Ето колко ще се повиши такса смет в Стара Загора 

3451
Ето колко ще се повиши такса смет в Стара Загора 
Снимка: Aктуално

От 1,5 на 1,7 промила за гражданите и от 3,5 на 4 промила за нежилищните имоти на предприятията да се увеличи такса смет. Това обяви на пресконференция днес кметът Живко Тодоров. Първоначалното предложение, за което actualno.com вече писа за 1,8 на хиляда за граждани и за 4,2 на хиляда за фирмите. 

Няколко от групите в общинския съвет обаче през миналата и тази седмица обявиха, че няма да подкрепят предложението. Затова съветниците на ГЕРБ и администрацията са направили повторни разчети, след които намаляват стойностите от първоначалното си предложение, макар и с малко. По предварителни разчети увеличението ще е около 13% за гражданите. За апартаментат от 80 кв. метра ще се плаща с около 24 лева повече за година, уточни началникът на отдел "Местни данъци и такси" Иван Иванов. Тези промили почиват на реални данни и няма да ограничат финансовите възможности на общината. 

Основната причина за повишаването на такса смет е завишаването на отчисленията към Министерството на околната среда (МОСВ), макар че от там няма да вдигнат  вноските на общините наведнъж, а в рамките на три години гратисен период. Увеличението се налага и заради нарастването на издръжката на всички дейности в сектора, както и ръста на минималната работна заплата през последните години, обясни Тодоров. 

Стара Загора генерира около 55 хиляди тона отпадъци за година. От тях около 40 на сто се сепарират, а останалите се компостират и депонират в регионалното депо край село Ракитница. Тъй като община Стара Загора изпълнява целите си, тя заплаща 50% по-ниски отчисления към екоминистерството за разлика от много общини в страната, припомни още кметът. 

Милена Желева ще е петият заместник-кмет на Стара Загора

Петият заместник-кмет на Стара Загора, който ще поеме ресора „Култура, туризъм и младежки дейности“ ще бъде Милена Желева. ...

„Няма община в страната, която да е изградила завод за отпадък, няма и инсталация за изгаряне на боклука, т.е. алтернатива в тази система нямаме. Всички искаме по-чист и зелен град, а без да плащаме няма как да стане и затова предлагаме това увеличение. Ако то не се приеме, ще влезем в огромен дефицит за такса смет”, категоричен е Живко Тодоров. Той заяви, че "общинската администрация не еч мащеха, която само взема от хората" и уточни, че повечето средства, които ще се събират от увеличението на такса смет ще се използват за продължаване на инвестиционната програма на общината. 

Според Диян Димитров, председател на групата на ГЕРБ в общинския съвет, темата за такса смет е "удачна за правене на политика и популизъм" и макар да не очаква пълна подкрепа, се надява, че "аргументите и обективният поглед ще имат превес" при гласуването на промяната на таксата в местния парламент следващия четвъртък. 

Събираемостта на вземанията в общината е висока, а основният длъжник продължава да е Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Стоян Киркович"

Според Тодоров тезата за създаване на общинско предприятие по чистота, която лансира а някои съветници от опозицията, са „сметки без кръчмар”. За първоначален капитал за такава общинска фирма са нужни 4-5 милиона лева, които общинският бюджет към момента не може да отдели. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора