Враждебна и Челопечене отново на протест заради депото за отпадъци

3911
Враждебна и Челопечене отново на протест заради депото за отпадъци
Снимка: ПЦ на ДБ

Живеещите в столичните квартали Враждебна и Челопечене блокираха пътя към депото за отпадъци до столичния квартал. Протестиращите настояват сметището да бъде закрито, предаде БНР: Ето какво казват хората:

„Това нещо трябва да приключи - изхвърлянето на тези нерегламентирани боклуци и всякакви гадости и затрупването им със земна маса. И да се изчисти.“

„И то не какви да е боклуци, а опасни боклуци, които се разлагат стотици години напред. Ще има и следващи протести, докато не започне някакъв разговор за решаване на проблема.“

Мартин Стоянов от Инициативния комитет във „Враждебна“ обясни:

„Нагоре от кота нула 15 метра камара с боклуци, това са стотици хиляди тона боклук. Ние това нещо вече няма да го търпим, защото тоя протест не е от лятото, тука говорим за години назад протестни действия. По проекта, който ние сме го чели, сме го изискали и са ни го дали, трябваше да има десетки хиляди дървета засадени и езера, атракциони и т.н. Не само че не се случва, явно рекултивацията те я възприемат като затрупване на отпадъци, пластмаси и всякакви други с пръст. Ние ще протестираме, докато това нещо не се изчисти“.

Прокуратурата сезира Личев и Фандъкова за депото за отпадъци „Враждебна“

Върховна административна прокуратура сезира служебния министър на околната среда и водите и кмета на София да осъществят контрол на дей...

Отговорът на Столична община:

"Третирането на едрогабаритни и смесени строителни отпадъци на площадката в кв. „Враждебна“, се извършва от „Софинвест“ ЕООД. Всички дейности и количества са в съответствие с изискванията, заложени в разрешителното, издадено с решение на директора на РИОСВ-София, който осъществява и контрола по изпълнението му.

На територията на площадката не се приемат битови отпадъци от сив контейнер, както и разделно събрани отпадъци от опаковки, а пластмасата, хартията, дървесния материал и др. рециклируеми отпадъци, които постъпват са част от смесения строителен или едрогабаритен отпадък. Тези отпадъци впоследствие се подлагат на ръчно сортиране в обособена зона и се съхраняват на отредените за това зони до предаването им за последващо третиране на други фирми извън територията на площадката. Отговорни длъжностни лица осъществяват директен, визуален контрол на всяко МПС, както и контрол по документи на товара. При констатиране на отклонения, превозните средства не се допускат на площадката.

Столична община предприе действия за изграждане на нова площадка за третиране на едрогабаритни отпадъци, локализиране на нарушени терени, които да бъдат рекултивирани и изграждане на нови площадки за третиране и временно съхранение на строителни отпадъци. След приключване на всички законови процедури и въвеждането им в експлоатация, Столична община, съвместно със „Софинвест“ ЕООД, ще премине към финален етап на рекултивация на площадката в кв. Враждебна. Ще се запази само площадката за третиране на строителни отпадъци, а зоната за оползотворяване на инертните отпадъци ще бъде рекултивирана до паркова зона".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com