СОС одобри тегленето на заем за 10 стратегически транспортни обекта в София

2070
СОС одобри тегленето на заем за 10 стратегически транспортни обекта в София
Снимка: БГНЕС

На днешното си заседание на Столичният общински съвет е приел доклад относно осигуряване финансиране за изграждане и рехабилитация на ключови за града пътни обекти, които трябва да бъдат завършени през следващите 5 години.

Става въпрос за 60 млн. евро инвестиционен заем ще изтегли София от Европейската инвестиционна банка. Това решение бе одобрено на първото за годината заседание на Столичния общински съвет. Плановете са за срок от 5 години да бъдат изпълнени 10 стратегически обекта, а заемът да се изплати в период от 20 години, като лихвата по него ще е 0,35%.

Преди да бъде подписано споразумението за заема, проектът му ще бъде разгледан от общинските съветници в комисиите по „Финанси и бюджет“ и „Икономика, собственост и дигитална трансформация“.

Намаляване на трафика в центъра на града, повишаване на пътната безопасност и подобряване качеството на атмосферния въздух – това са основните цели, които ще бъдат постигнати с изпълнението на предвидените обекти.

При повечето от тях ще бъдат реконструирани тежко натоварени пътни трасета и ще бъдат подобрени условията за градския транспорт.

Сред десетте проекта е завършване на булевардите „Тодор Каблешков“ и „Филип Кутев“ - част от третия градски ринг, който свързва бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“. Друг булевард, който ще се довърши със средствата от заема, е „Копенхаген“, като се включва и трамвайно трасе. Това ще облекчи движението по бул. „Ал. Малинов“ и ще осигури нова връзка между „Младост“ и бул. „Цариградско шосе“.

В списъка е и изграждането на бул. „Източна тангента“, който свързва „Ботевградско шосе“, „Владимир Вазов“ и Северната скоростна тангента.

Строителството на бул. „Рожен“ пък ще осигури връзка на северните квартали с центъра. Предвижда се и разширение на бул. „Ломско шосе“ от кръговото кръстовище при едноименната метростанция до околовръстния път.

И още – реконструкция на бул. „Скобелев“ заедно с ремонт на транспортния тунел на НДК, с което ще се отдалечи трамвайното трасе от близките сгради.

Предвижда се и ремонт на тунела към „Люлин“, както и на пътните платна и трамвайната линия по бул. „Царица Йоанна“. Ще се обнови и трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“, както и пътната настилка.

Предвидено е и изграждане на първата част от зеления ринг на София – от „Слатина“ до Борисовата градина. Той ще заеме трасето на бившата жп линия при гара „Пионер“, като се планира изграждането на 3,1 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк.

Общата стойност на обектите е близо 195 млн. лв. Освен тези 10 е предвиден и списък с пет резервни, тъй като става дума за рамков заем, който дава възможност в хода на изпълнение да бъдат подменяни обекти. Това означава, че ако проектната готовност за един обект е по-напреднала от тази за друг, ще може да се заменят.

В резервния списък са включени: реконструкция на бул. „Рожен“ от надлез „Надежда“ до надлеза на жп линията, изграждане на улиците „Войводина могила“ и „Народен герой“ в „Овча купел“, които ще се ползват като обходен маршрут при изграждането на околовръстния път, реконструкция на бул. „Джеймс Баучер“ и трамвайната линия по него, Западната тангента - от бул. „Ломско шосе“ до бул. „Сливница“, и ремонт от бордюр до бордюр на улиците, по които е предвидено да се изгражда ВиК мрежа в следващите години по Оперативна програма „Околна среда“. 

"Благодарение на устойчивата финансовата стабилност и инвестиционния си рейтинг, София има възможност да финансира тези проекти с дългосрочен заем от ЕИБ от 60 млн. евро, като получава много добри условия за това – 0,35% лихва, без такси и комисионни за срок от 20 години", написа във Facebook председателят на СОС Елен Герджиков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София