на строителството на сградата поради редица технически проблеми. Самата заповед е отменена на първа инстанция от съда. "Съдия Ситнилска се произнася, че отменя заповедта за временно спиране, но в самия край на мотивите за това свое решение тя изразява становище, което не е свързано с предмета на делото и е силно противоречиво", споделят от ИК.

Според Инициативния комитет съдия Ситнилска цитира позицията на ищците от "Артекс" относно срока на валидност на разрешението за строеж, като заявява, че то изтича пред 2028г. В процеса на делото не са представени аргументи в обратна посока, защото от ДНСК отказват да вземат отношение за срока на разрешението. Притеснителното е, че взимането на отношение за срока на разрешителното не може да се обжалва, защото то е само в мотивите, няма го в диспозитива на заповедта. Но това становище остава в правния мир и умишлено или не, то служи като превенция пред институциите. Казва им се, не се произнасяйте за срока на разрешението за строеж, не издавайте заповед за спиране. Подобна роля на съда не е отредена в правния мир.

"Административният съд се произнася по конкретни въпроси на база конкретни административни актове. Не е редно да се произнася за евентуални бъдещи актове на институции и то вземайки предвид само едната страна на спора без защита на другата позиция. Без да влизаме по същество в противоречията на самото тълкувание, което приема съдията относно поправката "Артекс" и безкрайните разрешителни за строеж, подновявани с изменения в проектите, считаме, че актът на съдия Ситнилска е силно проблематичен, както и нейното поведение по този казус. Затова внасяме сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да разгледат казуса и да се произнесат, доколко подобно произнасяне по тема извън обхвата на делото е допустимо и да предприемат необходимите действия за възстановяване доверието в институцията", пишат от ИК "Лозенец".

Сигнал до ДНСК, че строителните работи на "Златен век" са подновени без разрешение (ВИДЕО)*

Сигнал за извършване на строителни дейностти на строителната площадка на небостъргача „Златен век“ е изпратен до ДНСК. Към...

Членовете на комитета заявяват категорично, че делото, което се води в момента, не касае разрешението за строеж. За това трябва да се произнесат от ДНСК. Непроизнасянето не говори само за некомпетентност, то поражда съмнения за престъпно поведение, допълват те.

"Ако от Строителния контрол нямат капацитета да формулират аргументирана и издържана заповед за окончателно спиране на строителството, от ИК "Лозенец" сме готови за наша сметка заедно с юристи да подготвим такава заповед и да я изпратим до началника на ДНСК. На него ще му остане само да я подпише."

Още по-значимият въпрос остава как при единодушие на премиер, регионален министър, началник ДНСК, кмет и главен архитект на София за необходимостта от заповед за незаконно строителство на обекта Златен век, в крайна сметка такава заповед липсва. #Кой не позволява да се издаде такава заповед? #Кой стои не само над директори, кметове и министри, но стои и над министър-председателя? #Кой взима решенията? - това са настойчивите въпроси, с които ИК "Лозенец" завършва писмото си до медиите.

Припомняме, че след многобройни протести от страна на ИК "Лозенец", реално институциите се задействаха едва след като името на фирмата строител "Артекс" изплува в "Апартаментгейт". Тогава и се получи уверението от страна на премиера, че строежът на небостъргача ще бъде спрян.

Борисов разпореди, а ДНСК обеща да обжалва пускането на строежа на "Златен век"

Разпоредих да има обжалване на решението, че "Златен век" може да се строи. Това написа премиерът Бойко Борисов във Facebook, след като...

Строителната фирма обаче обжалва в съда решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строежа и спечели делото на първа инстанция. Предстои казусът да се гледа на по-висока инстанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София