Да се предоставя финансова помощ на физически лица, предлагат съветници от Стара Загора

1981
Да се предоставя финансова помощ на физически лица, предлагат съветници от Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Правилник за предоставяне на финансова помощ на физически лица на територията на община Стара Загора са внесли общинските съветници от ГЕРБ Диян Димитров, Стефан Духтев и Таньо Брайков. Това стана ясно днес на пресконференция на тримата старейшини. 

„До този момент не е приеман правилник, който да регламентира реда и начина на предоставяне на еднократна финансова помощ от бюджета за социални дейности на хора с доказана нужда от подпомагане. Държавата има механизми за това и общината е крайният вариант за тази цел, затова са заложени строги критерии, на които трябва да отговарят тези, които имат право на помощ“, обясни Стефан Духтев. Той уточни, че групата на общинските съветници от ГЕРБ е отворена за предложения и корекции на проекта, който на 28 май ще бъде разгледан на заседанието на Общинския съвет на първо четене. Предвиденият бюджет за социални дейности на общината през тази година е в размер на 25 хиляди лева таванът на еднократната помощ на човек е 2 хиляди лева. Средно на месец Комисията по социални дейности разглежда между 6 и 8 молби от граждани. В условията на кризата, причинена от COVID-19 техният брой се е увеличил. На хората, които не отговарят на нужните критерии, се търсят алтернативни начини за подкрепа.

Живко Тодоров: Общество без образование, без култура и без знания е без морални устои (СНИМКИ) 

Стара Загора тържествено отпразнува 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честването започна...

Председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Диян Димитров съобщи, че внасят и предложение за допълнение на Правилника на организацията и дейността на Общинския съвет. „Искаме работата на местния парламент да бъде максимално открита и публична за гражданите, затова внасяме предложението. За да има пълна яснота как поименно всеки е гласувал в комисиите, протоколите от всяко тяхно заседание ще бъдат публикувани в сайта на Общинския съвет на Стара Загора“, обясни той. Създава се и възможност заседанията на комисиите да се отразяват по електронните медии в реално време, каквато практика не съществува в други общини в страната. Димитров уточни, че предложението е получило почти пълна подкрепа от общинските съветници на Стара Загора.

На предстоящото заседание ще бъдат разгледани годишните финансови отчети на общинските търговски дружества със 100 процента общинско участие в капитала и разпределение на печалбата. Диян Димитров съобщи, че за поредна година „Автосервиз на здравни заведения“ ЕООД и „Обредни дейности“ ЕООД са на загуба,заради което се обмислят и ще бъдат предложени промени в бъдещата дейност на двете предприятия.

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора е постъпило предложение за освобождаване от таксите за ползване на общински терени за поставяне на маси и столове пред заведения до края на месец юни и групата на ГЕРБ съвет ще го подкрепи, за да се даде глътка въздух на сектора, който беше особено засегнат от извънредното положение.

"Надяваме се, че чрез този реверанс работодателите ще върнат хората, които останаха без работа през този период“, обяви Димитров. Месечният приход от такса „тротоарно право“ в общинския бюджет е 79 хиляди лева. 

Поетапно възстановяват работата на яслите и градините в Стара Загора

Четири общински детски градини - Детска градина (ДГ) N 4 „Бреза“, ДГ N 10 „Светлина“, ДГ N 11 „Загоре&ldq...

В дневния ред на сесията отново е е организирането и провеждането на публичен търг за учредяване право на строеж на сграда върху терена, на който се намираше т.нар. Стар съвет, след като предишните два бяха неуспешни. Данъчната оценка на имота е 1,374 млн. лева, а началната тръжна цена – 1,915 млн. лева. Предложението сега е продажбата да стартира от 1,5 млн. лева, информира председателят на групата на съветниците от ГЕРБ Диян Димитров. 

„Продажбата на имота се налага заради дефицита от 1,4 милиона лева за дейностите по чистотата. Той е резултат от запазването на размера на таксата за битовите отпадъци на фона на двойно увеличената минимална работна заплата през последните 7 години и повишените отчисления, които общината плаща на Министерството на околната среда и водите", разясни той. 

Димитров обяви и позицията на групата на ГЕРБ в за бъдещето на Летище Стара Загора. Очаква се през следващите месеци кметът Живко Тодоров да внесе предложение теренът да се превърне в индустриална зона и групата категорично стои зад тази позиция

„Преди години Летището е било на подходяща локация, но днес се намира твърде близо до жилищни райони, а е необходима поне 15 - 20 километра отдалеченост от тях. Полосата на съоръжението е ориентирана към ядрото на града и това не отговаря на съвременните изисквания, тъй като авиокоридорът ще преминава над източната част на Стара Загора, която допълнително ще бъде натоварена с шум“, обясни пък общинският съветник арх. Мартин Паскалев. Освен това само на 90 км от Стара Загора се намира Летище Пловдив, а от 2008-а старозагорското летище няма лиценз за авиационна дейност. За да се създаде успешен икономически модел, целта е да се намери или крупен инвеститор за целия терен, или той да се раздели на сегменти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Над 1000 бегачи ще мерят сили на деветото издание на "Маратон Стара Загора" 2024

Предстои да бъде отворена електронната система за записване на първокласници в Стара Загора

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора