В "Младост" искат оставката на временния си кмет

3531
В "Младост" искат оставката на временния си кмет
Снимка: БГНЕС

Жители на столичния район „Младост“ излязоха на втори протест само за седмица срещу застрояване на зелена площ. Те планираха поход от градинката пред магазин "Лидл" в "Младост 3" до районната община с искане на оставката на временния кмет Румен Русев.

Преди повече от седмица в градинката срещу бл. 325 започна строеж на 7-етажна сграда. Русев е на мушката, защото не спира строежа. Гражданите заявиха, че ще поискат оставката и на кмета Йорданка Фандъкова.

Втори пореден протест заради строеж в "Младост" (ВИДЕО)

Днес, 18 юли, от 18:30 часа Инциативен комитет "За Зелен Младост" организира втори протест на живеещите в блокове 323, 324А, 325 в ж.к...

"В момента това е единственото място, където млади хора сутрин си извеждат децата, и сега искат да ни го отнемат. Да не говорим, че не ги спира нито събота, нито неделя да вършеят с тези трактори. Тук е решено този малък участък да бъде застроен“, заяви протестираща гражданка, цитирана от БГНЕС. Неин съмишленик поиска специализираната прокуратура да разследва истинността на документите за строежа.

Главният архитект Здравко Здравков обясни пред Нова телевизия, че теренът е предвиден за застрояване още през 2013 г. Той се върна в далечната 1990 г. - тогава от двете страни на бул. "Александър Малинов" било позволено застрояване, тъй като това е смесена многофункционална зона. Намеренията били в нея да се строят младежки дом и игрална зала, но инвеститорът, който сега строял, обжалвал и спечелил. Според него тази земя никога не е била предназначена за озеленяване.

Пред агенцията Русев обясни, че разрешението за строеж е издадено от главния архитект на София Здравко Здравков. 40% от терена, върху който се строи блокът, е бил общински, но преди 4 години с решение на Столичния общински съвет е продаден на Стилиян Георгиев, който е член на Съвета на директорите на „Пазари Запад“ ЕАД. Според временния кмет на "Младост" всички процедури са спазени и няма нищо незаконно, тъй като са извършени проверки по документацията.

„При нас е внесено предложение за строеж на една сграда. Тя е с височина 21 м, или това са 7 етажа. На първия ще се разполагат магазини, а на останалите 6 етажа ще има апартаменти. Съседната сграда, която е планирана, все още няма издадено разрешение за строеж. В плана за изменение на застрояването в района са предвидени само две сгради, които ще са на калкан“, заяви Русев, опровергавайки твърдението на гражданската организация "Зелен Младост", че до парка ще се строят 3 блока.

Жители на "Младост" излязоха на протест и поставиха ултиматум на управата

Жители на „Младост“ излязоха на протест в парка срещу бл. 325. Повод за недоволството им стана започналото строителство пре...

От организацията обаче определиха твърденията му като неверни и дори се поправиха, че сградите, които ще се строят в близост до парка, са 5. Информацията им била от електронната страница на "ГИС-София" ЕООД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София