Софийската обсерватория отвори врати за Деня на астрономията

775
Софийската обсерватория отвори врати за Деня на астрономията
Снимка: БГНЕС

И София почита подобаващо световния ден на астрономията. По този повод тази вечер от 16.30 ч. до 22.00 часа са отворени вратите на Софийската обсерватория.

Това разказа пред БГНЕС Ганчо Ганчев - докторант към катедра “Астрономия” в Софийския университет.

На място ще се проведат наблюдателни, практически занятия, както и лекции, а за най-малките от “Музейко” са организирали занимания и интересни експерименти с тях. При хубаво време пък са предвидени и наблюдения с телескопа. Посетителите могат да видят и най-стария телескоп в страната.

Роженската обсерватория: Засега нямаме неизплатени задължения, но краят на годината не вещае нищо добро

Националната астрономическа обсерватория няма неизплатени задължения към този момент, но края на годината не вещае нищо добро. Това каз...

Обсерваторията е най-старата сграда на Софийския университет. Построена е в края на XIX век. Телескопът, който е в големия купол, е заместил телескопът на д-р Петър Берон, който пък е изложен в Политехническия музей. На това място се развива и най-стария кръжок в страната - този по астрономия, който е над 100-годишен.

Тук са правени и много открития, във времето, когато не е имало толкова голямо светлинно замърсяване в столицата. Сред тях са откритията на променливи звезди - такива, които променят блясъка си.

„Всичко се е записвало на ръка върху хартия, а самите наблюдения са правени само на око. След това са ги изпращали в световните астрономически съюзи за проверка. Нещо, което сега става за минути с интернет“, разказа Ганчо Ганчев.

Освен днес, когато има ден на отворените врати, всеки четвъртък от 19.30 часа се провежда кръжокът по астрономия, който е под формата на популярни лекции за всички възрасти. Лекциите от кръжока са разделени на две части - в Обсерваторията и във Физическия факултет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com