Финал - от четвъртия път Григор успя

30813

Историята на българския мъжки тенис вече е пренаписана - Григор Димитров стана първият български тенисист, който достигна финал в турнир от календара на Асоциацията на тенис играчите (ATP). Той стори това от четвърти опит, след като миналата година игра три полуфинала на ниво ATP, но ги загуби и трите.

В изключително драматичен мач на полуфинала в Брисбейн нашето момче се справи с кипърската звезда Маркос Багдатис и победи с 2:1 сета, като в решителната част мина през ада на тайбрека - 6:3, 5:7, 7:6 (5).

Григор Димитров стартира 2013-а с победа

Най-добрият български тенисист Григор Димитров премина успешно първи кръг на тенис турнира на твърди кортове в Бризбейн, съобщи БГНЕС. ...

Първият сет започна с три поредни гейма на Григор, който успя да задържи направения пробив до края на частта, макар Багдатис да имаше шансове да го върне при 3:1 и 4:2 за нашето момче. Добрата игра на българина се пренесе и във втората част, като Григор отново успя да пробие - за 2:1. В случая кипърецът също помогна, като направи двойна грешка.

В този момент, обаче, Багдатис заигра по-силно, веднага върна пробива и нещата се движеха гейм за гейм до 5:6, когато Григор допусна два шанса за пробив в подаването си. Димитров ги спаси, но Багдатис стигна до трети шанс и там вече българинът не издържа и направи двойна грешка - 5:7.

Третата част премина без пробив, като и двамата играеха силно на собствен сервис, макар че при 4:4 гейма Григор имаше шанс да пробие и да сервира за мача, но Багдатис не позволи това да се случи. Логично се стигна до тайбрек, където драмата беше пълна. Димитров направи минипробив за 3:2 точки, кипърецът го върна при 4:4, но след великолепен минаващ нашето момче отново излезе напред, само за да допусне наивно отново изравняване. При 6:5 точки за Димитров обаче Багдатис не се възползва от предимството на сервиса си и изкара в аут в последвалото разиграване - финал за Григор, който стана единственият български тенисист, достигал до Топ 50 на света, единственият с победа над представител на Топ 10.

Багдатис срещу Симон - мач мечта на четвъртфинал в Брисбейн

Страхотен четвъртфинал се оформи в долната половина на силния турнир от календара на ATP в Брисбейн. Един срещу друг ще се изправят кип...

Със спечелените дотук 150 точки Григор ще се изкачи до номер 41 в ранглистата, а при победа на финала със сигурност влиза в топ 40. За да стигне до титлата, обаче, Григор ще има невероятно трудна задача - той трябва да победи световният номер 3 Анди Мъри. Мачът ще се изиграе утре сутринта от 7 часа българско време, след като първоначално беше съобщено, че ще започне в 5 часа.

Междувременно стана ясно и какъв е жребият на Димитров за следващия му турнир - този в Сидни. Българинът излиза в първи кръг срещу коварния италианец Фабио Фонини.  Италианецът се намира под номер 45 в световната ранглиста, а най-доброто му класиране е 32-ро място. През изминалия сезон игра първите си два финала на ниво АТР, но не успя да спечели нито един от тях, отстъпвайки на Жил Симон в спора за титлата в Букурещ и на Мартин Клижан във финала в Санкт Петербург.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com