Строим в квартал Бъкстон, но законно ли? (ВИДЕО)

12002

Активни граждани се свързаха с нашата редакция, за да подадат сигнал за неправомерно издадено разрешение за строеж в столичния квартал "Бъкстон". Става въпрос за поземлен имот на ул. „Пелистер“ 8, където се предвижда изграждането на многофамилна жилищна сграда с подземен гараж. Разрешителното за строеж е на името на Мария Иванова, Иван Иванов и Лиляна Желязкова. Наша проверка установи, че Мария Иванова е била зам.-кмет на район "Витоша" за периода 2004-2007 година. За същия имот има съдебно решение от 2013 година за събаряне на незаконна постройка.

"Как един имот, който следва да се застрои по калкана, влиза в дълбочина 30 метра, при условие, че лицето на имота е 16 метра и 20 см. и практически са нарушени допустимите отстояния, спрямо страничната регулационна линия, така нар. 1/3 от височината на имота и за всяко увеличение над 16 метра дълбочина, следва да се приложи 30% прибиране на сградата навътре, което не се е случило. Как е допуснато да се застрои калкан с така наречените ушички, които са балкони и практически ще закрият слънчевата светлина на нашата сграда, която е в режим на етажна собственост", това заяви адвокатът, живеещ в съседната сграда Любомир Владикин пред нашата камера.

ВАС: Разрешението за строеж на сградата “Златен век” е валидно до 2028 година

Разрешението за строеж на сградата “Златен век” в столичния квартал “Лозенец” е валидно до 2028 г. Така админис...

Недоволните съседи са подали вече няколко жалби до Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), кмета на район "Витоша" Теодор Петков, Административния съд и главния архитект на Столична община Здравко Здравков. Тяхното искане е за незабавно спиране на строежа.

"В момента има сериозно презастрояване и работата на главния архитект е да прецени дали да даде максималните норми за строителство, съобразявайки се с това, което съществува. По общия устройствен план е предвидено 50% плътност за застрояване и озеленяване 50%. Незнайно защо главният архитект е дал максимална интензивност за застрояване при условие, че е дал само 35% озеленяване. И практически София само се застроява, не се засаждат дървета, които са белите дробове на един град и идеята да се правят сгради с хитринки, които противоречат на закона, ми се струва нередна", споделя с разочарования Владикин.

От район "Витоша" обаче са категорични, че проблем с разрешителното за строеж няма.

МС одобри промени в ЗУТ, засилващи контрола в строителството

Строителните консултанти няма да могат да сключват договор за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато...

"Абсолютно изряден проект според строителната документация, инвестиционния проект и съпътстващите документи, които са необходими за издаване на строително разрешение. Смея да твърдя, че е един качествен проект относно изработката. Инвестиционният проект е доказателство, че всички показатели са спазени, така че ако сградата бъде изпълнена в съответствие с одобрените строителни книжа, то ще бъдат спазени всички показатели на всички нормативни изисквания.

Всички разстояния, в съответствие със закона, са спазени. Оттам нататък са несъвършенства в закона. Аз също твърдя, че законът не отговаря на настоящите условия и изисквания, и на обществения интерес. Но проектът е одобрен на основа на комплексен доклад. Напълно законен е, просто регулациите са такива. Харесват ли ни или не ни харесват. Знаете как се променят регулациите чрез съответните органи – парламент, общински съвет и така нататък", това заяви главният архитект на район "Витоша" Мирослав Русев в отговор на нашите въпроси.

Какво ще установят повторните проверки и ще бъде ли спрян строежът в Бъкстон предстои да разберем. А какви са обясненията на местните власти и дали всъщност са достоверни - преценете от видеото.

Автор: Габриела Андреева

Разрешиха с разум проблема със строежа в "Бъкстон"

Най-обикновено недоразумение се оказа причината за проблема, който възникна със започналия тези дни нов строеж на жилищна сграда в стол...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София