Турция днес: 70 000 разследвани, 32 000 зад решетките

1117
Турция днес: 70 000 разследвани, 32 000 зад решетките
Снимка: Getty Images/Guliver

След проваления опит за военен преврат в Турция от 15 юли т.г. службите задържаха и разследваха 70 000 заподозрени за участие в него, 32 000 души са зад решетките, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг.

Пред телевизия NTV Боздаг посочи още, че до 1-2 дни САЩ ще информират Анкара за решението си по искането проповедникът Фетхуллах Гюлен да бъде арестуван, екстрадиран и предаден на властите в Турция.

3,4 млн. лв. е първата българска вноска към Механизма за бежанците в Турция

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2016 г. с цел изплащане на първата българ...

Министърът подчерта, че арестите на заподозрени за връзки с обявената за терористична организация на Гюлен ФЕТО продължават и е много възможно числото им да се увеличи, а все още не е ясно как точно ще бъдат съдени. Според него проблемът идва от липсата на достатъчно големи съдебни зали, тъй като по тези дела ще бъдат привличани хиляди свидетели, пише БГНЕС.

Освен това процесите ще се водят не само в Истанбул и Анкара, но и в съдилищата в цялата страна. Тъй като столицата не разполага с голям салон, вече е започнало изграждането му в близост до затвора в Синджан. Заради подозрения за връзки с ФЕТО са отстранени 1 500 офицери от охраната в затворите, всички останали са подложени на внимателно проучване за евентуално присъединяване и съпричастие към групировката.

„Държавата прави всичко възможно, за да предотврати нови атаки, към момента са забранени полети на самолети и хеликоптери в Синджан и Силиври, там вече са налице системи за противовъздушна отбрана, охранявани от жандармерия. Всички мерки за сигурност вътре и извън затворите са планирани и ще продължат да се прилагат“, заяви Боздаг. Според него гражданите могат да се обърнат до Конституционния съд в случай на несъгласие с решенията на по-ниските инстанции, но така само ще го натоварят с дела за повторно разглеждане. Ако обаче Конституционният съд постанови, че е налице нарушаване на човешките права, делата ще се възобновяват.

Вече никой не се съмнява, че Фетхуллах Гюлен е организатор и ръководител на опита за преврат чрез инфилтрираните във въоръжените сили негови хора, всички доказателства за това са налице. Той е с 4 повдигнати обвинения за престъпления, поради което поискахме спешно да бъде арестуван и екстрадиран от САЩ в Турция по силата на чл.9 от двустранното ни споразумение. Имаме уверението на Вашингтон, че в рамките на 1-2 дни ще бъдем уведомени за решението. Гюлен е загубил своята същност на удобна маша и затова всяка подкрепа и инвестиция в него е като да вложиш пари в потъваща хартия. През тази седмица ще предложим среща с американското министерство на правосъдието и ще поставя на дневен ред отново искането ни за незабавния арест на терориста Гюлен“, подчерта Боздаг.

Турция очаква отговор от САЩ за Гюлен до "1 - 2 дни"

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че разчита да получи „в рамките на един - два дни“ отговор от САЩ з...

Днес в Ескишехир по време на поредната специализирана полицейска операция бяха задържани 12 висши офицери от жандармерията, заподозрени за съучастие в организацията ФЕТО и подкрепа за паралелната държава на Гюлен. След приключването на разпитите те ще бъдат предадени на съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com