"Детелини": Единственият балкански ансамбъл, оставил френската публика без дъх

9066
"Детелини": Единственият балкански ансамбъл, оставил френската публика без дъх

Вчера в ранния следобяд танцьори на Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" град Павел баня и музикантите от оркестър "Арсенал" град Казанлък се завърнаха от 35-то издание на Международния фолклорен фестивал под егидата на ЦИОФФ към ЮНЕСКО в Монтиняк, Франция.

"Детелини" осъществиха това 10-дневно пътуване с подкрепата на Община Павел баня.

Танцови състави от три континента идват за Международен фестивал в Пловдив

Танцови състави от три континента ще вземат участие в 21-то издание на Международния фестивал в Пловдив между 3 и 7 август. Очакват се...

13 държави, между които представители на Колумбия, Шотландия, Еквадор, Франция, Ирландия, Перу, Португалия, Тибет, Бенин и други се включиха във фолклорното събитие, което се проведе на седем открити фестивални сцени в селището.

Павелбанци бяха посрещнати радушно от френската публика, която от сърце аплодираше българските танцови шедьоври Шопска и Македонска сюита, "Ергенаши", Комитско либе" , "Гергьовден" и други, които "Детелини" изпълняванаха във фестивалната програма.

Президентът на Международната фолклорна организация ЦИОФФ за Франция и президент на фестивала в Монтиняк изтъкна, че от години френската публика не е наблюдавала българско участие на този форум. Нещо повече, той нареди павелбанския ансамбъл до вицешампионите на Южна Америка, които също бяха на фестивала.

"Детелини" демонстрираха добра синхронизация и сценично поведение, с което бързо се превърнаха в любимци на зрителите. Тази година българите бяха и единствените представители от Балканите.

Президентът на фестивала оказа още една голяма чест към България, защото избра танцьорката Лара Радева да го придружава лично в кулминационното дефиле по улиците на града.

4 хил. младежи дадоха цветен старт на лятото с второто издание на Фестивал на цветовете в София

Софийското издание на Фестивал на цветовете събра вчера публика от 4000 души на открито пред зала Арена Армеец. За втора поредна годин...

Освен на сцените в Монтиняк, "Детелини" направиха самостоятелен концерт в съседния град Обжа и посетиха дом за възрастни хора, където внесоха настроение сред ежедневието на пансионерите.

Бе осъществена и среща на високо равнище с представителите на местната общинска администрация в Монтиняк, от която стана ясно, че почти 300 доброволци са участвали безвъзмездно в организацията и реализацията на международното събитие.

Всеки състав си имаше и по двама гидове, които се грижеха за всичко необходимо около престоя на участващите групи в града.

Освен във фестивална Франция, "Детелини" и оркестър "Арсенал" използваха рационално задължителната по изискване 9-часова почивка по време на пътуването и се разходиха из Генуа и Венеция.

Нашата делегация си имаше и силна агитка от българи, дошли от Англия, специално за фестивала в Монтиняк, за да подкрепят павелбанци и арсеналци.

Стотици се включиха в цветното забавление Фестивал на цветовете

Стотици тийнейджъри се впуснаха в най-цветното забавление през годината - Фестивала на цветовете в София, предаде БГНЕС.  Дългооч...

Ръководството на ансамбъла отчете достойно представяне на Международния фолклорен фестивал, като подчерта, че с участието на "Детелини" е проправен път и за други ансамбли от страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com