Скандал в Столичния общински съвет заради места на опозицията

10136
Скандал в Столичния общински съвет заради места на опозицията
Снимка: БГНЕС

Сериозен скандал се разрази в Столичния общински съвет, след като управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в Столичния общински съвет ограничи представителите на "Демократична България" в две общински комисии – по транспорт и за връзки с гражданското общество.

Промените се наложиха след като двама на двама общински съветници съветници напуснаха своите места. Владислав Панев от ДБ беше избран за депутат в 45-ото Народно събрание и отново е кандидат за изборите на 11 юли, а Любомир Георгиев стана член на Централната избирателна комисия.

Техните места по квотен принцип трябваше да бъдат заети от Борис Милчев(ДБ) и Пеню Пенев(ДБ), които обаче са експерти в други области. 

„Това наложи някои вътрешни размествания по ресорите на съветниците на демократите. Според правилника съставът на комисиите се разпределя на квотен принцип в зависимост от размера на групите. Всеки съветник има право да присъства в до 3 комисии според компетенциите си. В началото на дейността комисиите бяха гласувани анблок и тогава принципите бяха спазени. Сега, след промените в състава на СОС обаче мнозинството реши да “приватизира“ няколко комисии, като ги остави с по-малка опозиция”, допълват от „Демократична България”.

Досегашният съветник Тома Белев е бил освободен като член на комисията за връзки с гражданското общество, но не е бил избран в комисията по транспорт и пътна безопасност и СОАПИ. Новият съветник Борис Милчев не е бил приет в комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, където е неговата експертна сила. Мнозинството в СОС е отказало да освободи Михаил Паргов от комисията по архитектура. По този начин „Демократична България“ остава с човек по-малко в комисията по транспорт и надзорния съвет на СОАПИ заради непопълване на бройката.

„Това е абсолютно безпрецедентно поведение, което лишава „Демократична България“ от възможността да участва на експертно ниво в ключови комисии на СОС и възможност да влияем върху бъдещето на важни сектори. Мнозинството от ГЕРБ-СДС и „Патриотите“ на практика оставиха комисиите без силна опозиция. Това е нова форма на приватизация в управлението на София“, коментира Яна Тодоранова от групата на „Демократична България“.

Действията на мнозинството бяха коментирани и от представителя на „Спаси София“ Борис Бонев:

"ГЕРБ и ВМРО извършиха атентат върху демокрацията в София. Вчера те, от позицията на управляващи, гласуваха срещу правото на съветници от Демократична България да заемат полагащи им се места в комисии на Столичния общински съвет. Равноправният достъп до комисиите на всички общински съветници, независимо дали са от управляващите или от опозицията, е гарантиран от закона и фундамент на демокрацията! Двойният стандарт изпитавам и върху себе си, тъй като единствен, вече над година, нямам достъп до Председателския съвет на СОС", написа той.

Столичният общински съвет прие облекчения за живущите около трасето на трамвай № 5

Столичният общински съвет прие облекчение за гражданите, които живеят около трасето на трамвай № 5, което предстои да бъде ремонтирано....

Отговорът на ГЕРБ

Групата на ГЕРБ-София от своя страна излезе с позиция, oпровергавайки Борис Милчев. 

„Шок! Бомба! Ужас!“ ГЕРБ в Столичния общински съвет извърши атентат срещу демокрацията или не допусна лобистки интереси през задния вход.

Макар че политическото представителство на партиите в този мандат на Столичния общински съвет не е сериозно променено в сравнение с миналия, качеството на работата му страда. Изборът на някои партии, за това какви хора да включат в листите си и съответно да направят общински съветници доведе до рязък спад в нивото на дебатите и на идеите.

Демократична България в СОС: Софиянци показаха на кого имат доверие

На 4 април, гражданите на София ясно показаха, че не само са чули, но и подкрепят нашите искания за това столицата да се управлява по н...

Общински съветници си позволяват да се изявяват като съдии от последна инстанция, квалифицирайки колегите си като престъпници при всеки повод, който е обект на медийно внимание и внасяйки доклади за обявяване на административни актове, издадени от кмета за незаконни. Общинският съвет не е нито другарски, нито Народен съд. Неговите правомощия и отговорности са съвсем различни. А това, че си получил доверието на една част от софиянци, но искаш повече власт, не извинява липсата на възпитание и нуждата да проявяваш уважение към институцията, която временно представляваш.

Последното обвинение, което получихме е, че на сесията на Съвета – на 10 юни 2021г., ние от ГЕРБ сме убили демокрацията. Убили сме я чрез „отвличане и приватизиране на общинския съвет“. Оръжието на убийството е доклад за промяна в състава на комисиите към Столичен общински съвет.

С този доклад предложихме на общинските съветници, новоприсъединилите се към съвета колеги да заемат местата на няколкото, които го напуснаха. Промените напълно запазват квотния принцип при разпределение на местата, така че всяка политическа сила да има пропорционална на доверието, получила на последните избори представителност. Тоест на мястото на напуснал колега от Демократична България влиза друг колега от същата коалиция.

„Престъплението“ ни явно се състои в това, че не допуснахме Борис Милчев, който Демократична България вкараха в Столичен общински съвет да смени свой колега от същата партия в комисията по архитектура и градоустройство. Партийната квота е важна, но още по-важна е личността.

Борис Милчев е вече бившият служител в Направление архитектура и градоустройство на Столична община – служебните му ангажименти са включвали цялостен контрол по законосъобразността по изработване, процедиране и одобряване на Общия устройствен план от 2007 г. и неговото изменение през 2009 г., както и всички процедури по провеждане на обществени поръчки на направлението. Негови подписи стоят за да удостовери законността на разрешението за строеж на „Златен век“ 2012 г., под производството по изменение на подробния устройствен план за унищожаване на къщата на Гешов, под всички доклади, свързани с новопредвидено застрояване в жилищни комплекси. Човек, допуснал поредица от поразии и обвинител в същите тях – това е двойната игра на този безценен експерт, днес политик. Преди да концентрира способностите си в София, той е и заместник министър на Регионалното развитие по времето на Евгений Бакарджиев.

СОС оптимизира транспортната схема на градския транспорт след въвеждането в експлоатация на третия лъч на метрото

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за оптимизиране транспортната схема на масовия градски транспорт, след въвеждането в ...

Поредният син на изключително успешна майка, която в своята напреднала пенсионна възраст развива завиден бизнес в сферата на строителното предприемачество, строителния надзор и консултантски услуги, придобивайки десетки имоти в столицата и по Черноморието и консултирайки сериозни клиенти като например Артекс.

Хората, повярвали на Демократична България вкараха Борис Милчев в Столичния общински съвет. Той има достъп до цялата информация и документи, до които един общински съветник има по закон. Той, като общински съветник, има правото на глас как да се развива София, има правото дори да участва в работата на комисията по архитектура и градоустройство като всеки друг общински съветник. Ние сме на категоричната позиция да не допуснем гласът му да е решаващ точно в тази комисия. Надяваме се в останалите две, на които стана член, да не се разглеждат казуси, директно засягащи интереса на процъфтяващия „бизнес на мама“.

Тази наша категорична позиция ще остане непроменена. С приетите промени в доклада се запази квотния принцип във всички комисии без Транспортна. Настояваме и очакваме в спешни срокове колегите от Демократична България да внесат доклад с предложение за попълване на състава на тази комисия. Защото това е начинът да заемеш полагащото се място и да носиш полагащата се отговорност.

И за финал ще се възползваме от възможността да напомним на всеки пламенно защитаващ погазените интереси на кадрите на Демократична България, че в началото на мандата те бяха поканени да излъчат по един заместник- председател на всяка ресорна комисия на СОС. Те отказаха. С всички претенции към работата на комисиите и техния състав, може би е време да проявят активност и да се възползват от този инструмент, за да свършат и малко работа вместо да се изявяват като вечната жертва.

Но на измислените герои им трябват и измислени злодеи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

СДВР отчете спад на престъпността

София ще има зам.-кмет по сигурността

В "Метрополитен" недоволни как се разпределят парите за по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com