7 случая на коронавирус в Старозагорско, трима в инфекциозна клиника 

4388
7 случая на коронавирус в Старозагорско, трима в инфекциозна клиника 
Снимка: Община Стара Загора

Седем са случаите на коронавирус в Старозагорска област, а трима пациенти са настанени за лечение в инфекциозната клиника на старозагорската Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Проф. Д-р Стоян Киркович". Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев на онлайн пресконференция, в която участваха и д-р Станимир Станков, директор на Регионалната здравна инспекция и Милена Желева, заместник-председател на Общинския оперативен щаб за превенция разпространението на COVID-19. 

Първият пациент - 61-годишният мъж от Казанлък, вече е изписан, след като е дал две отрицателни проби. 81-годишният пациент, който постъпи в клиниката по ендокринология заради кетоацидоза от диабет и даде положителна проба, е починал. Снощи в инфекциозна клиника са приети още трима пациенти със съмнение за коронавирус, очакват се резултатите от пробите им.

Спад на новите случаи на заразени в Германия за трети пореден ден

Трети пореден ден спад на новите случаи на коронавирус в Германия, съобщава Reuters, позовавайки се на Институт "Роберт Кох". Потвърде...

Част от персонала на Спешното приемно отделение, рентгенолози от болницата и екипът на клиниката по ендокринологията са изследвани и на всички пробите са отрицателни. Най-вероятно ендокринологията ще бъде отворена утре след като бъде дезинфекцирана отново. Болницата разполага с девет респиратора, а през следващата седмица ще бъдат доставени още три, уточни проф. д-р Йовчев. Лечебното заведение има и 21 анестезиологични апарата, които могат да вършат същата работа като респираторните. Един апарат е преместен в клиниката по инфекциозни болести. "При нужда там ще бъдат пребазирани толкова респиратори, колкото е необходимо. В големия корпус ще останат респираторни апарати за лечението на планови пациенти", съобщи още проф. д-р Йовчев. В университетската болница са затворени само клиниката по кожни болести и отделението по физиотерапия. Изпълнителният директор на болницата уточни, че се преструктурира дейността на отделението по УНГ, а всички други звена работят в щатен режим.

"Общият брой на анестезиолозите с придобита специалност в лечебното заведение към момента са 12. Има и 7 специализанти с повече от 3-годишен стаж и могат да извършват над 90% от манипулациите, което прави обща бройка от 19 лекари. Медицинските сестри в реанимацията са 27, те работят на смени", разясни проф. д-р Йовчев.

Той призова хората да спазват мерките за безопасност - отстояние един от друг от 1,5 - 2 метра, използване на лични предпазни средства и засилена дезинфекция. Апелира и да не се създават фалшиви новини, защото невярната информация води са допълнителното психично натоварване у хората със здравословни проблеми.

"Всички, дошли в лечебното заведение с оплаквания, няма да бъдат върнати. Има осигурени достатъчно бързи тестове за тези, които се притесняват, достатъчни са и PCR тестовете", успокои старозагорци директорът на болницата. С PCR тест са изследвани 147 души, а с бързи - над 100. Очаква се да бъдат доставени още 500 PCR теста. 

"Без никакви оплаквания е безсмислено хората да настояват да им бъде направен тест. Проби се правят само при наличие на температура, кашлица, болки в корема и други симптоми. За изследванията е нужно наличието в течение на няколко дни на клинични проявления и температура", обясни проф. д-р Йовчев.

Кои професии могат да се окажат ненужни след края на пандемията COVID-19?

Разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19 сериозно засегна световната икономика. Последствията от пандемията най-вероятно ...

Последният установен случай на коронавирус на територията на община Стара Загора е на 69-годишен мъж от с. Малка Верея. Единият от тримата му синове се върнал преди 11 дни от Англия с приятелката си и веднага е поставен под карантина. Синът и съпругата на 69-годишния мъж са носители на вируса, но към момента нямат симптоми.

В момента в Старозагорска област има 247 души, поставени под домашна карантина, съобщи д-р Станимир Станков. Досега под 14-дневна карантина са били общо 832-ма души в областта.

"Наблюдението е активно, всекидневно екип на полицията извършва проверка на адрес тя карантинирания или с обаждане по телефона. Под карантина са всички, влизащи в България от чужбина, не само от Италия и Испания. Броят на починалите у нас е най-малък в Европа, което е индикатор за ефективността на взетите мерки", беше категоричен д-р Станков. 

"Увеличават се гражданите, които ползват услугите на Диетичния стол в Стара Загора за доставка на топла храна. Към момента услугата ползват 120 души, но има възможност броят им да нарасне. Все повече старозагорци се обаждат за снабдяване с лекарства по домовете", съобщи Милена Желева. 

Тя информира още, че социалният патронаж подпомага над 350 души, но има възможност броят им да се увеличи. На обявените от общината телефони се отговаря и в събота и неделя. 

21-годишен от Русе с потвърдена положителна проба за COVID-19

Втори случай на COVID-19 в Русенска област. Пробата е на 21-годишен младеж, който се е върнал от Англия преди 18 дни. Информацията е от...

60 души от звената" Общинска охрана" и "Инспекторат" ежедневно проверяват дали се спазват наложените ограничения на територията на община Стара Загора. 40 са записаните доброволци, които при необходимост могат да се включат. 

До края на работната седмица в "Бюро по труда" - Стара Загора, са регистрирани 754-ма безработни, стана ясно още по време на онлайн пресконференцията днес.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора