Фирма с 2 лв. капитал блокира поръчка за 44 млн. лв. в три области за пътища

5485
Фирма с 2 лв. капитал блокира поръчка за 44 млн. лв. в три области за пътища
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Старозагорската фирма „Пътна маркировка“ с 2 лева капитал и с нулев опит в строителството спря поръчка за 44 363 981 лв., обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“ в края на месец октомври 2017 г.

Поръчката касае пътни обекти на територията на областите Смолян, Благоевград и Кърджали и се финансира се със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“, предаде кореспондентът на Actualno.com.

В първия лот от обхвата й са два важни за област Смолян пътни участъка с обща дължина над 27 км. Единият започва от края на магистралата в Смолян, през кв. „Каптажа“ до изхода на града. Вторият е от село Стойките, през Широка лъка до кръстовището при входа за Девин. Прогнозната стойност обектите е 23 272 164 лева без ДДС.

Вторият лот е в област Благоевград с дължина почти 12,3 км. Започва от пресечката между София и Кулата за град Мелник, преминавайки през селата Спатово, Хотово, Лозеница и стига до Мелник. Пределната му стойност е 7 368 660 лв. без ДДС.

Третият лот е с дължина над 26 км. в Кърджалийска област. Започва на 55 метра от кръгово кръстовище в областния град и стига до началото на Хасковска област. След Кърджали, пътят преминава през селата Жинзифово, Чилик и Мъдрец. Предвидената за неговото изграждане сума е максимум 13 723 157 лв. без ДДС.

Въпросната фирма „Пътна маркировка“ е еднолична собственост на 52-годишния Живко Йорданов Жеков от Стара Загора. Тя е регистрирана през август месец 2016 г. с „офис“ в жилищен апартамент. Дейността й е полагане на пътна маркировка и търговия, а не пътно строителство.

Видно от справка в Търговския регистър няма никаква дейност, след като досега не е публикувала дори един годишен финансов отчет.

Започват предпроектни проучвания за тунел под Петрохан

Регионалното министерство и АПИ започваме предпроектни проучвания с идеен проект за тунела под Петрохан. Това е свързано и с пътната ча...

Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

Не е вписана в Камарата на строителите, което да я направи пълноправен претендент да изпълни строителен обект в съответната категория. Липсата на регистрация в Камарата на строителите автоматически, дори да подаде оферта, би я извадило от участие.

Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че досега не е изпълнявала каквато и да е обществена поръчка, тоест тя няма строителна биография. Този факт също е достатъчна причина тя да не бъде допусната до участие.

Едно от важните изисквания за поръчката е през последните три години кандидатът да е извършил пътно строителство с минимален общ оборот от 40 млн. лв. за първия лот, 14 млн. лв. за втория и 26 млн. лв. за третия.

Но е безспорен факт, че фирма като тази с 2 лева капитал е блокирала, дори да е временно, реализирането на инвестиция за над 44 млн. лева.

На 4 януари старозагорската фирма е подала жалба до Комисията за защита на конкуренция (КЗК) срещу решението на шефа на АПИ да открие процедура за възлагане. Поискала е временна мярка „спиране на процедурата“.

През март стартира поръчката за първия участък от пътя Видин – Ботевград

През март Агенция "Пътна инфраструктура" ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград о...

„С настоящето Ви уведомяваме, че на 04.01.2018 г. е подадена молба до Комисията за защита на конкуренцията, чрез Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с подадена жалба срещу решение 122 от 30.10.2017 г. на Възложителя по процедурата, с която се иска временна мярка "спиране на процедурата". Предвид настъпилото обстоятелство и на основание чл. 203, ал. 3 от ЗОП, всички действия по процедурата спират до влизане в сила на: 1. определението, с което се отхвърля искането за временна мярка, или 2. решението по жалбата, ако е наложена временната мярка“, се сочи в съобщение на АПИ до участниците в процедурата.

КЗК вече има решение за отказ да образува производство по искането да се спре процедурата, защото оплакването е подадено след законовия срок.

До този момент обаче спряната процедура не е рестартирана. Вероятно АПИ изчаква решението на КЗК, респективно на Върховния административен съд, по същество. И ако жалбата мине по всички инстанции, ще означава, че до строителство по посочените участъци в трите области ще трябва да се изчака минимум две години.

Снимка: АПИ

„Няколко такива фирми са в България, които жалят поръчки навсякъде. Имам чувството, че това е организирано, за да се саботира работата на правителството. Законът за обществените поръчки отдавна трябваше да се промени в посока да не се допуска саботаж на държавните и общинските поръчки, защото всякакви злонамерени хора, кръгове и т.н. това го правят от години наред. Чиста провокация е“, коментира строителният предприемач Юлиян Инджов, собственик на една от големите пътно-строителни фирми в страната „ИСА 2000“ ЕООД.

Застраховател осъди АПИ за катастрофа на заледен участък

Застрахователна компания осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ за причинени щети на катастрофирал „Мерцедес“. ...

По думите му в такъв случай предварително се знае, че такава фирма няма да изпълнява обектите, които се възлагат, след като не е вписана в Камарата на строителите, няма дейност, няма хора и машини, но пречи на поръчката.

„Всъщност няма да я спре напълно, но държавата или общината ще загуби време. Губещо е и обществото, защото то с години няма да се възползва от построеното. Действието е насочено срещу държавата, срещу изпълнителната власт и срещу обществото, защото в крайна сметка обществото е ползвател на тези услуги. А печеливши са тези мошеници, не знам как да ги нарека – мошеници ли, опозиция ли, и аз не знам какви са. Но те са печелившите. Те не се интересуват от нищо друго, освен от това да изкарат някакви пари от рекета, който налагат и срещу кметове, и срещу правителство, и срещу фирми, които са спечелили поръчките. Защото жалят и решенията за избор на изпълнител. Този случай, за който става дума тук, не е единичен, но е показателен. И това са пропуски в закона, които според мен управляващите трябва да се вземат в ръце и да ги оправят много бързо“, коментира още Инджов.

Факт е, че обществена поръчка в България може да бъде спряна на всеки етап от нейното провеждане – от самото й обявление, през всички решения на комисията по избор, до обявяването на спечелилия.

Жалба може да подаде всяко заинтересовано лице, заинтересован участник и заинтересован кандидат.

А заинтересовано лице е всяко лице, което има или е имало интерес от получаването на общества поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com