6 горски пожара в Старозагорско от началото на годината

763
6 горски пожара в Старозагорско от началото на годината
Снимка: Областна администрация - Стара Загора

От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН) обявиха на работно заседание в Областната администрация във връзка с настъпването на пожароопасния сезон предприетите превантивни мерки за предотвратяване и ограничаване на горски пожари.

И тази година през пожароопасния сезон се забранява паленето на огън на места, които се намират на разстояние по-малко от 100 м от гори и горски масиви. Земеделските стопани и производители по места са уведомени за мярката и при неспазване на предписанията ще бъдат налагани санкции, включително и намаляване на субсидиите. Статистиката показва, че паленето на огън в близост до гори е една от най-честите причини за пожари през лятото.

Събуждат японското езерце в старозагорския парк "Артилерийски"

Със затоплянето на времето събуждат японското езерце в старозагорския парк „Артилерийски“. От днес 20 водни лилии, известни...

От началото на 2020 г. досега на територията на област Стара Загора са възникнали общо 6 горски пожара с обща площ 31 декара. 

На срещата беше докладвана готовността на институциите и на местните власти за пожароопасния сезон, който със заповед на областния управител е обявен за периода от 2 март до 30 ноември.

Формирование от 20 военнослужещи от Втора механизирана бригада е в готовност да оказва помощ на пожарникарите при възникването на пожари, съобщиха от бригадата. Формированието разполага с 2 тежки високопроходими и 2 леки автомобила, автомобил за вода и цистерна за питейна вода, както и с необходимите инструменти за гасене. Още едно военно формирование - към 62-ра Стрямска бригада в Казанлък, също е готово да съдейства при горски пожари. 

В момента се извършват проверки на изправността на земеделската техника във връзка с предстоящата жътвена кампания, съобщи Елка Бонева, директорът на Областната дирекция „Земеделие“. Пътнопочистващите фирми също се готвят за пожароопасния сезон - косят се сухите треви край пътищата, почистват се от битови отпадъци откритите места за почивка. 

Младежкият център в Стара Загора спечели проект за близо 2 млн. лева

Уведомление за одобрена безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 870 986 лева за период от 36 месеца е получено в община Стара Заго...

Общините докладваха, че доброволните формирования към тях са обучени и разполагат с необходимата екипировка. Техниката, предназначена да оказва помощ при пожари, е в изправност.

"От това, което чухме на срещата, става ясно, че институциите в област Стара Загора, ангажирани с предотвратяването, ограничаването и гасенето на горски пожари, са практически готови за сезона. Призоваваме земеделските стопани и всички граждани към отговорност, повишено внимание и спазване на законовите разпоредби", заяви в заключение областният управител Гергана Микова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Община Стара Загора организира среща със студенти от Софийски университет

Старозагорската библиотека "Захарий Княжески" отбеляза своите 70 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора