X
 
 

Фирма с 2 лв. капитал блокира поръчка за 44 млн. лв. в три области за пътища

3182 4
photo of Фирма с 2 лв. капитал блокира поръчка за 44 млн. лв. в три области за пътища
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Старозагорската фирма „Пътна маркировка“ с 2 лева капитал и с нулев опит в строителството спря поръчка за 44 363 981 лв., обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“ в края на месец октомври 2017 г.

Поръчката касае пътни обекти на територията на областите Смолян, Благоевград и Кърджали и се финансира се със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“, предаде кореспондентът на Actualno.com.

В първия лот от обхвата й са два важни за област Смолян пътни участъка с обща дължина над 27 км. Единият започва от края на магистралата в Смолян, през кв. „Каптажа“ до изхода на града. Вторият е от село Стойките, през Широка лъка до кръстовището при входа за Девин. Прогнозната стойност обектите е 23 272 164 лева без ДДС.

Вторият лот е в област Благоевград с дължина почти 12,3 км. Започва от пресечката между София и Кулата за град Мелник, преминавайки през селата Спатово, Хотово, Лозеница и стига до Мелник. Пределната му стойност е 7 368 660 лв. без ДДС.

Третият лот е с дължина над 26 км. в Кърджалийска област. Започва на 55 метра от кръгово кръстовище в областния град и стига до началото на Хасковска област. След Кърджали, пътят преминава през селата Жинзифово, Чилик и Мъдрец. Предвидената за неговото изграждане сума е максимум 13 723 157 лв. без ДДС.

Въпросната фирма „Пътна маркировка“ е еднолична собственост на 52-годишния Живко Йорданов Жеков от Стара Загора. Тя е регистрирана през август месец 2016 г. с „офис“ в жилищен апартамент. Дейността й е полагане на пътна маркировка и търговия, а не пътно строителство.

Видно от справка в Търговския регистър няма никаква дейност, след като досега не е публикувала дори един годишен финансов отчет.

Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

Не е вписана в Камарата на строителите, което да я направи пълноправен претендент да изпълни строителен обект в съответната категория. Липсата на регистрация в Камарата на строителите автоматически, дори да подаде оферта, би я извадило от участие.

Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че досега не е изпълнявала каквато и да е обществена поръчка, тоест тя няма строителна биография. Този факт също е достатъчна причина тя да не бъде допусната до участие.

Едно от важните изисквания за поръчката е през последните три години кандидатът да е извършил пътно строителство с минимален общ оборот от 40 млн. лв. за първия лот, 14 млн. лв. за втория и 26 млн. лв. за третия.

Започват предпроектни проучвания за тунел под Петрохан

Регионалното министерство и АПИ започваме предпроектни проучвания с идеен проект за тунела под Петрохан. Това е свързано и с пътната ча...

Но е безспорен факт, че фирма като тази с 2 лева капитал е блокирала, дори да е временно, реализирането на инвестиция за над 44 млн. лева.

На 4 януари старозагорската фирма е подала жалба до Комисията за защита на конкуренция (КЗК) срещу решението на шефа на АПИ да открие процедура за възлагане. Поискала е временна мярка „спиране на процедурата“.

„С настоящето Ви уведомяваме, че на 04.01.2018 г. е подадена молба до Комисията за защита на конкуренцията, чрез Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с подадена жалба срещу решение 122 от 30.10.2017 г. на Възложителя по процедурата, с която се иска временна мярка "спиране на процедурата". Предвид настъпилото обстоятелство и на основание чл. 203, ал. 3 от ЗОП, всички действия по процедурата спират до влизане в сила на: 1. определението, с което се отхвърля искането за временна мярка, или 2. решението по жалбата, ако е наложена временната мярка“, се сочи в съобщение на АПИ до участниците в процедурата.

КЗК вече има решение за отказ да образува производство по искането да се спре процедурата, защото оплакването е подадено след законовия срок.

През март стартира поръчката за първия участък от пътя Видин – Ботевград

През март Агенция "Пътна инфраструктура" ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград о...

До този момент обаче спряната процедура не е рестартирана. Вероятно АПИ изчаква решението на КЗК, респективно на Върховния административен съд, по същество. И ако жалбата мине по всички инстанции, ще означава, че до строителство по посочените участъци в трите области ще трябва да се изчака минимум две години.

Снимка: АПИ

„Няколко такива фирми са в България, които жалят поръчки навсякъде. Имам чувството, че това е организирано, за да се саботира работата на правителството. Законът за обществените поръчки отдавна трябваше да се промени в посока да не се допуска саботаж на държавните и общинските поръчки, защото всякакви злонамерени хора, кръгове и т.н. това го правят от години наред. Чиста провокация е“, коментира строителният предприемач Юлиян Инджов, собственик на една от големите пътно-строителни фирми в страната „ИСА 2000“ ЕООД.

По думите му в такъв случай предварително се знае, че такава фирма няма да изпълнява обектите, които се възлагат, след като не е вписана в Камарата на строителите, няма дейност, няма хора и машини, но пречи на поръчката.

Застраховател осъди АПИ за катастрофа на заледен участък

Застрахователна компания осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ за причинени щети на катастрофирал „Мерцедес“. ...

„Всъщност няма да я спре напълно, но държавата или общината ще загуби време. Губещо е и обществото, защото то с години няма да се възползва от построеното. Действието е насочено срещу държавата, срещу изпълнителната власт и срещу обществото, защото в крайна сметка обществото е ползвател на тези услуги. А печеливши са тези мошеници, не знам как да ги нарека – мошеници ли, опозиция ли, и аз не знам какви са. Но те са печелившите. Те не се интересуват от нищо друго, освен от това да изкарат някакви пари от рекета, който налагат и срещу кметове, и срещу правителство, и срещу фирми, които са спечелили поръчките. Защото жалят и решенията за избор на изпълнител. Този случай, за който става дума тук, не е единичен, но е показателен. И това са пропуски в закона, които според мен управляващите трябва да се вземат в ръце и да ги оправят много бързо“, коментира още Инджов.

Факт е, че обществена поръчка в България може да бъде спряна на всеки етап от нейното провеждане – от самото й обявление, през всички решения на комисията по избор, до обявяването на спечелилия.

Жалба може да подаде всяко заинтересовано лице, заинтересован участник и заинтересован кандидат.

А заинтересовано лице е всяко лице, което има или е имало интерес от получаването на общества поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение.

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Белене, Скравена за такива.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • До 1 3 До 1 преди 7 месеца Профил на трол?
  Каква баница бе льольо?-альоу два лева капитал!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Нали ГЕРБерастията гласува ООД+ЕООД-тата да са с минимален капитал и "отговорност" 2 лв.?! Всички, които имаха ООД и/или ЕООД с минимум 5000 лв. капитал и отговорност, им прекратиха дейността и ги ликвидираха, като в същото време регистрираха нови ООД+ЕООД с капитал и отговорност от 2 до 10 лв., като внесоха държавни и други такси и адвокатски хонорари от ок. 1000 лв.!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Баницата, глупако, баницата!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 септември

Овен Този почивен понеделник не губете време в осъзнаване, че не сте на работа. Наспете се добре, а може и да не излизате от леглото. ...

missing image
"Борисов 3" или "Златните момчета 4"? Ко...

След проблемите с Търговския регистър е време да обърнем внимание и на политическия регистър на България. В него пише, че сегашното пра...