"Спаси София": Стойността на ремонта на Северния парк е завишена многократно

18280
"Спаси София": Стойността на ремонта на Северния парк е завишена многократно
Снимка: Спаси София

В пъти по-ниски цени от тези по реализирана обществена поръчка за спортни и детски съоръжения в Северния парк са установили от неправителствената организация „Спаси София“ и ще сезират разследващите органи.

„Установихме във всички елементи, които проверихме отклонения в размер между два и четири пъти от насрещни оферти от същите производители, които получихме“, съобщи кандидатът за столичен кмет от „Спаси София“ Борис Бонев. Излиза, че цената е паднала 4 пъти за две години и половина, а би трябвало да е обратното заради инфлацията, подчерта адв. Светлозар Алексиев от „Спаси София“ на пресконференция в парка.

Борис Бонев към софиянци: Нека направим града ни по-подреден и красив

Независимият кандидат за кмет на столицата и активист на неправителствената организация "Спаси София", Борис Бонев, призова днес гражда...

Членовете на неправителствената организация обаче буквално бяха нападнати от защитници на новите придобивки. „Не смятам, че хората са виновни, мисля, че са подведени, защото още не са чули какво сме открили като нарушения при ремонта на този парки“, отбеляза Бонев. Той съобщи, че става въпрос за обемна поръчка за парково оборудване със сериозни отклонения в цените.

Монтирани са люлки с прогнозна стойност над 4 хиляди лева за всяка, а по поискана от „Спаси София“ оферта за конкретния тип люлка цената е 4 пъти по-ниска – 1000 лева.

„Установихме, че монтираните в парка люлки са от друг модел от друг производител, които не са упоменати в договора за обществената поръчка и струват по около 2000 лева всяка“, конкретизира Светлозар Алексиев от „Спаси София“. Той посочи още, че екипът на „Спаси София“ са установили фрапантни разлики в цените и на инсталирани съоръжения в кучешка градинка в парка.

„Най-впечатляващия за нас елемент в обществената поръчка е с наименование „комплект греди“ и представлява две тръби, забити в земята, отгоре облицовани с шперплат и за него са платени 3025 лева. Според нас това струва в пъти по-малко и всеки друг елемент. Има тунел за кучета, който струва около 1600 лв. по обществената поръчка, но видяхме в Интернет, че подобни съоръжения са с цени 500 -700 лева максимум“, посочи още Алексиев.

Борис Бонев към софиянци: Нека направим града ни по-подреден и красив

Независимият кандидат за кмет на столицата и активист на неправителствената организация "Спаси София", Борис Бонев, призова днес гражда...

„Най-притеснителното е, продължи той - че обществената поръчка е на район "Надежда" с прогнозна стойност 348 000 лева и фирмата, спечелила поръчката, е дала с 3% по-ниска цена, а ние намираме с два – три и четири пъти по-ниски цени на елементите“. Според него това означава, че в район „Надежда“ изкуствено са дали високи цени и в последствие са получили близка до прогнозната цена оферта. „Това по никакъв начин не е стимулиране на конкуренцията. Ако бяха направили проучване колко струва една люлка, нямаше да дадат толкова висока цена в прогнозната стойност“, коментира Светлозар Алексиев.

С възгласи „лъжа“ и упреци, че представителите на „Спаси София“ идвали за първи път в парка едва сега преди изборите, група граждани многократно прекъсваха изявленията на Бонев и Алексиев. Недоволството според Бонев е показателно, че хората след като в продължение на много години не са имали качествени ремонти, които да облагородят градската среда, са станали много чувствителни по отношение на случаите, когато нещо се ремонтира и са склонни да се задоволят и с нещо което не е с достатъчно високо качество, само и само да го има.

„За мен е много притеснително, че дори от детски люлки някои хора си позволяват да надписват“, коментира случая Бонев и припомни, че по разследване на „Спаси София“ бившият зам.- кмет по транспорта подаде оставка и в момента е обвиняем за нарушения за близо 1 милион лева. „Ще бъдем безкомпромисни срещу разхищения на обществени средства и вкарване на пари в схеми, защото бенефициера на тази корупция можем да го предполагаме, но тези които са ощетени са всички граждани на София, защото това са нашите пари“, подчерта кандидатът за столичен градоначалник. Той е категоричен, че при обществените поръчки трябва да има много по-сериозен контрол, да има много по-ясни задания и прозрачност на процедурите. Всички документи според него трябва да се публикуват в машинно четим вид, а не сканирани копия и трябва да се търси не някой конкретен изпълнител на поръчката, а най-добрият изпълнител на тази поръчка.

Спаси София предлага нов автобус да свързва всички части на Люлин с метрото

Градските активисти от Спаси София публикуваха свое предложение за въвеждане на довозваща автобусна линия в най-големия столичен кварта...

„Момченце, защо не спасихте София преди 76 години?“, възрази дядо Боре от квартал „Свобода“, дошъл с бастун да се противопостави. Майка на две деца, израснали в Северния парк защити придобивките, подчертавайки, че паркът никога не е имал толкова приветлив вид, а представител на район “Надежда“ – инж. Георги Александров, началник от отдел „Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология“ опита да защити атакуваната обществена поръчка.

По думите му в случая имало две оферти и спечелила тази с по-ниската цена. За някои от детските съоръжения наистина може да има по-висока цена, но за други е по-ниска“, подчерта той и изтъкна, че по поръчката гаранцията на съоръженията била 5 години, а на отделните детски съоръжения – 3 години и обясни по-високите цени с евентуалната необходимост фирмата да поеме ремонт в гаранционния срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com