Рафаел Надал се завърна на голямата тенис сцена

9781

Рафаел Надал се завърна – в изключително драматичен финал испанецът успя да стигне до пълен обрат срещу вдхъновения Хуан-Мартин Дел Потро и да го обърнеот 0:1 сета за първата си голяма титла след контузията в коляното – трофеят в Индиън Уелс. Испанецът спечели с 4:6, 6:3, 6:4.

Мачът тръгна като по вода за Надал – аванс от 3:0 гейма, макар че всичките бяха близки и разликата беше, че Рафа влезе по-бързо в играта и успяваше с топспин да затрудни големия аржентинец.

Федерер срещу Надал - светът ще си припомни великото съперничество

Мечтата на милиони тенис фенове по света е факт - швейцарският титан Роджър Федерер и испанската звезда Рафаел Надал ще се срещнат в ма...

Дел Потро, обаче, показа за пореден път шампионско самочувствие, отстъпи крачка назад, за да овладее екстремния топспин на Надал и започна да насочва ударите си повече към форхенда на испанеца, което даде резултат – връщане на пробива и 3:3 гейма. При това гаучото го направи от 0:3 и 15:40 в свой пасив. Окуражен от успеха, световният номер седем вдигна нивото си още повече и с мощни форхенди буквално разкова испанеца, особено на форхенд страната на Рафа.

Завършекът на сета беше от много високо качество – Дел Потро поведе с 40:0 на свой сервис, Надал взе следващите две разигравания след изумителни удари и страхотна защита, преминала в контраатака, но при третия сетбол аржентинецът издебна кога да излезе на мрежата и там със стоп воле плюс бекхенд воле при пълно разтягане затвори частта – 6:4.

Началото на втория сет продължи по същия начин, както краят на първия – пробив за Дел Потро след три непредизвикани грешки от страна на Надал от форхенд плюс магически минаващ форхенд-диагонал от паната на корта от аржентинеца. Последва труден сервис гейм за Дел Потро, в който Надал имаше шанс за пробив, но отново могъщият форхенд на аржентинеца влезе в действие и той си осигури преднина от 2:0 гейма.

Рафаел Надал пречупи много лошо Роджър Федерер

Очакваният с толкова огромно нетърпение сблъсък от мнозинството тенис фенове по цял свят между Роджър Федерер и Рафаел Надал разочарова...

Преднината обаче беше изкована твърде рано в сета и Надал имаше време да върне пробива, което стана за 3:3 гейма. Дел Потро изглеждаше по-уморен и въпреки, че в този шести гейм направи едно страхотно деми воле, на втория брейкбол се пропука след много дълбок ретур на Надал.

След два часа и половина тенис срещу Анди Мъри на четвъртфинал и два часа и петдесет минути срещу Новак Джокович Дел Потро започна да опитва да скъсява точките, излизаше дори на мрежата, но този стил нямаше как да донесе успех срещу напомпания Надал, който успяваше да превърне повечето разигравания в дълга физическа размяна и логично се стигна до нов пробив за испанеца – за 5:3. Последва и комфортен сервис гейм за затваряне на сета – 6:3 за Надал, след ас и везните решително се наклониха към испанеца.

Първият гейм на третия сет беше супер драматичен и изцеждащ  - Дел Потро отрази три точки за пробив и пропусна много лесен геймбол на мрежата, който можеше да му улесни живота, но вместо това аржентинецът изстрада десетминутна битка само за да задържи подаването си в началото на сета. Този гейм показа нагледно как Надал буквално изпива последните запази от енергия на дел Потро и пробивът не закъсня – за 2:1 гейма, след като испанецът първо с лекота взе подаването си, а след това с два форхенд уинъра и добра защита при излизане на мрежата на Дел Потро взе своето.

Рафаел Надал стигна до финал още в първия си голям турнир на твърди кортове след контузията

Големият играч се познава във важния момент - тази стара максима в тениса се потвърди за пореден път в полуфинала в Индиън Уелс между с...

Този пробив се оказа решаващ за изхода на мача и до края му Дел Потро не получи шанс за обрат, като Надал пропусна три мачбола при 3:5, но на собствен сервис спечели мача, а с това и рекордната 22-ра Мастърс титла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com