Две години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан

19832
Две години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан
Снимка: Старозагорска митрополия

За двете години като епархийски архиерей Старозагорският митрополит Киприан участва в два спектакъла - „Молитва за Стара Загора“ и „Моление за Стара Загора“ на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ и няколко пъти застана на диригентския пулт на сцената на Държавна опера - Стара Загора с Моцартовия „Реквием“, „Миса Криола“ на Ариел Рамирес и др. Беше възстановен и културно-просветният отдел при Старозагорската митрополия и се възобновиха две печатни издания - за деца „Божествени искрици“ и за възрастни - „Нашата вяра“.

За двете години от идването на владиката в Старозагорската епархия на входно-изходните пътни артерии на Стара Загора бяха поставени православни кръстове, а епархийският съвет учреди две отличия - „Свети апостол Карп“ и „Свети Игнатий Старозагорски“*. Митрополит Киприан донесе благодатния огън от Божи гроб, два пъти извърши ритуала „Умиване“, а три пъти в града пристигна Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит - за 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий през 2017 г., за 140-годишнината от Освобождението на България заедно с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил през март и за честванията по повод 180 години от рожеднието на Старозагорския митрополит Методий през септември тази година. Той освети единствения храм в България, който носи името на Св. Патриарх Евтимий до Ректората на Тракийски университет и новия параклис „Благовещение на Майка Богородица“, предназначен за близките на лишените от свобода в Старозагорския затвор.

Арменската църква "Сурп Кеворк" в Пловдив навършва 190 години

Тържествена литургия се отслужва тази сутрин в арменската православна църква "Сурп Кеворк", с което се отбелязва и 190-годишнина от пос...

На 11 декември 2018 година се навършват две години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан за епархийски архиерей. През 2016-а, на Неделята на светите праотци, в синодалния параклис „Св. цар Борис“ за него гласуваха 8 от митрополитите, които присъстваха на избора.

Старозагорският митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 8 март 1976 г. в Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон в Павел баня, а за йеромонах в храм „Св. Николай“ в Стара Загора. От октомври 1996-а до края на 1998-а  изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица” и паралелно завършва двугодишния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“. След това е приет в клира на Врачанска епархия като изпълняващ длъжността игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“. От 2000 г. е протосингел на Врачанска митрополия. Докато следва в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Светия Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31 август 2003 г. През февруари 2006 г. е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия - длъжност, която изпълнява до 1 август 2007 г., когато става протосингел на Врачанска митрополия. На 3 март 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата „Траянополски“ на в катедралния храм във Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит. На тази длъжност е до избирането му за Старозагорски митрополит на 11 декември 2016 г. Старозагорският митрополит Киприан е носител на църковни отличия и множество музикални награди.

*Ордените „Свети апостол Карп“ и „Свети Игнатий Старозагорски“ са учредени през 2017 г. с решение на Светия синод на Българската православна църква по предложение на старозагорския епархийски съвет. Връчват се на добротворци, на строители, които помагат на Светата Митрополия, на гражданите, които са съвестни православни християни и помагат в лоното на църквата.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Община Стара Загора организира среща със студенти от Софийски университет

Старозагорската библиотека "Захарий Княжески" отбеляза своите 70 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора