X
 
 

София купува 25 трамвая и 30 тролейбуса за 135,5 млн. лв.

4842 0
София купува 25 трамвая и 30 тролейбуса за 135,5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС
25 нови нископодови съчленени трамвая и 30 тролейбуса с обща прогнозна стойност 135,5 млн. лв. без ДДС купува „Столичен електротранспорт“ ЕАД, сочат обявления в Агенцията за обществени поръчки.

Максималният срок за доставките е две години. Единичната цена на трамвай според изчисленията е почти 4 млн. лв. без ДДС, а на тролейбус – почти 1,3 млн. лв.

Електрическите двигатели на трамваите трябва да функционират нормално при температура на околната среда между - 25 градуса по Целзий до +45 градуса по Целзий и да са влаго-и прахозащитени при движение на трамваите в градски условия.

Максималната скорост трябва да може да се ограничава софтуерно в границите 50-70 кm/h. Трамваят трябва да позволява преодоляване наклон на релсовия път от минимум 60 0/00.

Изисква се видеонаблюдение на пътниците, ватманската кабина и пътната обстановка. Записите от камерите трябва да се съхраняват минимум 20 дни и да могат да бъдат копирани (снемани).

В трамваите трябва да има монтирана система за автоматично броене на пътниците, като информацията да може да се съхранява минимум 30 дни.

Возилата ще се с минимум 40 седалки и възможност за транспорт на не по-малко от 190 пътника.

ЕС ще вложи 46,6 млн. евро в столичните трамваи

Общо 46,6 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) ще бъдат инвестирани в модернизиране на трамвайната инфрастр...

Освен доставка е предвидено обучение на работниците и служителите в дружеството, поддържане, диагностика и ремонт на трамваите, а също така доставка на диагностично оборудване и специализирани инструменти.

За 30-те нископодови съчленени тролейбуса се изисква да са с минимум 4 врати, 40 седалки и 60 пътници.

Според цитирана в сайта на дружеството публикация на „Капитал“ българо-китайският консорциум "Хайгар-Аоуей" е спечелил търг на "Столичен електротранспорт" за доставка на 15 електробуса и 6 зарядни станции за 8.37 млн. евро без ДДС.

Средствата са осигурени чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Поръчката е стартирана в началото на май месец 2018 година и не е проведена по Закона за обществените поръчки, а по правилата на ЕБВР.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Математик 4 Математик преди 6 месеца Профил на трол?
  Като правя една елементарна сметка, излиза , че електробус излиза по евтино от тролей. Това явно е нещо уникално в световен мащаб, защото навсякъде е обратно. Но пък електробусите са договорени от ЕБВР. А в цената на тролеите са калкулирани суджук , остров , асансьор , тераси и какво ли не.
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Нека започна , че съвсем очаквано в София има прекалено много администрация , която всъщност вреди на постигането на добрата функционалост на града. Сега Токио вероятно има нужда от 30 префектури , но София НЯМА НУЖДА ОТ 28 ОБЩИНИ ИЛИ 29. София има нужда от 3 общини. Община Запад. Община Център и Община Изток. И на базата на това деление да се оптимизира транспорта в града.
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Разбира се НЕ Е НОРМАЛНО АКО СИ В кв Суха река/ Североизточен/ и искаш да отидеш и искаш да отидеш с градски транспорт до ж.к Дружба 2 / Югоизточен/ ти да имаш само 2 възможности и двете са обратното на Преки маршрути , като единият и е тотално туристически. Та 2 възможности са . Или от ав.Изток да хванеш мисл , че 14 и да се повозиш до с.Бусманци и да те стовари на г Изток.
  : 1 !
 • Македонецъ 3.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Другият по функционалният в случея е или през г. Подуяне или направо през Центъра . И двата пътя са 1 И 2 СТЕПЕН АНТИ ФУНКЦИОНАЛНИ ЗА г. София. Но , пряк път ИМА. Той е през един квартал носещ името на Народният Герой Христо Ботев.Там живеят много цигани/ки и 79 има последна спирка.Ужас нали ?
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Това е пълен абсурд, възможно ли е едно возило да струва почти 2.5 милиона лева?????????
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  2 млн. на парче са за наще хора, другите по веригата
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Нов трамвай струва толкова. Няма по-евтино.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  защо София не поръчва от бъларски производител трамвайте? За такива пари доста хора ще нправят този трамвай в България. Защо общината е толкова безхаберна или има нещо друго???
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Защото задължително се провежда обществена поръчка. Български производител-ако има такъв е свободен да участва в процедурата.
  : 0 !
Последно в Актуално