ДАМТН: Състоянието на язовирите в страната е нормално

1881
ДАМТН: Състоянието на язовирите в страната е нормално
Снимка: Анита Чолакова

Към момента състоянието на язовирите на територията на цялата страна е нормално. Това каза председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски по време на съвместна работна среща с областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кметове, и представители на общини от региона, съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.

Във връзка с проливните дъждове в страната през последните дни е задействан кризисният щаб на държавната агенция, въведени са 24-часови дежурства, а ръководството провежда среща по места с цел недопускане на инцидент на водоемите в страната.

Кметовете вече могат да прехвърлят стопанисваните от тях язовири на държавата

До 7 октомври 2018 г. е срокът, до който кметовете ще трябва да решат дали да прехвърлят стопанисваните от тях язовири на Държавното пр...

„Напомняме на всички собственици на водоеми, независимо дали са общински или частни, да продължават да изпълняват нашите предписания, както и да следят нивата на стопанисваните от тях язовири“, подчерта Петър Горновски. От думите му стана ясно, че инспектори на ДАМТН продължават да следят проблемните водоеми, а кризисният щаб на агенцията ще продължи работа до нормализирането на метеорологичната обстановка.

Кметовете от област Стара Загора бяха запознати и с възможността да внесат в Министерството на икономиката мотивирано предложение за промяна на собствеността на язовирите при наличие на взето решение от съответния общински съвет за прехвърляне собствеността безвъзмездно на държавата. Тази възможност може да бъде реализирана в тримесечен срок, а държавата ще е ангажира с техния ремонт. Ръководството на ДАМТН подчерта, че след приетите промени в Закона за водите, контролът от страна на агенцията ще бъде още по-засилен.

По време на дискусията беше обсъдено и предстоящата категоризация на язовирите по степен на потенциална опасност, която ще се извършва от комисиите, назначени със заповед на областните управители. С въвеждането й ще се даде възможност за определяне на различна периодичност на проверките от страна на контролните орган. По този начин ще се оптимизира контрола на язовирите и ще се детайлизират изискванията за експлоатацията им.

В днешната дискусия участие взеха и главният секретар на агенцията Николай Николов, началникът на регионалния отдел „Южна централна България“ ген. Йордан Кюмюрджиев и заместник-областният управител Димитър Драчев. Срещите на ръководството на ДАМТН с областни управители, кметове и представители на общини продължават в цялата страна, като вчера бяха проведени заседания и в областите Хасково и Кърджали.

Държавата чак сега разбрала за съществуването на около 200 язовира в Кърджалийско

Общата бройка на язовирите, които се нуждаят от ремонт, е 858, а от тях 414 трябва да се ремонтират спешно. Това стана ясно от дум...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com