Силни послания от София за борба с двойния стандарт при храните в ЕС (ВИДЕО)

3768
Силни послания от София за борба с двойния стандарт при храните в ЕС (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена. Това стана ясно по време на днешния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните, който се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Actualno.com.

Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги, на тези производители, и ако има някоя държава, която да не ни подкрепи, защото страшно обидно звучи. Не ми е минавало през ума, че е възможно авторитетни компании да си позволят да правят подобни неща. Ние сме се отнасяли с голямо уважение и сме помагали за влизането на веригите в България, на свободния пазар... Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод двойния стандарт на храните в Западна и Източна Европа. Не ви ли се струва безобразие, терминът "национален вкус" за бебета? Кой умник в Европа изследва едно бебе какъв вкус има? Кой умник каза, че българското бебе обича по-малко мляко и обича палмово масло? Кой умник? И постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Ние се отнасяме с доверие към вас (производителите на храни - бел. ред.), а изведнъж се оказва, че нацията става все по-болна, поясни министър-председателят.

Нинова: Новите правила в ЕС за качеството на храните трябва да обхванат и други стоки

Председателят на БСП Корнелия Нинова обсъди с евродепутатите от групата на социалистите и демократите Момчил Неков, Олга Сехналова (Чеш...

България преди 10 години влагаше 1 млрд. за здравеопазване, сега влага 5 млрд. за здравеопазване и продължават хората да мрат от сърдечно-съдови заболявания най-много в Европа. Не очаквах, че може дотам да са се развили нещата във времето, заяви Борисов. Аз ще направя така, че на 16 и 17 май (срещата на високо равнище за Западните Балкани в рамките на председателството  - бел. ред.) да направя така, че каквото ядат българите, да го дам на моите колеги, поясни още премиерът.

Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена. Това каза министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова. Тя се обяви против тази практика и заяви, че е крайно време да бъде прекратена. „Трябва да докажем, че в Европейския съюз всички сме равни и не може да има разделение на първа и втора категория, всички потребители сме равни. Равенството се изразява във всяко едно отношение“, заяви Павлова. Тя обясни, че по време на форума акцентът няма да е само върху храните, а и всички останали продукти. Министърът посочи, че освен храна с по-лошо качество, българите плащаме и по-скъпо за нея, базирайки се на изследване.

„43% от продуктите се продават на много по-висока цена. Тук говорим за завишение между 43 и 87% в сравнение с цените на стоките на пазара в Германия, Чехия. Всички трябва да се обединим, че това е дискриминация и е обидно“, коментира тя. В България проучването показва, че това е един от проблемите с най-голяма заинтересованост и е поставен на първо място. И затова с него се занимават всички институции. Трябва да се сложи край на тази практика и директивата, която предлага европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, Вера Йоурова, ще сложи край на тази практика.

Лиляна Павлова каза, че фрапиращи разминавания има и в прясното мляко. „В българското мляко има наполовина фосфор, калий, калций. Питам се, какво пият децата ни?“, каза още министърът. Тя подчерта, че в млечния шоколад, който се продава у нас, не само има по-малко какао, а няма масло. Оказва се също, че най-фрапиращи са разликите в цените и на три продукта – вурстчета, които освен, че са по-скъпи с 50%, в тях се съдържа и по-малко месо. С 50% повече плащаме за плодов сок, а с 84% по-скъп е и чаят у нас.

Мая Манолова иска европейски закони срещу двойния стандарт при храните

Националният омбудсман Мая Манолова обяви, че ще лобира за приемането на европейско законодателство, което да забрани да се продават хр...

"Абсолютно е недопустимо в Съюза граждани с равни права, да се чувстват третирани сякаш са втора категория потребители и поради това - втора категория граждани", заяви българският комисар по цифровизация Мария Габриел. Тя е убедена, че благодарение на новите технологии, ние можем да имаме по-добра проследимост на храните. Затова проследимостта на продукта от производителя до пазара може съществено да бъде ускорена от новите технологии. Двойните стандарти при храните нямат място в обединена Европа, която се гради върху единство, каза още Мария Габриел. 

Не трябва да има потребители от втора класа в ЕС, категорична бе европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова. Желаем европейските потребители да виждат справедливостта на Европа. Аз съм майка и баба и двойният стандарт никак не ми харесва и съм изключително разочарована. Не трябва да има потребители от втора класа в ЕС и за да се въведе справедливост, се намесвам лично, за да се преустановят тези дискредитиращи практики“, заяви още Йоурова.

Идва краят на двойният стандарт при храните, категорична бе националният омбудсман Мая Манолова по време на дебата за двойният стандарт при храните. Горда съм, че това послание ще прозвучи от София в рамките на Българското председателство. Честно е да признаем, че не беше лесно, съпротивата - огромна, подкрепата - символична, подчерта Манолова. Срещу нас стояха огромни икономически интереси, зад нас - нарушените права на 100 млн. граждани, живеещи в Централна и Източна Европа. Разделението е между големите корпоративни интереси на част от транснационалните компании и правата на гражданите. Ще стоим до край зад каузата за прекратяването на двойния стандарт при храните. Има воля за промяна, просто не трябва да се отказваме, категорична бе Мая Манолова. Тя предложи единен европейски орган, който да се бори срещу измамите при храните и коментира, че е възможно този "Европейски ОЛАФ" да бъде със седалище в София.

ЕС няма закон, който да спре двойния стандарт при храните

Няма централизирано европейско законодателство, което да спре лошите практики в качеството на храните. Ние настояваме Европейската коми...

Снимки: eu2018bg.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика