Водата в София се очаква да поскъпне с 18%

1103
Водата в София се очаква да поскъпне с 18%
Снимка: Thinkstock

Водата в столицата най-вероятно ще поскъпне с 18 на сто. От публикуван днес протокол на закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране става ясно, че членовете на регулатора не са били съгласни да бъде върнат за преработка бизнес-плана на "Софийска вода". За това е настоявал единствено председателят на комисията Иван Иванов, който всъщност е бил единственият против вдигане на цената по информация на Actualno.com.

В момента, без ДДС кубик вода в София струва 1,52 лева. Увеличението означава още малко над 27 стотинки без ДДС т.е. цената става 1,79 лв. без ДДС. В момента софиянци плащат 1,82 лева с ДДС за кубик, а поскъпване с 18% ще значи 2,40 лева.

Софиянци на протест срещу плановете за поскъпване на водата

Граждани на София протестираха срещу очакваното поскъпване на водата. Те внесоха петиция с несъгласието си във френското посолство, Ст...

Най-големият проблем се оказва високата норма на възвръщаемост от 17 процента, която е гарантирана на "Софийска вода". Предложението нормата на възвръщаемост да бъде намалена до десет на сто е предизвикало споровете, но ако това стане, поскъпването ще е до 2,16 на кубик. Председателят на КЕВР Иван Иванов предложил Комисията да върне целия бизнес план за преработка на „Софийска вода“ и дружеството да даде икономическа обосновка на нормата за възвръщаемост на капитала. На идеята обаче се противопоставила икономистът на Комисията Светла Тодорова. Тя се аргументирала, че дори и регулаторът да не бъде удовлетворен от обяснението на компанията, не може да бъде направена промяна на записаното в договора за концесия. Предложението на Иванов обаче не е прието и работната група ще взема решение за поскъпване или от 9,94% (2,16 лв. на кубик) до 18% (2,40 лв. на кубик).

В крайна сметка решението за новата цена на водата в София е отложено, а работната група е натоварена да преразгледа предложението за решение. Преработеният вариант ще бъде гласуван до края на седмицата. Ако до тогава няма промяна в концесионният договор, цените ще бъдат увеличени съгласно първоначалният вариант, който предвижда скок от 18 процента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com