Столична библиотека ще отбележи празника 24 май с 3 изложби

323
Столична библиотека ще отбележи празника 24 май с 3 изложби

Столична библиотека ще отбележи празника 24 май с 3 изложби. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, по повод отбелязването на културната институция на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Юлия Цинзова коментира, че изложбата може да бъде видяна в Столична библиотека на 24 май от 10.00 до 17.00 часа.

„Изложбите са посветени на българското книжовно наследство и памет на България. Едната изложба е съставена от фонда „Редки и ценни книги” на Столична библиотека”, уточни Цинзова. По думите ѝ, изложбите включват едни от най-интересните и ценни заглавия във фонда библиотеката. „Някои от заглавията са единствени издания в библиотеките на България. Едни от заглавията, които могат да бъдат видени са „Славеноболгарское детеводство” за малки деца от 1835 година. За първи път включваме цариградското издание на Библията от 1871 година. Друга книга, която ще може да се види на изложбата посветена на празника е „Извод от физиката” от 1849 година. Това е първият труд по физика, написан от Найден Геров. Най-българското Евангелие от 1865 година, както и много други ценни и редки издания, включително и личната Библия на Константин Стоилов”, допълни още Юлия Цинзова. Тя уточни, че втората изложба, която посетителите ще могат да видят, съдържа графики на Петър Чуховски.

4.5 по Рихтер разлюля Югозападна България*

В 11.58 ч. на територията на България имаше земетресение със сила 4.5 по Рихтер. Трусът е бил на 9 км от Сандански и е усетен ...

„Имаме изключително богата колекция, дарена от съпругата му. Изложбата се казва „Великите българи” и включва портретите на Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Св. Патриарх Евтимий, Св. Константин Философ и още много други”, уточни още тя, като допълни, че третата изложба, която посетителите на библиотеката ще могат да видят е представяне на изключително интересни детски рисунки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София