"Такси Максим" е собственост на офшорна компания и... работи на загуба

36677
"Такси Максим" е собственост на офшорна компания и... работи на загуба
Снимка: БГНЕС

"Такси Максим", срещу която таксиметровите шофьори от София се вдигнаха на протест, е еднолична собственост на "Хай Технолоджи Мениджмънт Корпорация" ООД, регистрирано в Доминиканската република. Негов учредител пък е "Корпорация Интернешънъл Офшор Къмпани Сървисис", показа проверка на Actualno.com в публичните регистри.

Доминиканската република е офшорна зона според последния публикуван от МФ списък на държавите/териториите, които са юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Последният публикуван годишен финансов отчет на дружеството "Такси Максим", регистрирано в София, за 2017 година показва, че то работи на загуба. Текущата загуба на фирмата според отчета е минус 498 000 лева. Тя е със 170 000 лева по-голяма от загубата за предходната година. Пасивът на дружеството в края на 2017 година е на стойност 540 000 лева.

Общо наетите лица във фирмата са 7, 5 от тях – жени. Имат един ръководител, един специалист, петима техници и приложни специалисти. Разходите им за фонд работна заплата са 64 943 лв.

През юли месец миналата година управителят Валентина Генова – жител на Пловдив, е подала писмено уведомление за напускане по лични причини. На нейно място месец по-късно за ръководител на дружеството е избран руснакът Игор Жмахин, а седалището му е преместено от Пловдив в София.

На името на Валентина Генова и на "Такси Максим" ЕООД в ИА "Автомобилна администрация" са регистрирани две коли за таксиметров превоз - "Дачия Лоджи" и "Рено Клио". Самото дружество има регистрация за таксиметров превоз, издадено когато управител е Генова.

Припомняме, че с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 8-ми февруари тази година е образувано производство за проучване на евентуално извършени нарушения по Глава VII от ЗЗК от страна на "Такси Максим" ЕООД. То е във връзка с постъпили в Антимонополната комисия сигнали, в които се твърди осъществяване на нерегламентиран превоз на пътници от "служба за поръчки на "Такси Максим" чрез използване на мобилно приложение "Максим".

Сигналите са подадени от професионални сдружения и организации -  "Съюз Такси", "Национален съюз на превозвачите", "Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи", "Асоциация на таксиметровите синдикати в България", Синдикален съюз "Сила", а също така от Столична община и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". В сигналите се посочва, че услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение "Максим", което осъществява връзката между пътника и фактическия изпълнител на превоза в противоречие с действащата законова и подзаконова нормативна база относно таксиметровия превоз на пътници.

СОС: Таксиметровият протест обслужва цели, различни от тези да се решат проблемите

"Таксиметровият протест обслужва цели, различни от тези да се решат проблемите на водачите." Това каза председателят на транспортната к...

В съобщението на КЗК се сочи, че е извършено предварително проучване, като изиска информация и доказателства от "Такси Максим" ЕООД. От представената с писмо от 12-ти декември 2018 г. информация и направени разпечатки от сайта  https://taximaxim.bg/ било установено, че "Такси Максим" ЕООД от февруари 2015 г. осъществява търговска дейност на територията на страната чрез използване на мобилни приложения "Максим: поръчка на автомобил" и "Taxsee Driver".

 

 

От дружеството съобщили, че притежават разрешение за безвъзмездно използване на мобилните приложение от High Technology Management Corporation.

Такситата на протест с искане за минимална тарифа от 1 лв./км, това не бил транспорт за бедни

Таксиметрови шофьори от София излизат на протест с искане за фиксиране на минимална цена за километър пробег от 1 лев. Това би било око...

За да стане човек таксиметров шофьор в "Такси Максим", трябва да попълни онлайн регистрация с данни на шофьорската книжка, на колата плюс снимка. Свидетелство за съдимост не се подава, не се сключва нито трудов, нито граждански договор. Кандидатът подава банкова сметка, на която да му се превеждат парите, а фирмата отчислява 10% от цената на всеки курс. Клиентът може да плати и в брой. 

Припомняме, че през 2015 г. с решение на Върховния административен съд бе прекратена дейността на Uber-такси, която изпълняваше транспорт на пътници по сходни на "Максим" правила. КЗК, а впоследствие и ВАС констатираха нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на холандските "Юбер Б. В." и "Разиер Опършейшънс Б. В." във връзка с предлаганата от тях услуга UberX. Сигналът тогава бе подаден от таксиметровата фирма "О'КЕЙ СУПЕРТРАНС" АД.

На двете регистрирани в Холандия дружества КЗК наложи санкция от по 50 000 лева и постанови прекратяване на нарушението. За българското им дружество "Юбер България" становището бе, че не е извършило нарушение.

В годишния отчет на "Юбер България" (еднолична собственост на "Юбер Интрернешънъл Холдинг Б.В." – Холандия) за финансовата 2017 г. е посочено, че дружеството е със спряна дейност. То няма служители на трудов договор нито за същата, нито за предходната година. Ръководството му към онзи момент смята, че то ще започне да оперира в обозримо бъдеще. Това зависи от продължаващата подкрепа на едноличния собственик, изразил намерения да я осигурява. За последната отчетена година дружеството е предоставяло спомагателни и маркетинг услуги на база договор с "Юбер Б.В." и завършва годината на счетоводна печалба от 7 хиляди лева.

Окончателното решение за прекратяването на нелоялната конкуренция от страна на Uber е от септември, решението на КЗК е от май месец 2015 г. А няколко месеца по-рано – през февруари месец същата година, в България е регистрирана "Такси Максим" ЕООД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София